İsrailli yazar Jonathan Spyer, İsrail’in Moskova-Ankara yakınlaşmasına karşı dikkatli olması gerektiğini yazdı. Spyer, “İsrail, Türkiye ile olası kısa ömürlü herhangi bir yakınlaşmanın faydasını dikkatle değerlendirmesi gerekecek” dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Soçi’de Rus mevkidaşı Vladimir Putin’le yaptığı görüşme İsrail’de de yankılandı.
İsrail’in en önemli gazetelerinden The Jerusalem Post’ta yayınlanan Jonathan Spyer imzalı “Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşma İsrail’i endişelendiriyor” başlıklı yazıda, Erdoğan’ın Rusya ziyaretiyle Moskova-Ankara arasında gelişen bağları yeniden güçlendirdiğini yazdı.
Spyer yazısında, Soçi görüşmesinin Erdoğan’ın New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ardından ABD Başkanı Joe Biden’la görüşme yapmamasının ardından geldiğine dikkat çekti.
Yazıda Erdoğan’ın ikinci bir S-400 füze savunma sistemi tedarik etmeyi planladığı belirtilirken, “Gelecekte ne tür savunma sistemlerini, hangi ülkeden ve hangi düzeyde aldığımıza kimse müdahale edemeyecek” sözlerine yer verildi.
Yazıda Erdoğan’ın açıklamalarının, Türkiye’nin Rusya’ya yöneldiğini ve Ankara’nın Washington’dan giderek uzaklaştığını gösterdiği belirtildi.
Spyer, İsrail’in Türkiye’nin hamleler karşısında vereceği diplomatik yanıtı belirlemesi gerektiğini yazdı.
Atina ve Ankara arasında Ege’deki hava ve deniz hakları ve Doğu Akdeniz’deki sondaj hakları konusunda devam eden büyük anlaşmazlıklarla birlikte, Erdoğan’ın neden yeni ortaklar aradığını anlamanın zor olmadığını yaza Spyer, yazısına şöyle devam etti:
“Türkiye, Washington’un himayesini Moskova’nınkiyle değiş tokuş edecek durumda değil. Bir dizi önemli bölgesel meselede Ankara-Moskova karşı karşıya. Libya’da Türkiye Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekliyor. Suriye’de muhalifleri desteklerken Rusya Libya’da Halife Hafter cephesini, Suriye’de ise Esed güçlerini destekliyor”
“İSRAİL TÜRKİYE İLE YAKINLAŞMANIN FAYDASINI DİKKATE ALMALI”
Yazıda Türkiye’nin Mısırlı yetkililerle de ikinci tur müzakereler gerçekleştirdiği hatırlatıldı.
Spyer yazısında, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Erdoğan’ın temmuz ayında telefon görüşmesi yaptığını, ancak görüşmeden çok az madde ortaya çıktığını belirtti.
Spyer, “İsrail’in, olayların daha derin yönüyle karşı karşıya kaldığında, Türkiye ile olası kısa ömürlü herhangi bir yakınlaşmanın faydasını dikkatle değerlendirmesi gerekecek. Bu sadece İsrail’in Doğu Akdeniz’deki Türk emellerine karşı kararlı bir duruş sergileyen ve almaya devam edecek olan Yunanistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa ile gelişen stratejik bağları için geçerli değil” görüşünü aktardı.
İsrailli yazar, yazısını şu sözlerle sonlandırdı:
“Erdoğan Türkiye’de iktidarda kaldıkları sürece bu çaba devam edecek gibi görünüyor. Ankara’nın bu alanda süregelen çabaları, Washington’a karşı artan yabancılaşması, Rusya’ya yönelik hareketleri ve İsrail’in en yakın ve gelişmekte olan bölgesel müttefiklerine doğrudan muhalefeti, Türkiye ile İsrail arasında yakın bir yakınlaşmanın olası olmadığı ve ona yönelik aşırı çabanın boşuna ve muhtemelen tavsiye edilemez olduğu anlamına geliyor”