Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ile ABD arasında uzun süredir gerilime neden olan S-400 füze sisteminin teslimatının başladığını duyurdu. Açıklamanın ardından kargo uçakları Mürted Hava Üssü’ne peş peşe inmeye başladı. Teslimat işlemleri devam ederken üsse parçaların bulunduğu üçüncü uçak da indi.
Türkiye ile ABD arasında krzi neden olan S-400 füze sisteminin teslimatı başladı. İlk parçalar Ankara’daki Mürted Hava Üssü’ne getirildi.
MSB’den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesinin 11 Nisan 2017’de imzalandığı belirtildi.
Açıklamada, “Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır” ifadesine yer verildi.
SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLI: İLK PARÇALAR MÜRTED’DE
Savunma Sanayii Başkanlığı ise S-400 teslimatı ile ilgili internet sitelerinden bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında Başkanlığımız ile Rosoboronexport/Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan sözleşme kapsamında S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması bugün Ankara’ya inen ilk uçakla başlatılmıştır. Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır” denildi.
Rusya Askeri Teknik İşbirliği Federal Servisi ise “S-400 sisteminin Türkiye’ye teslimatının başladığını” doğruladı.
ÜÇÜNCÜ UÇAK DA İNDİ
Teslimat işlemleri devam ederken üsse S-400’lerin parçalarının bulunduğu üçüncü uçağın da indiği öğrenildi. İnen uçak dünyanın en büyük kargo uçaklarından biri. Uçakta bir önceki uçaktan daha büyük parçaların olduğu tahmin ediliyor.
ABD HABER AJANSINDAN TEHDİT
Amerikan haber ajansı The Associated Press (AP) haberi okuyucularına ABD’nin yaptırım tehdidini hatırlatarak verdi. Ajans haberini, “Türk Savunma Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Rus füze savunma sisteminin ilk sevkiyatının Türkiye’ye ulaştığını, ülkeyi olası ABD yaptırımlarına ve Washington’la yeni bir soğukluğa yaklaştırdığını söyledi” diye verdi.
ABD YAPTIRIMDA ISRARLI
ABD, NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasına şiddetle karşı çıkmış, Ankara’yı yaptırımlarla tehdit etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında G-20’de yapılan görüşme, S-400 krizinde dönüm noktası olmuştu. Trump, “Türkiye haklı. Patriotlar Obama döneminde verilmedi. Rusya’dan aldılar. Erdoğan’ın suçu yok. Berbat bir durum ama çözeceğiz” açıklaması yapmıştı. Bu açıklama, yaptırımsız çözüm planına kapı aralarken, Washginton’dan gelen mesajlar ise “ABD’nin duruşunda değişiklik yok” şeklinde özetlenmişti.
En son, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, “Kongre’nin onayladığı yasayı herkes biliyor. (Alımın olası) Neticeleri, F-35 programına katılım konusunu da içeriyor. Mesajlarımızda çok tutarlı olduk. Değişen bir şey yok” açıklamasını yapmıştı.
CAATSA YASASI
Washington, Türkiye’nin S-400’leri alması halinde, Ankara’yı F-35 savaş uçaklarının ortak üretimi ve satışı programından çıkarmayı planladığını açıklamıştı. Trump yönetimi ayrıca, Türkiye’ye, kısaca CAATSA olarak bilinen “Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası kapsamında yaptırımlar getirmeyi planladığını da ifade etmişti. Sözkonusu yasa, Rusya başta olmak üzere Amerika’ya hasım ülkelerin savunma sanayii ile önemli düzeyde işbirliği yapan ülkelere yaptırım getirilmesini öngörüyor.
ERDOĞAN: TRUMP ‘YAPTIRIM’ DEMEDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu açıklamadan bir gün önce, Rus yapımı hava savunma sistemi S-400’lerin Türkiye’ye gönderilmeye hazırlandığını belirtmişti. Erdoğan, “Yaptırım diye hiçbir şey duymadık şu ana kadar. Sayın Trump, kendisi ile telefon görüşmelerimde, ikili olarak bir araya gelişlerimizde şu ana kadar ‘Biz size şu yaptırımı yapacağız’ demedi” diye konuşmuştu.
S-400 ALIM KRONOLOJİSİ
Türkiye ile Rusya arasında S-400 hakkındaki ilk görüşme, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden üç ay sonra İstanbul’da gerçekleştirilen Enerji Zirvesi sırasında yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan görüşme sonrası, Rus lider ‘‘Türkiye ile savunma alanında işbirliği açığız” açıklaması bu konudaki ilk işaret olarak kabul ediliyor.
Erdoğan 25 Temmuz 2017’deki AKP Meclis Grup Toplantısı’nda iki ülke arasında S-400 sözleşmesinin imzalandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı, ‘‘Biz şu anda Rusya Federasyonu ile bu konuyla ilgili adımları attık, imzalar atıldı ve inşallah S-400 füzelerini ülkemizde göreceğiz. Ve bunları ortak üretimle de süreci işleteceğiz” dedi.
Türkiye’nin S-400 alım sürecini başlatması başta ABD olmak üzere bazı NATO ülkelerinin tepkisini çekti.
ABD Kongresi, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen F-35 teslimatını engellemek ve CASTA kapsamına alınmak gibi meclis kararı, uyarı ve açıklamalara kulaklarını kapayan Türkiye, 16 Haziran’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından ‘‘S-400’den taviz vermeyeceğiz. Her zaman söylüyorum; burası kasaba devleti değil, burası Türkiye Cumhuriyeti. İmzayı atmışız, her şeyi bitirmişiz. Karşı taraftan Rusya, bize vereceği kredide her türlü kolaylığı göstermiş ve gerçekten uluslararası piyasada olmayan faiz yüzdeleriyle bize bir kredi vermiş. Şimdi burada tükürdüğümüzü yalarsak devlet terbiyemize uymaz, benim de devlet adamlığıma uymaz” yanıtını verdi.
ABD Başkanı Trump da G-20 Zirvesi sırasında 29 Haziran’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmede sorunu ‘karmaşık’ bulsa da ‘‘Türkiye’nin Patriotları almasına izin vermediler. Obama yönetimi izin vermedi, Bu sebeple başka füze almak zorunda kaldılar. Bence kendilerine adil davranılmadı. Başka füzeleri alınca, S-400’leri alınca ‘Bizimkileri alın’ dediler. Farklı çözümleri değerlendiriyoruz. Türkiye bizim dostumuz. Büyük bir ticaret ortağımız. Obama yönetimi gibi davranamazsınız. Bu iki yönlü bir cadde. Kendisi Patriot almak istedi, satmadılar, sonra ‘tamam satarız’ dediler. O bir NATO üyesi. İnsanlara adil davranmanız gerekir. Türkiye’ye adil davranılmadı” değerlendirmesini yaptı.
Göz Atmak İster misiniz?
Aralık 2024 Faiz indirimi beklentisi ve ekonomik dinamiklerle olası senaryolar
AZİZ DAĞTEKİN’İN İNCELEME YAZISI Kasım ayında politika faizini yüzde 50’te sabit tutan Türkiye Merkez Bankası …