İstanbul Vaniköy’de, İBB yetki alanındaki Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde yer alan villadaki kaçak yapılar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yıkılıyor.
İstanbul’da bulunan Vaniköy’deki kaçak villa inşaatı gündemdeki yerini koruyor.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Üsküdar Vaniköy’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yetki alanındaki ormanlık arazi içinde kaçak villa inşaatı için harekete geçmiş ve inşaatı durdurmuştu.
YIKIM ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mühürlediği Vaniköy’de bulunan kaçak yapının yıkımı, bugün bakanlık tarafından başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyeti gerçekleştirildiği tespit edilen ve inşaat çalışmaları durdurulan alana sabah saatlerinde geldi.
İŞ MAKİNALARI YIKIMI GERÇEKLEŞTİRİYOR
Alandaki ruhsatsız, kaçak yapılar ve iskanlı yapıdaki eklentilerin yıkımına iş makineleriyle başlandı.
Ekiplerin saha incelemesinde, Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit Alanı’nda, yürürlükteki imar planında “ikinci grup koru alanı ağaçlandırılacak alanlar” lejantında kalan bölgede tespit edilen ve yıkımına başlanan yapılar şu şekilde:
3 adet 2 katlı, 4 adet 1 katlı kısmen betonarme kısmen çelik konstrüksiyon taşıyıcı sistemli yapılar, 1 adet havuz yapısı, 1 adet güçlendirilmiş set yapısı, betonarme istinat duvarları, merdivenler, bahçe duvarları, bekçi kulübeleri, altyapı çalışmaları, yapı malzemeleri ve atıkları, doğal zeminde beton enjeksiyonu, kazı, dolgu, kademelendirme ve setler.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının söz konusu alanda yıkıma başlamasının ardından olay yerine gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de yıkım çalışması yapıyor.
“RUHSATSIZ YAPILARI YIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ejder Batur da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çevre, Şehircilik ve İklim DEğişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü olarak Dünya’nın İncisi İstanbul Boğazı’nı hiçbir mazerete sığınmadan korumaya devam edeceğiz” ifaderini kullandı.
Sorumluluklarını yerine getirmeyen yetkilileri uyardıklarını belirten Batur, “Gereğini yapmadıkları takdirde bu ruhsatsız yapıları yıkmaya devam edeceğiz” dedi.
“KAMU KURUMLARI HUKUKA RİAYET ETMELİ”
Daha sonra yıkımın sürdüğü alanlarda da açıklamalarda bulunan Ejder Batur şu ifadeleri kullandı:
Burası 2960 kanuna göre Boğaziçi İmar Müdürlüğü sorumluluğunda olması hasebiyle, biz aynı gün İBB İmar Müdürlüğü’ne yazımızı ilettik. Ertesi gün ekiplerimiz buraya intikal ettiler ve bir takım kaçak yapılaşmaların olduğunu gördüler, tespit ettiler ve mühürlediler. 2 adet iskanlı bina ve bunların dışında da 5 farklı yapı yaptılar. 22 Ağustos tarihi itibariyle suç duyurusunda bulunduk. İhbarın geldiği andan itibaren buradaki kaçak yapılaşmada mühürlemeyi yaptık. Kamu kurumları hukuka en çok riayet etmesi gereken kurumlar. Bizim mevzuat ne emrediyorsa yapmamız gerekiyor. Bir an evvel hukuksal mevzuat çerçevesinde, ilgilisiyle birlikte yıkım işlemlerini bugün itibariyle koordine ederek başlattık.
“BOĞAZİÇİ’Nİ KORUMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”
Toplam 7 parça yapı var. 2’si iskanlı, 5’i iskansız. 5’i için yıkım devam ediyor. Ne yapıyorsak yapalım yapacağımız işin hukuki mevzuat içinde olmasına dikkat etmeliyiz. 2023 Nisanı’nda İBB İmar Müdürlüğü tarafından ilgilerine verilmiş 90 günlük bakım izni var. 3 aylık süre içinde uygulanmak için verilmiş. Boğaziçi İmar Müdürlüğü envanterine yapılaşma tehlikesi girmiş. Daha hassas denetim yapılmalıydı. Kamu olarak, bakanlık olarak Boğaziçi’yi korumaya devam edeceğiz. Çivi çakılmasına kolayca müsaade edilemeyen bölgedir. Bakanlığımızın koordinesinde yasal mevzuat çerçevesinde bir yıkım gerçekleştiriliyor. Boğaziçi’ni korumaya devam edeceğiz.
İNŞAAT FAALİYETLERİ DURDURULMUŞTU
Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde izinsiz inşaat yapıldığı ihbarı üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri, 22 Ağustos’ta bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu.
Ekiplerce yapılan incelemede, izinsiz inşaatın İBB’nin izniyle başlatıldığı tespit edilmiş, ardından inşaat durdurulmuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin, izinsiz inşaata ilişkin hazırladığı tespit tutanağında, doğal zemin ve bitki örtüsüne fiziksel müdahalede bulunularak tahribat yapıldığı tespit edilen alandaki tüm inşai faaliyetlerin durdurulduğu belirtilmişti.
2 AYRI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Yapının bulunduğu alanın daha önce organize suç örgütü elebaşı Adnan Oktar’a ait olduğu, yakın zamanda Rus işadamı tarafından satın alındığı anlaşılmıştı.
İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğünce, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına Vaniköy’deki izinsiz inşaata ilişkin 22 Ağustos’ta bulunulan suç duyurusunda, bahse konu yerde inşai faaliyeti yapan yapı sahibi Boris Borisenko hakkında 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu’nun mevzuata aykırı yapılarla ilgili maddesi ile Türk Ceza Kanunu’nun “imar kirliliğine neden olma” maddesine göre yasal işlem yapılması istenmişti.
İnşaatı durduran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan yapıya ilişkin suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmişti.
Açıklamada, şunlar kaydedilmişti:
Söz konusu yapının, imar kirliliğine neden olduğu, ‘Tescil Edilen Sit Alanları, Korunması Gerekli Kültür-Tabiat Varlıkları ile Korunma Alanları’nın zarar görmesine sebebiyet verme’ suçlarından Bakanlığımızca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 2 ayrı suç duyurusunda bulunulmuştur. Süreç titizlikle takip edilmektedir.