Ortaokul öğrencilerin hangi liselere gideceğini belirleyen LGS’de tüm soruları başarı ile yanıtlayarak tam puan alanlar başarılarını borçlu oldukları çalışma metotlarını anlattı. Bazıları sınava sadece soru çözerek hazırlandıklarını bazıları da sosyalleşmeyi ihmal etmedikleri dile getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca, ortaokul 8. sınıfta eğitim gören 1 milyon 38 bin 192 öğrenciye yönelik yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları açıklandı.
LGS kapsamındaki merkezi sınavda tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 puan alma başarısı gösterenler kamuoyunun gündemine oturdu.
Bu isimler, tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 puan alan 352 öğrenci arasına girmeyi başardı.
LGS sınavından tam puan alanlar başarılarının sırlarını açıkladı.
Hepsinin yöntemi farklı
Buna göre başarıya uzanan gençlerden kimi sadece soru çözdü, kimi stresten uzak durdu, kimi her gün çözdüğü soru sayısını artırdı, kimi planla çalıştı, kimi takıldığı soruyu tekrar etti, kimiyse sosyalleşmeyi ihmal etmedi.
Hataylı Arda Köker’in başarısının sırrı planlı çalışmak
Hatay’ın İskenderun ilçesinde, LGS kapsamındaki merkezi sınavda 500 tam puan alan Arda Köker, başarısını planlı çalışmaya borçlu olduğunu belirtti.
Bu süreçte ailesinden ve çevresinden destek aldığını anlatan Köker, yapamadığı soruları sürekli öğretmenlerine danıştığını anlattı.
Bu sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan Köker, “Kazanmamı çok ve doğru çalışmaya borçluyum. Bu sınava girecekler, bol bol kitap okusun, ders çalışın. Kendinize zaman ayırabilirsiniz ama kendinizi ne kadar kısarsanız o kadar iyi.” diye konuştu.
Mehmet İlvan “stres”ten uzak kalarak başarıya uzandı
Mersin’in Erdemli ilçesinde LGS kapsamındaki merkezi sınavda 500 tam puan alan Mehmet İlvan, “stres”ten uzak durarak hazırlandığı sınavda başarıya ulaştı.
Sınav sonucunu Erdemli ilçesindeki 1.500 rakımlı Tozlu Yaylası’nda alan İlvan, ailesiyle elde ettiği başarının mutluluğunu paylaştı. Mehmet İlvan sınava rahat bir şekilde hazırlandığını ve çok fazla soru çözdüğünü dile getirdi.
Stresten uzak kaldığını ve ailesinin de bu konuda kendisine destek olduğunu anlatan İlvan, şöyle devam etti:
Tam puan yapacağımı düşünmüyordum. 490 puan üzeri bekliyordum. Ankara veya gelirse İstanbul düşünüyordum. Tam olunca İstanbul Erkek Lisesi veya Kabataş Erkek Lisesi’ni düşünüyorum. Ders çalışırken ailem yüklenmedi, hiçbir zaman ‘sen yapamazsın, yapamazsan böyle olur, şöyle olur’ demediler. ‘Sen yaparsın, çok iyi yapamazsan da sen bir yere yine gidersin’ dediler.
Şırnaklı Mehmet Şevki’nin başarısının sırrı ailesinden gördüğü destek
Şırnak’ta sınavdan tam puan alan Mehmet Şevki, Galatasaray Lisesi’ne yerleşmeyi hedefliyor. Cizre ilçesindeki Vatan Ortaokulundan mezun olan 14 yaşındaki Mehmet Şevki, LGS kapsamındaki merkezi sınavda tüm soruları doğru yanıtladı.
Mehmet Şevki, oto tamir ustası babası, ev kadını annesi ve öğretmenlerinin desteğiyle sınavda başarılı olduğunu söyledi. Tüm soruları cevapladığı için çok mutlu olduğunu ifade Şevki, şöyle konuştu:
Bu süreçte ailem bana çok destek oldu, her zaman yanımdaydı. Babam oto kaporta ustası, işi çok zorlu. Bize bakmak için sabahtan akşama kadar çalışıyordu, bana kitap parası çıkartıp okumam için destek veriyordu. Babamın bu çalışmasına bakarak heveslendim ve hedef koydum kendime. Annem, ben ne zaman derslerden soğusam bana destek olup moralimi düzeltiyordu. Anneme ve babama çok teşekkür ediyorum.
Kahramanmaraşlı Metehan Gümüşsoy, sınava düzenli soru çözerek hazırlandı
500 tam puan alan Metehan Gümüşsoy, liseden sonra yurt dışında mühendislik veya tıp alanında okumak istiyor. Öğretmen anne ve babanın oğlu Metehan Gümüşsoy, LGS kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarına göre, tüm soruları doğru yanıtladı.
Afşin TEAŞ İstiklal Ortaokulu öğrencisi Gümüşsoy, sınava düzenli soru çözerek hazırlandığını söyledi. Tam puan aldığı için mutlu olduğunu ifade eden Gümüşsoy, başarısının sırrını şöyle anlattı:
LGS’ye hazırlık sürecimde rutin soru sayıları belirledim ve soru sayılarını giderek arttırdım. İstanbul Erkek Lisesi’ne gitmeyi planlıyorum. Liseden mezun olduktan sonra Almanya’da bir üniversitede mühendislik okumak ya da Oxford’da tıp okumayı düşünüyorum.
Ankara’dan Atahan Saygın Güzey’in başarı sırrı, sosyal hayatını ihmal etmeden planlı çalışmak
LGS kapsamındaki merkezi sınavda 500 tam puan alan Atahan Saygın Güzey, başarısını planlı çalışmaya borçlu olduğunu belirterek iyi bir mühendis olmak istediğini söyledi.
Sınava hazırlanma sürecinde düzenli ve planlı çalışmanın önemini vurgulayan Güzey, her gün düzenli soru çözdüğünü, sınava yaklaştıkça soru sayısını artırdığını belirtti.
Çayyolu Bilfen Ortaokulunda eğitim gören Güzey, okul ödevlerini bu soruların dışında tuttuğunu, bu şekilde çalışmalarını daha verimli hale getirdiğini ifade etti.
Güzey, ayrıca yıl boyunca bateri derslerine de ara vermediğini dile getirdi.
“Bilgisayar oyunu oynayarak dinlendim”
Ders çalışırken sosyal hayatını da ihmal etmediğini belirten Güzey, ders molalarında bilgisayar oyunu oynayarak dinlendiğini ve okulda tüm teneffüslerde arkadaşlarıyla basketbol oynadığını söyledi.
Fırsat buldukça basketbol ve futbol maçları izlemeyi de ihmal etmediğini ifade eden Güzey, sınav günü motivasyonunun oldukça yüksek olduğunu ve sınava kararlı bir şekilde girdiğini kaydetti.
Güzey, iyi bir mühendis olmayı hedeflediğini bildirdi.
Van’dan Muhammed Emir Görmez, her gün çözdüğü soru sayısını artırarak başarılı oldu
Van’da LGS kapsamındaki merkezi sınavda tüm soruları doğru yanıtlayıp 500 tam puan alan Muhammed Emir Görmez, Tuşba ilçesindeki Zeve Ortaokulu’ndan mezun oldu.
14 yaşındaki Görmez, Galatasaray Lisesi’nde okumak istediğini söyledi.
Akademisyen anne ve babasından büyük destek aldığını belirten Görmez, sınava hazırlık sürecinde her gün çözdüğü soru sayısını artırdığını dile getirdi.
Sınava çok iyi hazırlandığını anlatan Görmez, “Sene başında günlük 150 soru ile başladım. Boş zamanlarımda ders çalışmaya devam ettim, gün geçtikte soru sayısını artırarak 350’ye çıkardım.” dedi.
Gün içinde çalışma saatlerinin değiştiğini ifade eden Görmez, şöyle konuştu:
Okula gittiğim günler yorgun olduğum için çok çalışamıyordum. Okula gittiğim günler 150, tatil günlerimde ise 350 soru çözüyordum. Okuldan geldiğim zaman 4 saat, hafta sonları ise sabah 08.00’den akşam 18.00’e kadar çalışıyordum. Anne ve babam bu süreçte bana çok büyük yardımda bulundu. Bana saygı gösterdi. Misafir konusunda hassas davrandılar, yeri geldi yemeğimi odama getirdiler. Ben de yemek yerken bir yandan ders çalışmaya devam ettim. Ailemle beraber İstanbul ve Ankara’daki okulları gezdik. Galatasaray Lisesi’nde okumak istiyorum. Hayalim yazılım mühendisi olmak.
İstanbul’dan Ecrin Kaptan, takıldığı soruyu tekrar etti
İstanbul’da Başakşehir İBB Akşemsettin Ortaokulu’nda eğitim gören Ecrin Kaptan, “Konu eksiği bırakmadım, takıldığım konuları tekrar ettim ve yanlış yaptığım soruları öğretmenlere sordum. Sıkı ve düzenli çalıştım” diyerek başarı sırrını dile getirdi.
Her zaman destekleyen ailesi ile öğretmenlerin teşekkür edenKaptan, başarısının şu sözlerle dile getirdi.
Konu eksiği bırakmadım, takıldığım konuları tekrar ettim ve yanlış yaptığım soruları öğretmenlere sordum. Sıkı ve düzenli çalıştım.
Bazen çok yanlış çıkardığım oluyordu. Bu durum beni ve onları mutsuz ediyordu. Onlar, bana inandıkları için arkamda durdular ve bu sayede başardım.
Kaptan, günlük olarak hafta içi 150-200, hafta sonu ise yaklaşık 400 soru çözdüğünü belirterek, İstanbul Erkek Lisesi’nde okumak istediğini ifade etti.