Hayıt tohumu veya ruhban biberi olarak da adlandırılan bu tohum tam bir şifa deposu. Özellikle kadın hastalıklarına birebir olan hayıt tohumu faydaları saymakla bitmiyor. Bu bitkinin sadece tohumu değil yaprakları ve kökleri de çeşitli tedavilerde kullanılıyor.
İnsan sağlığına birçok faydası olan hayıt tohumu yüzyıllardır geleneksel tıp alanında kullanılmış, Akdeniz ülkelerinin çağlar boyu farklı durumlarda başvurduğu ilaçtır.
Özellikle kadınlarda görülen regl dönemi düzensizlikleri, buna bağlı olan ağrılara faydalıdır. Kadınlara sayısız faydası olan bu bitkinin erkeklerin kullanması bazı durumlar için sakıncalı olabilir. Doktorlar tarafından da çeşitli tedavilerde değerlendirilir…
Ruhbanlar tarafından karabiber olarak kullanıldığından ‘hayıt tohumu’ veya ‘ruhban biberi’ olarak da bilinir. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde kendiliğinden yetişen mor ve uzun çiçek tohumları ekim-kasım aylarında toplanabilir. Bu bitkinin sadece tohumu değil yaprakları ve kökleri de çeşitli tedavilerde kullanılır.
HAYIT TOHUMUNUN FAYDALARI
Kadınlarda hormonal dengesizlik ve bozukluklara faydalıdır. Özellikle hamile kalmak isteyen kadınların binlerce yıldır başvurduğu geleneksel bir yöntemdir.
Aktarlarda ve marketlerde gayet uygun fiyata bulabileceğiniz hayıt tohumunun sayısız faydaları vardır
-Adet döneminde oluşan şiddetli karın ağrısı, kontrolsüz sinir, kabızlık, migren, öfke nöbetlerinin kontrolünü sağlar.
-Adet dönemlerini dengeye soktuğu için yumurtlama dönemlerini normalleştirerek doğurganlığı arttırır.
-Hormon dengesizliklerine bağlı olan ruhsal daralmaların sonucu sivilce oluşumuna engel olur.
-Menopoza giren kadınlarda sıcak basması, baş dönmesi, gece terlemeleri, kalp çarpıntısı, uyuyamama, gerginlik, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtileri azaltır.
-Rahmin duvarlarını güçlendirerek doğurganlığı arttırır.
-Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olarak vücudun dengesiz bir şekilde sıvı kaybetmemesini sağlar.
-Ruhsal bunalıma iyi gelir.
-Çay olarak içildiğinde anne sütünü arttırır. (Yine de doktora danışılması gerekir)
-Böcek, sinek ısırıklarına karşı panzehir.
-Gaz giderici ve idrar sökücüdür.
-Kist oluşumunu önler.
-Cildin daha genç canlı görünmesine yardımcı olur.
-Metabolizmayı güçlendirir.
-Erkeklerde oluşan prostat hastalıklarına engel olur.
-İçerdiği antioksidan özelliği sayesinde vücudu hastalıklardan korur ve direnci arttırır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirerek mikrop ve zararlı bakterilerin vücuttan doğal yollarla atılmasını sağlar.
-Kansere karşı koruyucu etkisi vardır, kadınlarda rahim kanserine engel olur.
-Dalak şişmesine engel olur
-Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
-Kalp ritminin düzene sokar.
HAYIT TOHUMUNUN ZARARLARI
Sayısız yararı olan bu bitkinin bazı durumlarda zararları da olabilir. Özellikle hamilelerin ve kemoterapi gören hastaların kullanmaması gerekir.
Hayıt tohumunu tüketmeye başladıktan sonra
-Baş ağrısı
-Mide bulantısı
-Baş dönmesi
-Adet döngüsünde aksaklık
-Ciltte kızarıklık gibi rahatsızlıklar oluşmaya başlarsa kullanımı bırakılmalıdır.
KULLANIM ŞEKİLLERİ
-Hayıt Çayı: Bir bardak kaynatılan suya bir çay kaşığı kadar hayıtı tohumu eklenir, 5 dakika demlenmesi bekledikten sonra süzülerek içilebilir. İsteğe bağlı bal eklenebilir. Günde 2 bardak içilmesi tavsiye edilir.
-Karışık Bitki Çayı: Bir tatlı kaşığı hayıt tohumu, bir tutam adaçayı, bir tutam ısırgan otu, bir tutam melisa yaprağı, bir tutam kilit otu, bir tatlı kaşığı aslankulağı bir litre kaynamış suyun içine eklenir ve 6-7 dakika demlendikten sonra tüketilebilir. bu karışım özellikle kadın hastalıklarına iyi gelir.
-Tane tane şeklinde olan hayıt tohumu toz hale getirilerek balla karıştırılır, tüketimi kolay olması için birkaç damla limon suyu eklenerek yenilebilir.
Hayıt Tohumu her ne kadar kanser hastalarından hormonal sorunlara kadar etki alanları olsa bile kişide bilinmeyen bir rahatsızlıktan kaynaklı yan etkileri olabilir, o yüzden gerekli testlerin yapılmasının, sonuca bağlı olarak doktorun tavsiyesi üzerine kullanılmaya başlanmalıdır.