“Rejim ordusu, 48 saat içinde Menbiç ve Kobani’ye girecek” iddiası

Suriye rejimine yakın olan El Mayadin kanalı, SDG ile Suriye rejimi arasında bir anlaşma yapıldığını ve Suriye rejim ordusunun 48 saat içinde Menbic ve Kobani’ye gireceği iddia etti.

Şam yönetimine yakın El Mayadin televizyonu, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye ordusu arasında bu yönde bir anlaşma yapıldığını öne sürdü.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin harekatının ilk başta planlanan bölgelerin ötesine geçerek hem daha güneye, hem de batıya genişleyeceğini, SDG’nin ise Moskova ve Şam’la bir anlaşma yapma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti. Esper, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu nedenle, Suriye’nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 1000 Amerikan askerini güneye kaydırma emri verdiğini söylemişti.

Suriyeli Kürtlerin Fırat’ın batı kıyısında kontrol ettikleri stratejik Menbic kenti ile Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin hemen güneyindeki Kobani de ABD’nin bu bağlamda çekileceği noktalardan ikisi.

MENBİC VE KOBANİ NEDEN ÖNEMLİ?

Fırat’ın batı kıyısında ve Türkiye ile ÖSO’nun (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu) kontrol ettiği Cerablus’un hemen güneyinde bulunan Menbic, uzun süredir ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlık konusuydu. ABD askerleri kent merkezinde Menbic Askeri Konseyi’yle, kent kırsalında da TSK ile ortak devriye geziyordu. Türkiye ABD’den kontrolün TSK’ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Menbic Yol Haritası adı verilen sürecin uygulanmadığını belirtiyordu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın