Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomistler ve akademisyenlerle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir görüştürme gerçekleştirdi. Bakan Nebati toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Değerli akademisyenlerimiz ve ekonomistlerimiz ile oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Öncelikli hedefimiz olan finansal sektörde istikrar ve güveni sürdürülebilir kılmak amacıyla tüm paydaşlarımızın desteğini ve yol gösterici tavsiyelerini önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomistler ve akademisyenlerle buluştu. Beşiktaş’ta bulunan Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti. Toplantı yaklaşık 4 buçuk saat sürdü. Toplantıya çok sayıda ekonomist ve akademisyen katıldı. Bakan Nebati’nin, toplantıda Türkiyenin ekonomik görünümüne dair bir sunum gerçekleştirdiği öğrenildi.
Bakan Nureddin Nebati’nin toplantıda Türkiye Ekonomi Modelinin, toplumsal dinamikleri bilen, esnek ve Türkiye gerçekleri ile iç içe olduğunu ifade ettiği belirtildi. Bakan Nebati, model kapsamında cari açık sorununu kalıcı olarak çözmeyi, orta gelir tuzağını aşmayı ve uluslararası konjonktürü iyi değerlendirerek küresel değer zincirlerinde üst sıralara çıkmayı hedeflediklerinin altını çizdiğini belirti.
Bakan Nureddin Nebati’nin kur kaynaklı kaygıların yönetilmesine yönelik özellikle mevduat ürünlerinde Kur Korumalı TL Mevduat gibi farklı finansal enstrümanlar geliştirdikleri söylediği öğrenildi. Nebati, TL Mevduata dönüşümün desteklenmesi amacıyla devreye alınan devlet desteklerini anlattı. Varlıklarını Türk lirasına dönüştüren kurumlara vergi istisnası getiren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiğini hatırlatan Bakan Nebati, Türk lirası tasarrufları güçlendirmeye devam edeceklerini ifade ettiği vurgulandı. Yakın zamanda gerçekleştirmeyi hedefledikleri adımlardan da bahsettiği belirtilen Bakan Nebati’nin, proje bankacılığının hızlandırılacağını ve Katma Değer Vergisinde tüm kesimleri memnun edecek bir sadeleştirilme yapılacağını vurguladığı öğrenildi.
Toplantı sonrası konuklara tek tek söz veren Bakan Nebati, tüm katılımcıların görüş, öneri ve sorunları dinledi.
Bakan Nebati yaptığı açıklamada, “Değerli akademisyenlerimiz ve ekonomistlerimiz ile oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Öncelikli hedefimiz olan finansal sektörde istikrar ve güveni sürdürülebilir kılmak amacıyla tüm paydaşlarımızın desteğini ve yol gösterici tavsiyelerini önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu kapsamda, uygulamaya aldığımız politikalar ile Türk Lirası tasarrufları özendirmeyi ve yatırım ortamını iyileştirmeyi sürdürecek, ülkemizi ekonomide hedeflerine ulaştıracak adımları atmaya devam edeceğiz.
Değerli akademisyenlerimiz ve ekonomistlerimiz ile oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Öncelikli hedefimiz olan finansal sektörde istikrar ve güveni sürdürülebilir kılmak amacıyla tüm paydaşlarımızın desteğini ve yol gösterici tavsiyelerini önemsiyoruz.
Toplantı sonrası konuşan ekonomist Hikmet Baydar, “Piyasanın en çok önem verdiği konulardan biri biliyorsunuz güven. Bu toplantıda sayın bakan gereken tüm bilgileri açıkladı. Son derece samimi bir görüşme geçti. Bu toplantıda neredeyse herkes içini döktü. Bakan bizim kafamızda olan muallaklıkları gidermeye çalıştı. Son derece başarılıydı. Bizler de düşüncelerimizi kendisine ifade ettik. Oldukça olumlu bir görüşmeydi. Bu görüşmenin sık sık tekrarlanması taraftarıyım. Çünkü piyasadaki belirsizlikler önümüze hep bir kur riski olarak çıkıyor. Böyle toplantılarda böyle riskleri ortadan kaldırmamız mümkün olabiliyor” dedi. Çok verimli bir toplantı geçirdiklerini söyleyen portföy şirketi yöneticisi Bora Doğanay ise, “Sayın bakanın pozitif enerjisiyle biz de bu yeni program hakkında detaylı olarak bilgilenmiş olduk. Biz de sektör olarak görüşlerimizi ve beklentilerimiz ilettik” diye konuştu.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş “Toplantıda ekonomide çok ciddi projelerin olduğu söylendi. Merkez Bankasının önümüzdeki haftalarda yeni finansal enstrümanları açıklayacağı ifade edildi. Önümüzdeki günlerde şirketlerin 10 milyar dolar civarında döviz bozdurma planlarının olduğu söylendi. Kur garantili mevduat hesaplarına 10 milyar dolar civarında girdi olunca döviz kurlarında bir gerileme olabileceğine dikkat çekildi. Bakanımız 20 Aralık akşamında piyasalara merkez bankasının ve devletin bir müdahalesi olmadığını ifade etti” dedi.
Bakan Nebati, iş dünyasının temsilcilerinin ardından geçtiğimiz hafta da iş dünyasının kadın temsilcileri ile bir araya gelmişti. İş kadınları ile yapılan ve yaklaşık 5,5 saat süren toplantıda Bakan Nebati, Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Toplantıda, kadın istihdamının artırılmasına ilişkin hedefler de değerlendirildi.
Kritik toplantıya katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu. İşte Şener’in konuşmasından satır başları:
“Özellikle küresel düzeyde de ekonomiler çok hareketli son dönemde. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da sivil toplum ve iş dünyasıyla bir araya gelmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bu tür bir araya gelmeler hükümetin icraatlarının topluma anlatılması açısından çok değerlidir. Biliyorsunuz son dönemde hükümet pandemi ile birlikte yeni enstrümanları gündeme getiriyor.
Bunun topluma iyi şekilde anlatılması lazımdır. 150-160 milyar lira bir geçiş oldu. Bu tür yeni uygulamaların topluma anlatılması ve iş dünyasıyla bunların paylaşılması, benimsenmesi açısından önemlidir.
Ülkenin algısının, risk primi dediğimiz algının iyi anlatılması gerekiyor. Küresel çapta bir enflasyon sorunu var. Bunların iyi planlanması açısından bu tür toplantıların devam etmesi ülkeye olan bakışı değiştirecektir.
CDS dediğimiz risk primleri algıyla alakalı bir durumdur. Bu tür toplantıların artırılması önümüzdeki döneme pozitif bakmamızı sağlıyor.”