Libya’da yılanın kafasını ezdik, kuyruklarında ses çıkıyor!

Türkiye’nin askeri ekipman desteği sağladığı ve danışmanlık hizmeti verdiği BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri, darbeci Hafter güçlerine karşı büyük bir üstünlük sağlarken, Hafter’in kontrolündeki stratejik noktalar birer birer düşüyor.
Başkent Trablus’u ele geçirmeye çalışan Hafter güçleri ise, çoğu sivil halka olmak üzere saldırılarını sürdürüyor.
Hafter’i desteklediği bilinen ülkeler arasında Rusya Federasyonu, Mısır, Birleşmiş Arap Emirlikleri, Fransa ve Yunanistan var. Bu ülkeler Hafter güçlerine çok sayıda ağır silah, mühimmat, araç-gereç ve kiralık savaşçı göndermeyi sürdürüyor. Yerel, ulusal ve uluslararası kaynakların haberlerine göre Rusya, Suriye’de bulunan 6 adet Mig-29 ve bilinmeyen adette Su-24 savaş uçağını Libya’ya konuşlandırdı.
Hafter Güçlerinin kontrolü altındaki Al Jufrah Hava Üssünde bir Mig-29 savaş uçağı da görüntülendi. Basında yer alan haberlere göre, Rusya bu uçakları Hafter’e devredecek ve uçakları Hafter’e bağlı pilotlar uçuracak. Bu gelişmenin hemen ardından Hafter, Libya’da bulunan Türk unsurlara karşı “Libya tarihindeki en büyük hava saldırısını düzenleyecekleri” tehdidinde bulundu.
Türkiye ise bu tehdide çok sert cevap verdi ve saldırı yapılması durumunda Hafter unsurlarının meşru hedef kabul edileceğini bildirdi.
RUS UÇAKLARININ ZİYARETİNE TÜRK HAVA KUVVETLERİNDEN İADE-İ ZİYARET
Rus uçaklarının Libya’da görüntülenmesinin ardından Türk Hava Kuvvetleri, Libya açıklarında büyük bir tatbikat gerçekleştirdi.  Posta Gazetesinin internet sitesinde yar alan ve Hakan Çelik’in kaleme aldığı habere göre Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçakları, KC-135R tanker uçağı eşliğinde Libya sahillerine kadar uçtu.
Hakan Çelik, bu tatbikatın “gerekirse buraya kadar rahatlıkla ulaşabiliriz” mesajı niteliğinde olduğunu düşünüyor.
Asia Times adlı haber sitesi de bu tatbikatta 10 adet F-16 savaşan şahin, E-7T Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK) ile A-400M ve C-130 kargo uçaklarının yer aldığını belirtti.
Buna benzer bir tatbikat 17 Nisan 2020 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenmişti.
Libya açıklarında yapılan tatbikatta Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri unsurları ortak tatbikat icra etmişti.
Türk Hava Kuvvetleri, 17 Nisan tarihindeki tatbikatta E-7T HİK, F-16 ve C-130’lar yer almıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Başkan Erdoğan, Biden’ın resmi davetlisi olarak ABD’ye gidiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Mayıs’ta resmi davetli olarak ABD’ye gidiyor. Erdoğan ilk kez Beyaz Saray’da Joe …

Bir yanıt yazın