Faizde keskin viraj bitti, ılımlı indirim devam ediyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi mesajı ve 6 aydır düşen oranlar ılımlı indirimin devam edeceğini gösterdi. Merkez Bankası Başkanının değişmesinin ardından PPK toplantısından dün 5’inci kez faiz indirimi çıktı. Merkez, faiz oranını son toplantıda 75 baz puan düşürerek yüzde 12’den yüzde 11,25’e çekti. 6 aylık dönemde toplamda bin 275 baz puanlık indirim gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2020 yılına indirimle başladı. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’la birlikte 6 ayda bin 275 puan indirim yapılmış oldu. Uysal göreve geldiğinde faizler yüzde 24 seviyesinde idi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ‘2019 yılı Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada faizlerin inmeye devam edeceğini belirterek “Faizlerin inmesi gerekir dedik indi, iniyor ve açıklama yapılacak” ifadesini kullanmıştı. TCMB tarafından dün faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Uysal başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu’nun (PPK), politika faizinin yüzde 12’den yüzde 11,25’e indirilmesine karar verdiği bildirildi. Duyuruda, son döneme ilişkin verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdiği belirtildi. İktisadi faaliyetin sektörel yayılımındaki iyileşmenin devam etmekle birlikte yatırımların zayıf seyrini sürdürdüğü ifade edilen duyuruda, şunlar kaydedildi: “Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır. Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin alınan tedbirlerin de katkısıyla önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi beklenmektedir. Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir ve küresel enflasyonun düşük düzeyi gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirmektedir. Mevcut küresel finansal koşullar ve son dönemde küresel ticarete ilişkin beklentilerdeki kısmi iyileşme gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemektedir. Bununla birlikte, korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.”
BİR SONRAKİ AŞAMA 25 BAZ PUAN
Orkun Gödek “2020 yılına dair çalıştığımız makro projeksiyonlarımızda enflasyon tahminimizi yüzde 9,50 seviyesinde belirlediğimizden politika faizi tahminimizi de yüzde 10 şeklinde muhafaza ediyoruz. Mevcut koşullar dahilinde yaptığımız değerlendirmelere göre, 3 Şubat’ta açıklanacak olan ocak ayı enflasyon verisinin seyri sonucunda TCMB’nin bir sonraki adımının ‘nötr’ veya ‘25 baz puan indirim’ şeklinde olabileceğini düşünüyoruz. Gerileme eğiliminde olan ülke risk primi, destekleyici finansal koşullar ve globalde gözlenen zayıf Amerikan doları temasının devamına göre güçlü ve farklı bir sözle yönlendirme eşliğinde faiz indirim süreci devam ettirilebilir” diye konuştu.
İLK ÇEYREKTE 225’LİK ALAN VAR
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Tuğberk Çitilci “TCMB’nin faizde ölçülü bir indirim yapmasında ana etkenin enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam etmesi, enflasyon beklentilerinde genele yayılan düzelmenin sürmesi ve mevcut duruşun dezenflasyon patikasıyla uyumlu olması olarak izah edilebilir. Para politikası ana kurgusunun dezenflasyon temasına dayalı olduğu varsayımında, TCMB’nin önden yüklemeli faiz indiriminde hareket alanın devam ettiği belirtilebilir. Yılın ilk çeyreğinde kuvvetle muhtemel tek hane politika faizine ulaşma ihtimalini yüksek olarak değerlendirirken, yılın ilk çeyreğinde 125 – 225 baz puan daha faiz indiriminde hareket alanı olabileceğini düşünüyoruz. Bu süreçte Türk varlıklarında pozitif risk algısı devam ederken, ülke risk primi (CDS) 250 seviyesi altındaki hareketine devam etmektedir” dedi.
KUR SAKİN BORSA REKORDA
İndirim sonrasında TL bir miktar değerlendi ve dolar/TL kuru 5.83 seviyesine kadar indi. Karar öncesinde 5.88 lira seviyesinde bulunan kur 5.85-5.86 seviyesinde işleme devam etti. Teknik açıdan dolar/TL’de 5,85’in destek konumunda bulunduğunu ifade eden analistler, 5,95’in direnç olarak izleneceğini kaydetti. Borsa İstanbul 122.482 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 122.500 seviyelerinin direnç konumuna geldiğini dile getiren analistler, 119.400 puanın destek olarak öne çıktığını kaydetti.
ENFLASYONDA İYİLEŞME GÖSTERGESİ
Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiği söylenen duyuruda, beklentilerindeki genele yayılan düzelmenin sürdüğü ifade edildi. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin ülke risk primindeki düşüşü desteklediği ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunduğu belirtilen duyuruda, döviz kuru, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinin ılımlı seyrettiği bildirildi.
ÜLKE RİSK PRİMİ GERİLİYOR
Kurul’un, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar verdiği vurgulanan duyuruda, şunlar ifade edildi: “Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir. Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.”
KAPI HÂLÂ AÇIK
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, karar öncesi gerçekleştirilen anketlerde faiz indirimine ilişkin beklentilerin dağınık olduğunu belirtti. Bir grubun indirim beklemezken, diğer grubun 25 ila 100 baz puan arası farklı boyutta indirim beklediğini aktaran Bürümcekçi, “TCMB’nin faiz indirimi beklentilerin üst sınırına yakın gelirken, swap para piyasası ise zaten daha yüksek indirim fiyatlıyordu” dedi. TCMB’nin yıl sonunda enflasyonu yüzde 8,2 olan tahminine yakın beklediğini ifade eden Bürümcekçi, PPK metninde “Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir” şeklinde yeniden ifade edilmesinin, risk primi ve enflasyon beklentilerinde iyileşmenin devamı halinde faiz indirimlerine kapının kapanmadığı anlamına geldiğini söyledi.
PARASAL ‘SIKILIK’ YERİNE ‘DURUŞ’ DEĞİŞİMİ
Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek de 2020’in ilk toplantısında atılan 75 baz puanlık faiz indirimi adımının piyasa anket beklentileriyle çoğunlukla uyumlu olduğunu söyledi. Genel olarak 12 Aralık 2019’da paylaşılan politika metni ile uyumlu olan karar açıklamasında ‘parasal sıkılık’ ile ‘parasal duruş’ arasındaki geçişi önemsediklerini ifade eden Gödek, söz konusu değişikliğin aynı zamanda ‘gevşeme döngüsünün korunma çabası’ anlamına geldiğini belirtti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Kabus bitiyor! 20 bin öğretmen için tercih süreci bu gün başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığınca 20 bin öğretmen için başlatılacak olan tercih sürecinde adaylar, en fazla 40 …

Bir yanıt yazın