Facebook kendi sanal devletini kuruyor!

Kendi anayasası ve mahkemesini kuran Facebook son olarak kendi para birimini de çıkartarak, adeta sanal bir devlet haline geldi.
2019 yılı internet devi Facebook’un bir devlet haline geldiği yıl olarak tanımlanabilir. Geçtiğimiz haftalarda fikir özgürlüğüne dair tartışmalı konularda karar vermek üzere kurum dışı bir uzmanlar heyeti (bir nevi yüksek mahkeme) oluşturan Facebook, ayrıca temel hakların korunması ve ortak kullanım standartları hakkında bir metin (anayasa) hazırladı.
DEVLETLEŞME YOLUNDA ÜÇÜNCÜ ADIM LİBRA
Sanal bir devlet olma yönündeki üçüncü adım ise Libra adı verilen yeri bir para biriminin piyasaya sürülecek olması oldu. Libra sadece 2,7 milyar Facebook üyesi tarafından değil dünyadaki bütün insanlar tarafından kullanılabilecek.
Facebook, 15 yıl içindi üniversite öğrencilerinin kurduğu bir start up girişiminden dünyanın en önemli iletişim platformu haline geldi. Anayasaya eşdeğer temel ilkelerin yayınlaması da Facebook’un devlet benzeri bir yapıya dönüşmesinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Libra’nın ortaya çıkması ise bu durumun tescilinin ötesinde Facebook tarihinin en iddialı projelerinden birisi. Libra kısa vadede kullanıcılar arasındaki para transferini basitleştiriyor. Uzun vadede ise dijital ödemeyi temelden değiştiriyor. Facebook tıpkı mesajlar, resimler ve videoların uluslararası sınırları saniyeler içinde aşarak yer değiştirmesi gibi Libra’nın da aynı hızla işlem yapmasını öngörüyor.
UZUN VADEDE ETKİSİ BÜYÜK OLACAK
Libra projesinin uzun vadede yoğun etkileri olacağı tahmin ediliyor. Bu yeni para birimini sadece havale sistemini değil tüm klasik para sistemini ters yüz etmesi bekleniyor. Şu anda ulusal ve uluslararası mekanizmalar paranın hareketini kontrol ediyor. Merkez bankaları da paraları “üretiyor“. Ancak Libra kabul görürse bunun dünya genelinde makroekonomik neticeleri olacak. Facebook ve bu projeye destek veren diğer şirketler gelecekte para politikalarını belirleyecek güce ulaşabilir.
LİBRA BİR HAYAL
Staford Profesörü Joseph Grundfest Libra’nın henüz bir plandan daha çok bir hayal olduğunu söylüyor. Grundfest’e göre Facebook’un önünde uzun bir yol var. Libra’ya Facebook’un yanında Mastercard, PayPal, E-bay ve Uber gibi şirketlerin bulunduğu 30 kurum destek veriyor. Buna karşılık Apple, Amazon, Google, Twitter ve Microsoft gibi şirketler de Facebook’a alternatif olarak ya kendi para birimlerini geliştiriyor yada Bitcoin gibi mevcut kripto para birimlerini destekliyor.
Libra’nın hem başarılı olmasının hem de başarısız olmasının nedeni Facebook’un bizzat kendisi olabilir. Facebook gibi geniş bir kitleye ulaşabilen bir platform yok ancak yine Facebook gibi kullanıcların az güvendiği başka bir platform da yok.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekliyle asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz

Asgari ücretli ve emekli vatandaşların enflasyona ezdirilmeyeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı ette fiyatları düşürecek …

Bir yanıt yazın