“Sünnetimi terk edene şefaatim haram oldu.”

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Sünnetimi terk edene şefaatim haram oldu.”

Sual: Bir hadis-i şerifte; (Sünnetimi terk edene şefaatim haram oldu) buyuruluyor. Bu hadis-i şerifteki sünnet ne anlamdadır?
Cevap: Şeyhülislam Ahmed bin Süleyman bin Kemal Paşa hazretleri, Şerh-ı hadîs-i erba’în kitabında; (Sünnetimi terk edene şefaatim haram oldu) hadis-i şerifini şöyle açıklamaktadır:
“Bu hadis-i şerifte sünnet demek, İslamiyet yolu demektir. Çünkü, mümin kimse, büyük günah işlese de, şefaatten mahrum olmaz. Hadis-i şerifte; (Büyük günah işleyenlere şefaat edeceğim) buyuruldu. Resulullah efendimizin Hak teâlâdan getirdiği dine tabi olmak lazımdır. Bunu terk eden, şefaate kavuşamaz.” Şir’at-ül-islâm kitabında deniyor ki:
“Bu hadis-i şerifteki sünnet, yapması vacib olan şeyler demektir. Bu da, Eshâb-ı kiramın ve Tâbi’în ve Tebe’i tâbi’înin imanı ve ibadetleridir. Bu sünnete yapışanlara, Ehl-i sünnet denir. O hâlde, hadis-i şerifin manası, inanılacak şeylerde ve yapılacak ve sakınılacak işlerde Ehl-i sünnetten ayrılanlar, şefaate kavuşamayacaklardır demektir.”
***
Sual: Bir kimsenin ölmeden önce iman ile ahirete gideceği belli olabilir mi?
Cevap: Bir kimsenin iman ile öleceği son nefeste belli olur. Bir insan, bu devlete kavuşunca, Allahü teâlânın ihsanları başlar. Bu anda, elbette sevinir. Saadet sahibi ol kimsedir ki, Azrail aleyhisselam gelip;
“Korkma, Erhamürrâhimîne gidiyorsun. Asıl vatanına kavuşuyorsun. Büyük devlete erişiyorsun!” der. Böyle kimseye, bundan daha şerefli bir gün yoktur. Bu dünya, bir konaktır. O cihana bakınca zindandır. Bu geçici varlık, bir görünüştür. Gölge gibi, yavaş yavaş çekilmekte, geçip gitmektedir. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
(İnsanlar uykudadır, ölünce uyanırlar.)
Dünya hayatı, rüya gibidir. Mevt (ölüm) uyandırıp, rüya bitecek, hakiki hayat başlayacaktır. Müslümanın ölümü, hayattır. Hem de, sonsuz hayat! Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî hazretleri, Azrail aleyhisselamı görünce;
“Çabuk gel, canım çabuk gel. Beni Rabbime çabuk kavuştur!” demiştir.
***
Sual: Ahiret hayatı safha safha mıdır?
Cevap: Ölümden evvelki hayata dünya, ölümden sonraki hayata ahiret hayatı denir. Ahiret hayatı üçe ayrılır: Mezardan kalkıncaya kadar kabir hayatı, tekrar dirildikten, cennete veya cehenneme gidinceye kadar kıyamet hayatı, üçüncüsü ise, cennet ve cehennem hayatıdır.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın