Terörist cenazesine katılan, SİHA’lara karşı çıkan, teröristlere karşı düzenlenen operasyonların durmasını istemesiyle bilinen CHP’li Tanrıkulu koronavirüs üzerinden algı operasyonu yapma çabasına girdi. Terör örgütüne karşı sempatisi ile ön plana çıkan Tanrıkulu, Milli Savunma Bakanı Akar’a bu zaman kadar sergilemediği bir tavır sergileyerek askerlerimizi sahiplenmiş bir görüntü içerisinde soru önergesi sundu.
CHP’li vekil Sezgin Tanrıkulu en son geçtiğimiz ay Almanya’da Sol Parti (Die Linke) ve Rosa Lüksemburg Vakfı’nın düzenlediği toplantıda, HDP’li Mithat Sancar, HDP’li eski vekil Ertuğrul Kürkçü ve PKK’nın Suriye’deki üst düzey isimlerinden İlham Ahmed ile aynı masada boy göstermişti.
Şimdi de ani bir şekilde Mehmetçik sevgisi ortaya çıkan (!) CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis Başkanlığı’na Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yazılı yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
YALAN HABER ÜZERİNDEN SORU ÖNERGESİ
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘Askerlerde korona endişesi: 55 kişilik koğuşlarda 100 kişi kalıyor’ başlığı ile basına sızan yalan haber üzerinden durumu Meclis gündemine taşıdı.
HULUSİ AKAR ‘NE ÖNLEM VARSA ALIYORUZ’ AÇIKLAMASINI YAPMIŞTI
Milli Savunma Bakanlığı’nda birlik ve karargahlarda salgınla ilgili önlem çalışmalarının yönetilip takip edildiği Koronavirüs ile Mücadele Merkezi kurulduğunu duyurmuştu.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kovid-19 ile mücadele konusunda, “Ne tedbir varsa aldık. Mehmetçiğin güvende olması için ilgili arkadaşlarımla gece-gündüz gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
“ŞU ANA KADAR BİR VUKUATIMIZ OLMADI”
Akar konuya ilişkin şunları söyledi:”Şu ana kadar bir vukuatımız olmadı, bundan sonra da bir vukuata sebebiyet vermeden görevlerimizi tamamlama çabasındayız”
İŞTE TSK’DA ALINAN ÖNLEMLER
Haber7 yazarı Mehmet Acet’te TSK’da alınan önlemleri şu şekilde sıralamıştı;
– Bakanlık bünyesinde, TSK’de alınan tedbirlerin uygulama seviyesinin izlendiği, muhtemel vakalara karşı alınacak önlemler ve tıbbi planlamaların yapıldığı ve sürecin yönetildiği Korona ile Mücadele Merkezi (KOMMER) oluşturuldu.
– geçirildi. Ortak alanlarda anlık dezenfekte çalışmaları yürütülüyor. Ayrıca ülke genelinde kışlalara girenlerin ateşinin ölçülmesi, askerin celp ve terhis uygulamasının 14 gün kuralına göre işletilmesi gibi yeni uygulamalar devreye sokuldu. İşin bir kısmında bu türden önleyici tedbirler var. Ancak bu süreçte yürütülen faaliyetler sadece kışlalarda orduyu korumak için alınan önlemlerden ibaret değil.
– Milli Savunma Bakanlığı uhdesinde fabrika ve dikimevleri bulunuyor. Bakan Akar’ın talimatıyla buralarda maske üretimine hız verildi. Maske üretim miktarları iki kat artırıldı, günlük bez maske imalatı 400/500 bin seviyelerine çıkarıldı.
– Amaç hem TSK’nın hem de halkın maske talebini karşılayacak bir tempoyu yakalamak. Yine Milli Savunma Bakanlığı uhdesinde Ankara Dışkapı’da bir Askeri İlaç Fabrikası bulunuyor. Bu fabrikada Kovid-19 tedavisinde kullanılan sıtma ve antiviral ilaçların muadilinin üretimi için çalışma başlatıldı.
– Gelen bilgilere göre hammaddenin karşılanması için girişimler yapıldı ve çok yakında üretime geçilmiş olacak. Böyle bir dönemde Milli Savunma Bakanlığı’nın imkanlarını hem TSK hem de toplumun ihtiyaçları için devreye sokması büyük önem taşıyor.
Tanrıkulu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yazılı olarak yanıtlanması için talebiyle şu soruları sordu:
– Amasya 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığında Koronavirüs teşhisi konulan askerler bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise, Koronavirüs teşhisi konulan toplam kaç sivil memur ve asker bulunmaktadır?
– 2020 Yılı Mart ayı itibariyle kaç kişi zorunlu askerlik kapsamında askere alınmıştır?
1 Nisan 2020 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre kışlalarda zorunlu askerlik hizmeti yapan toplam kaç kişi bulunmaktadır?
– Askere alınan kişiler düzenli olarak virüs testinden geçirilmekte midir? Bugüne dek kaç askere test yapılmıştır?
– Askere alınan kişiler 14 gün tek başına gözetim altında tutulmakta mıdır? Gözetimler hastanelerde mi kışlalarda mı yapılmaktadır? Kışlaların böyle bir kapasitesi bulunmakta mıdır?
– Askere alınan kişilerin askerlik eğitimleri süresince sosyal mesafe kuralı başta olmak üzere hangi somut önlemler alınmaktadır? Askerlerin iptal edilen hafta sonu izinlerinde etkinlikler düzenlenmekte midir? Askerlerin ruh sağlığını korumaları için nasıl önlemler alınmaktadır?
– Asker alımlarının durdurulması, zorunlu askerlik yapan kişiler başta olmak üzere profesyonel askerlerin evlerine dönmelerine ya da sayılarının minimum seviyeye indirilmesine dair bir planlama bulunmakta mıdır?
Sınır ötesinde yürütülen operasyonların durdurulmasına dair bir planlama bulunmakta mıdır?
– Salgın nedeniyle yaşanması ihtimal ekonomik krize karşı savaşa ayrılan ekonomik kaynakların azaltılması veya durdurulması gibi bir planlama bulunmakta mıdır?
Göz Atmak İster misiniz?
Kışlasız bedelli olur mu?
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, kışlasız bedelli askerlik uygulamasının gündemde olmadığını söyledi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası …