Türkiye’yi bekleyen dehşet senaryosu!

Amerika Birleşik Devletleri ve koalisyon güçlerinin uçaklarının sağladığı hava desteği ile Tel Abyad’ı PYD’ye devreden IŞİD şimdi de Azez’e yöneldi. Endişe edilen 1 milyonu aşkın kişinin Türkiye’ye göç etmeye kalkışması.

Muhalifler, ABD’nin hava saldırısıyla Azez’te göç dalgası başlatıp kenti boşaltmayı hedeflediğini söyledi. Azez’i savunan muhalifler bu adımın ardından kentin PYD’ye bırakılacağını ileri sürdü.

Suriye’de ilan ettiği iki kanton arasında stratejik öneme sahip Tel Abyad’ı tek kurşun atmadan IŞİD’ten alan PYD, planın ikinci aşamasını tamamlamak için Özgür Suriye Ordusu’na bağlı grupların elinde tuttuğu Azez şehrine saldırıyor.

Azez’in PYD’ye geçmesiyle Suriye’nin kuzeyindeki “Kürt devleti”nin sınırları şekillenecek ve muhaliflerin elinde bulunan 2 sınır kapısından biri düşmüş olacak.

IŞİD İKİ KEZ SALDIRDI

PYD’nin Ocak 2014’te ilan ettiği kantonlardan Cizire ile Kobani, Tel Abyad’ın PYD kontrolüne geçmesiyle birleşti ve kantonlar arasındaki boşluk kalkmış oldu. Afrin Kantonu ile, Kobani-Cizire kantonları arasında PYD’nin elinde olmayan küçük bir boşluk daha bulunuyor. Azez şehri ve Babüsselam Sınır Kapısı, PYD’nin değil Suriyeli muhalif birliklerin elinde. Azez’in PYD’nin değil de Suriyeli muhaliflerin kontrolü altında olmasıyla Afrin ile diğer iki kanton arasında toprak bütünlüğü sağlanamıyor.

EN BÜYÜK GRUPLAR AZEZ’İ SAVUNUYOR

Tel Abyad’ı kaybederek merkezi Rakka’ya gerilemek zorunda kalan IŞİD ise, şimdi Azez şehrine ve sınır kapısı Babüsselam’a göz dikmiş durumda. Güçlerini Cerablus’tan Azez şehrine yönlendiren IŞİD ile diğer muhalifler arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. Ancak şu an IŞİD ile muhalifler arasında büyük bir muharebe başlamış değil. IŞİD’in tehdidiyle yüz yüze olan Azez’i şu an ülkenin en büyük muhalif silahlı gruplarından Ahrar’uş Şam Hareketi, Ceyş’ul İslam, Tevhid Tugayı, Sukur’uş Şam, Liva’ul Hak, Ensar’uş Şam, Kürt İslam Cephesi ile El-Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi kontrol altında tutuyor. Bu grupların Suriye’nin genelinde savaşan yaklaşık on binlerce askeri bulunuyor.

DEHŞET TEORİSİ

Muhalif kaynaklara göre IŞİD, Azez’i tıpkı Tel Abyad’da olduğu gibi PYD’ye vermek için almak istiyor. Muhaliflerin teorisine göre şehre önce IŞİD girecek, ardından ABD hava bombardımanına başlayacak, daha sonra ise binlerce kişilik göç dalgası Türkiye sınırına hareket edecek. dünya bu insani dramla uğraşırken karadan ABD’nin birliği gibi hareket eden PYD’ye bağlı YPG güçleri, Azez’i kontrol altına alıp kantonlar arasındaki toprak bütünlüğünü sağlayacak. Aynı zamanda hem Kuzey Suriye’de bir Kürt devletinin sınırları şekillenecek hem de muhaliflerin elinde bulunan 2 sınır kapısından 1’i daha kaybolmuş olacak.

İKİNCİ IRAK MODELİ

ABD, PYD’yi Irak’ta IŞİD’e karşı kullandığı İran destekli Şii milis orduları gibi hareket ettiriyor. Irak’ta IŞİD’e karşı kullanılan Şii para-militer unsurlar da ABD’nin hava bombardımanın ardından hedef bölgeleri kontrol altına almaya çalışıyor. Suriye’de de önce ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri hava bombardımanı yapıyor ardından karadan PYD güçleri yerleşim yerlerine giriyor. PYD, şu an 6 sınır kapısını elinde tutuyor. Meydani Ekbez, Kobani, Rasulayn, Tel Abyad, Derbesye ve Andivar sınır kapıları kapalı da olsa PYD kontrolünde. Suriye’nin en önemli Kürt bölgelerinden biri olan Kamışlı’daki sınır kapısında ise hala 2 bine yakın Esed askeri bulunuyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

MİDLAS, ilk füze atışını TCG İstanbul’dan yaptı

Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda başlatılan “Dikey Atım Lançer Sistemi Projesi” kapsamında ilk kez TCG …

Bir yanıt yazın