Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “NATO Ukrayna’ya asker gönderirse biz de ulusal güvenliğimizi sağlamak için ekstra adımlar atmak zorunda kalırız” dedi.
NATO birliklerinin Ukrayna’ya konuşlandırılıp konuşlandırılmamasıyla alakalı açıklama yapan Peskov, “Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi, NATO askerlerinin Ukrayna’ya gönderilmesi, Rusya sınırları yakınındaki gerilimin tırmanmasına yol açar. Elbette bu durum, Rus tarafını güvenliğini sağlamaya dönük ek önlemler almak zorunda bırakır” dedi.
Peskov, bu önlemlerin neler olabileceği sorusu karşısında “Gerekli görülen her önlem” yanıtını verdi.
“DURUM KORKU VERİCİ”
Rusya’nın Donbass’la ilgili söyleminin son derece yapıcı olduğunu ve Moskova’nın “görmek istediğini değil gerçekleri belirttiğini” iddia eden Peskov, “Maalesef Donbass’ta temas hattındaki durum korku verici. Ukrayna ordusu, birkaç değil çok sayıda provokasyonda bulunuyor” diye konuştu.
Kiev’in bölgeye ABD askerlerinin gönderilebileceği yönündeki açıklaması için “kabul edilemez” diyen Peskov, “Rusya’nın bir düşman gibi gösterilmesi, bizim için kabul edilemez ve yersiz bir davranıştır. Rusya kimseyi tehdit etmiyor ve hiçbir zaman etmedi. Bizim tutumumuz bunun üzerine inşa ediliyor” ifadelerini kullandı.
“SAVAŞI BAŞLATIRSANIZ YIKIMA UĞRARSINIZ”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Ukrayna’yı Rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik silahlı çatışmayı kışkırtmakla ve daha önce yapılan anlaşmaları yerine getirmemekle suçladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Devlet Başkanı Vladimir Putin kısa süre önce söylemişti ancak bu sözler bugün de geçerli; Donbass’ta yeni savaş başlatmaya çalışanlar Ukrayna’yı yıkıma uğratır” dedi.
HODRİ MEYDAN
Askeri tatbikat şeklinde Ukrayna sınırında güç göstermenin ateşkes ve barış müzakerelerini baskı altına almak için bir girişim olduğunu vurgulayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Ordu sadece güç ve kuvvet değildir, ayrıca akıl ve dengedir” dedi.
KARADENİZ’DE UKRAYNA-RUSYA GERGİNLİĞİNİN TEMELİ: KIRIM
Moskova yönetimi son günlerde, işgal ettiği Kırım’a çok sayıda tank dahil askeri araç yığdı.
Türkiye dahil Batı ülkeleri, Kırım’ın ilhakını tanımıyor.
Hali hazırda Donetsk (Donbass) ve Lugansk kentlerindeki ayrılıkçıları destekleyen ve burada bağımsız cumhuriyetler kurulmasına ön ayak olan Moskova yönetimi, Ukrayna’nın doğusunda faaliyetlerini artırıyor.
Lugansk ve Donetsk (Donbass) kentleri, 2014 yılında ülkenin kriz yaşamasını fırsata çeviren ve Rusya’nın desteklediği isyancılar tarafından ele geçirilmişti. Daha sonra 7 Nisan 2014’te Donetsk Halk Cumhuriyeti, 27 Nisan 2014’te ise Lugansk Halk Cumhuriyeti adında iki özerk cumhuriyet kurulmuştu. Kiev yönetimi, bu iki devletçiğin Rusya’dan destek aldığını belirtiyor. Ancak Moskova bu durumu reddediyor.