Şimşek: Gelişmekte olan ülkelerden para çıkarken Türkiye’ye para giriyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katılım Bankalar Birliği Genel Kurulu’nda konuşarak, reel sektörün borçlanmasının carry trade olmadığını ve gelişmekte olan ülkelerden para çıkarken, Türkiye’ye ise çok ciddi bir şekilde kaynak girişi olduğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün bankacılık sektörüne yönelik toplantılarda konuşarak finans sektörüne ve Türkiye ekonomisine dair açıklamalarda bulundu.

Şimşek, Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi’nin ardından Türk Eximbank Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 23. Olağan Genel Kurulu’na katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.

Toplantıda İslami bankacılık sektörünün toplam büyüklüğünün 3,2 trilyon dolar seviyesinde olduğunu belirtilerek, Türkiye’nin global İslami bankacılık piyasasından almış olduğu payın geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 48’lik bir artış sergileyerek 63 milyar dolar seviyesine geldiği açıklandı.

“Türkiye’ye çok ciddi bir şekilde kaynak girişi var”

Katılım Bankalar Birliği Olağan Genel Kurulu’nun toplantısına da katılan Şimşek burada, küresel kaynağa erişimle ilgili şöyle konuştu: Küresel kaynağa erişmemiz Türkiye açısından önemli; ciddi kaynak girdi, girmeye devam edecek. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkarken Türkiye’ye çok ciddi bir şekilde kaynak girişi var.

“Bizim programımız sırtını carry trade’e dayamaz”

Bakan Şimşek, “Bu aralar yeni bir hikaye üretiyorlar, ‘carry trade’ diyorlar. Bizim programımız sırtını carry trade’e dayamaz. Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz.” diye konuştu.

“Edindiğimiz kaynaklar daha ucuz ve uzun vadeli”

Şimşek, “Uluslararası bankalardan edindiğimiz kaynaklar küresel piyasalara göre çok daha ucuz ve uzun vadeli.” ifadesini kullandı.

“Vergileri arttırma gibi bir programımız yok”

Deprem felaketi sonrasında bankalar reel sektörden kaynakları çekip hazineye vermesin diye açığı sınırlamak ile mükelleftik’ diyerek mecburen atılan adımlara değinen Şimşek, Tabii ki birçok vergiyi arttırdık. Evet, katma değer vergisini arttırdık. Evet, akaryakıtta vergiyi arttırdık. Bunların hepsi enjeksiyonist.

Üçüncü olarak takdir edersiniz ki, biz o dönemde kuru serbest bıraktık. Çok yüksek enflasyon dönemi sonrası kurun rekabet gücü açısından farklı bir noktada olması gerekiyordu ve gelinen noktada o da enflasyonist. 2024’ün ikinci yarısına bakalım, deprem etkisi geride kalacak. Neden? Çünkü deprem nedeniyle o ilk şok fiyatlarda var.

“Türkiye’ye şu anda sermaye artışı çok güçlü”

İkincisi, Türkiye’ye şu anda sermaye artışı çok güçlü. Biz müdahil olmazsak lira değerlenecek. Geçen sene yapılan seçim sonrası gibi bir kur anlamında, liranın değer kaybı anlamında bir süreçle karşı karşıya değiliz. Yine ben başından beri net bir şekilde ortaya koydum. Bizim katma değer vergisi artırma gibi veya diğer vergileri arttırma gibi bir programımız yok. Ama bir takım muafiyet ve istisnaları verimlilik açısından gözden geçireceğimizi söyledik o ayrı.

Açıklamalardan öne çıkanlar:

Bakan Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

-Geçiş döneminden dezenflasyon dönemine girmek üzereyiz.

-Merkez Bankamız’a dezenflasyon sürecinde destek olmamız lazım.

-Altınla ilgili uygulamaya koyduğumuz kota ve tedbirler geçici, ama ara dönemde gerekirse bu kotayı ilave tedbirleri tereddütsüz ortaya koyacağız.

-Tabii ki sektörün şikayetleri olacak ama bizim için önemli olan sürdürülebilir cari açık.

-Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) ciddi çıkış var, piyasayı bozmadan bu çıkışı devam ettireceğiz.

-Finans sektörü zor bir yıl geçiriyor, özsermaye karlılığı enflasyonun altında onun da farkındayım ama bu geçiş döneminde herkesin fedakarlık yapması lazım

-Programımızın çerçevesi geçici sermaye akımlarına dayalı bir program değil

-Bizim bir kur hedefimiz de yok.

-Borsa oyun alanı değil tüyolarla hareket etmeyin.

Carry trade nedir?

Carry trade, “Herhangi bir düşük faize sahip para biriminde borçlanarak bu parayı, yüksek faiz getiren bir para birimine yatırarak elde edilen kazanç” olarak tanımlanıyor..

Carry trade yapmak için önce parayı dolara yatırıp daha sonra istenilen ülke para birimine çevirilmesi gerekiyor. Sonra ise elde edilen kaynak, değerlendirmek istenen ülkenin yüksek faize sahip Hazine kağıtlarına yatırarak kazanç sağlanması amaçlanıyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Kışlasız bedelli olur mu?

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, kışlasız bedelli askerlik uygulamasının gündemde olmadığını söyledi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası …

Bir yanıt yazın