Sürmene ilçesinde etkili olan irili ufaklı heyelanda 5 ev ile yollar toprak altında kaldı

Sürmene ilçesinde etkili olan irili ufaklı heyelanda 5 ev ile yollar toprak altında kaldı. Olayda can kaybı ya da yaralanma olmadı.

Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Oylum Mahallesi’nde sabah saatlerinde aniden eriyen kar, toprağı yumuşatarak heyelana sebep oldu.

Evler toprağa bulandı, yollar kapandı

Evler ile yolu aşarak Küçük Dere’ye ulaşan heyelan sonucu boş olan evler, kullanım dışı okul ve bir lojman toprak altında kaldı. Ayrıca toprakla dolan mahalle yolu ulaşıma kapandı.

Ekipler seferber oldu

DHA’nın haberine göre, hemen harekete geçen AFAD ve belediye ekipleri bölgeye giderek inceleme başlattı. İncelemeler kapsamında riskli olduğu değerlendirilen 19 ev tedbir amaçlı boşaltıldı.

Can kaybı ya da yaralanma yok

AA’nın haberine göre ise can kaybı ve yaralananın olmadığı olayın ardından Vali İsmail Ustaoğlu, bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı. Ustaoğlu, toprak kaymasının dere yatağını doldurarak su birikintisi oluşturduğunu söyledi.

Söz konusu bölgede kullanılmayan ilkokul ve 2 katlı lojmanı ile onun yanında 3 evin bulunduğunu belirten Ustaoğlu, “Bunlar toprak altında kaldı. Allah’a şükür herhangi bir can kaybımız yok. Evler zaten kullanılmıyordu, sadece okul lojmanını kullanan buradaki vatandaşımız, çobanımız vardı, o da erken fark etmiş, hemen hayvanlarıyla beraber olay yerini terk etmiş ve herhangi bir can kaybı söz konusu olmadı.” dedi.

“Ciddi bir hava sıcaklığı var”

Vali İsmail Ustaoğlu, heyelanın neden kaynaklandığına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Tabii biliyorsunuz, Meteoroloji bölge düzeyinde uyarılarını yapmıştı. Bugün ortalama 30 dereceyi bulacak hava sıcaklığını dün biz kamuoyu ile Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzle beraber paylaşmıştık. Bugün sizin de gördüğünüz gibi ciddi bir hava sıcaklığı var ve bunun da beraberinde maalesef son 15-20 gündür yaşadığımız onlarca toprak kaymasının bir benzeri bugün burada yaşandı. Şu an karların erimesi, iyice toprağın yumuşamasıyla bu risk söz konusu ama Allah’a şükür alınan tedbirler ve bu olayda da can kaybının olmaması hepimiz için sevindirici.”

“İhtiyaç tespitleri yapılacak”

Mağdur olan vatandaşların geçici olarak gerek otellerde gerek misafirhanelerde tüm ihtiyaçlarını karşıladıklarının altını çizen Ustaoğlu, “Onda bir sıkıntı yok. İnşallah onların daha detaylı ihtiyaç tespitlerini yaparak önümüzdeki günlerde barınma noktasında daha kalıcı çözümlerin hep birlikte çalışmasını yapacağız. Tekrar geçmiş olsun diyorum.” şeklinde konuştu.

“Koyun, kuzu ne varsa çıkarmaya başladık”

Evi toprak altında kalan Haydar Akyasa, duyduğu ses üzerine pencereden dışarıya baktığını ve dağın üzerlerine doğru geldiğini söyledi. Çocuklarını alarak evden çıktığını ifade eden Akyasa, “Onları yukarıya doğru çıkardım. Dağ daha sonra gelmeye devam ediyordu. Koyun, kuzu ne varsa sonra da onları çıkarmaya başladım. O esnada ev ve ahır ne varsa toprak altında kaldı zaten yani onları çıkarmamızla buraların yıkılması an meselesi. Kendimizi de hayvanlarımızı da son anda kurtardık. Yaşadığımız ev şu anda tamamen göçük altında.” dedi.

“Evimiz göçük altında”

Evinin yarısı göçük altında kalan Rafet Akyasa da telefon ve elektrik kablolarının binaya vurmasından dolayı toprak kaymasını fark ettiğini belirterek, “Hayvanlarımızı dışarıya çıkardık. Ben daha önce böyle bir şey görmedim. Evin şu anda yarısından fazlası göçük altında.” diye konuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Kabus bitiyor! 20 bin öğretmen için tercih süreci bu gün başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığınca 20 bin öğretmen için başlatılacak olan tercih sürecinde adaylar, en fazla 40 …

Bir yanıt yazın