Türkiye’de koalisyon dönemini yaşayan eski Başbakan Tansu Çiller, gelecek seçimlerde olası koalisyon hükümetinin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.
2023 seçimlerine geri sayım başlarken, seçime girecek partiler arasında hareketli günler de başladı.
Partiler arasında gelecek seçimler için 6 muhalefet partisinin ittifak ve koalisyon kurulması için görüşmeler başlarken eski Başbakanlardan Tansu Çiller’den, gündeme ilişkin önemli açıklamalar geldi.
A Para’nın düzenlediği Güçlü Türkiye’nin Güçlü Kadınları Zirvesi’nde Siyasette Kadın oturumuna konuk olan Çiller, 6 muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem deklarasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, koalisyon ihtimallerini de değerlendirdi.
Türkiye’nin siyasette koalisyon dönemlerini yaşayan Çiller, başbakan iken yaşadığı somut olaylar üzerinden koalisyon yönetimiyle ilgili şunları söyledi;
“KOALİSYONUN BAŞKANI OLMUŞTUM…”
Bir koalisyonun başbakanı olmuştum. Türkiye’nin ekonomisi Turgut Özal’dan beri bozulmuştu. Kafamda bunu düzeltecek çok özel bir proje vardı. 40 milyar dolar kazandıracak bir projeydi. Türkiye’nin borcu 20 milyar dolar civarındaydı. Büyük bir kriz geliyordu. O zamanlar telefonlar yeni çıkmıştı. Ben ‘telefonun bir kısmını satalım’ dedim. Daha sonra zaten herkes PTT’yi satmaya başladı. 40 milyar dolar gibi büyük bir para geldi önümüze, derdim krizi önlemekti. Bu projeyi masanın üzerine koydum, koalisyon hükümeti olarak bunu yapalım diyorum. Bunu koalisyondan bir bakan muhalefetle birlikte o zaman Anayasa Mahkemesi’ne götürdü ve bunu reddettiler. Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’ydü. Ona rağmen kendi partisinden dışişleri bakanı bunu engelledi. Bunu çıkarabilmek için Meclis’te kaç gece sabahladım ama iptal ettiler. Gerekçe ise ‘Türkiye’nin bağımsızlığını tehdit altına almak…
PTT ÖRNEĞİ
Koalisyonlar bittikten sonra PTT’nin T’si 5 milyara satıldı. Biz onu o sırada yapsaydık, sadece terör mücadelesinde başarılı olmayacaktım. Türkiye’nin o krizden 5 Nisan kararlarını yaşamadan çıkarabilecek, ekonomide sıkıntı duymayacaktık. Koalisyondan sonra o dışişleri bakanına bir gün ‘Neden muhalefetle birlik olup bunu engellediniz’ diye sordum. ‘Benim size karşı bir husumetim olmaz. Ben sol bir partinin mensubuyum ama bu karar bize yaramazdı. Bu karar sağa yarardı.
“KOALİSYONLAR DARBENİN ÜRÜNÜ”
Darbeler Türkiye’yi mahvetti. Zaten koalisyonlar da onlardan sonra çıktı. Aman Allah’ım o koalisyonlar… Türkiye’nin darbeler döneminde büyümesi yüzde 3,1’dir. Tek parti iktidarları döneminde ise yüzde 6’nın üzerinde. Koalisyonlara geldiğimizde ise sadece 2 koalisyon döneminde biri, merhum Süleyman Demirel’in diğeri ise benim ve merhum Necmettin Erbakan’ın başbakanlığındaki koalisyonlar başarılı olmuşuz. Biz yüzde 7,8’i yakalamışız. Bütün bunların ortalaması da yüzde 3,4 oluyor. Darbeler döneminde 3.1, koalisyonlar en başarılarıyla birlikte 3,4. Başarılı koalisyonları da çıkardığımız zaman ortalama yüzde 2,6’dır.
“KOALİSYON DARBEDEN BETERDİR”
Koalisyonlar darbelerden beterdir. Ben durup dururken ‘Siyasi manşet olsun diye bunu milletin önüne umut diye koyarsanız bu ihanettir’ diye boşu boşuna söylemem.”
Göz Atmak İster misiniz?
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekliyle asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz
Asgari ücretli ve emekli vatandaşların enflasyona ezdirilmeyeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı ette fiyatları düşürecek …