Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatanlara 92,5 milyon TL ceza kesti

Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu’nun tüketiciyi aldatanlara yılın ilk 11 ayında 92.5 milyon Türk lirası ceza uyguladığını duyurdu.
Yaklaşan kasım ayı indirimleri nedeniyle bazı internet siteleri vatandaşlara yüksek indirimler vadetti.

Ancak ‘yüzde 70-80’ gibi indirim vaatlerinin gerçeği yansıtmadığı, indirim uygulandığı öne sürülen bazı ürünlerin fiyatının ekim ayında da aynı olduğuna yönelik şikayetler gelmeye başladı.

Hal böyle olunca Reklam Kurulu, kasım ayı indirimleri için harekete geçti.

Toplanarak indirimleri araştıran kurul, gerçek olmayan kampanyaları tespit etti.

Reklam Kurulu şikayetler üzerine araştırdı: Toplamda 92,5 milyon TL ceza kesildi

Reklam Kurulu tarafından toplantıda görüşülen 176 adet dosyadan 153’ü mevzuata aykırı bulunurken, söz konusu reklam ve ticari faaliyetler hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 16,7 milyon TL’lik idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Böylelikle, yılın ilk 11 ayında kurul tarafından toplam 1838 adet dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunulmuş olup, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 1623 adet dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 92,5 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Son olarak kurul, önümüzdeki günlerde ceza tebligatlarını e-Ticaret firmalarına ulaştıracak.

Bakanlık ay başında uyarmıştı: Daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturacak ifade veya görüntülere yer verilmemeli

Öte yandan Reklam Kurulu dönemsel olarak ‘efsane’, ‘şahane’ gibi adlarla yapılan indirimli satış reklamlarına yönelik, geçtiğimiz yıl 20 dosyaya ilişkin yaklaşık 3,7 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırmıştı.

Ticaret Bakanlığı, kasım ayı başında satıcı ve sağlayıcıları uyarmış, kampanyalara ilişkin şunları kaydetmişti:

“İndirimli satışların başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli olarak satışa sunulan mal veya hizmetin miktarı sınırlı ise bu miktarın açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi, hangi mal veya hizmetlerin indirimli satışa konu edileceği veya ne kadar indirim uygulanacağı hususlarında anlam karışıklığına yol açarak tüketicileri yanıltabilecek veya gerçekte olduğundan daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturacak ifade veya görüntülere yer verilmemesi, yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli fiyattan bir önceki fiyatın esas alınması, indirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin fiyatında indirimin uygulandığı tarihten önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyatın esas alınması, fiyatın geçerliliği ile ilgili bir süre veya stok sınırı var ise, bu süre ve stok miktarının reklamlarda açıkça belirtilmesi hususlarına uygun olarak faaliyet göstermesi gerekmektedir.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Kışlasız bedelli olur mu?

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, kışlasız bedelli askerlik uygulamasının gündemde olmadığını söyledi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası …

Bir yanıt yazın