14 gün sürecek bütçe maratonu başladı

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi bugün TBMM Genel Kurul’da görüşülmeye başlandı. 14 gün sürecek görüşmeler cumartesi ve pazar günleri de ara verilmeden gerçekleştirilecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yoğun mesai vakti.

TBMM Genel Kurulu’nda bugünden itibaren 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri başladı. Cumartesi ve pazar günleri de dahil 14 günlük kesintisiz mesaide kamu kurum ve kuruluşlarının bütçeleri ele alınacak.  Türkiye Yüzyılı’nın ilk bütçesi olan 2024 yılı bütçesinin mesaisi, 24 Aralık’ta yapılacak görüşmelerle tamamlanacak.

Müzakereler 10 turda ele alınacak

Kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesapları üzerindeki müzakereler 10 turda ele alınacak. Görüşmelerin ilk gününde hükümet ve siyasi parti grupları adına konuşmalar yapılacak.  Cumhurbaşkanlığı bütçesini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sunacak.

Konuşma süresi 60 dakika olacak

AK Parti adına Grup Başkanı Abdullah Güler ve Genel Başkan Vekili Efkan Ala kürsüde olacak. CHP adına Genel Başkan Özgür Özel, MHP adına ise Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ve Grup Başkan Vekili Levent Bülbül konuşacak.  İyi Parti adına Grup Başkanı Koray Aydın ile İzmir Milletvekili Ümit Özlale’nin kürsüde olması bekleniyor.

Saadet Partisi adına da Grup Başkan Vekili Bülent Kaya ile İstanbul Milletvekili Selim Temurci, TBMM Genel Kurulu’na hitap edecek.  Parti gruplarının ve hükümetin 60 dakikalık konuşma süresi olacak.

12 bakanlığın bütçesi görüşülecek

Bütçe maratonunun ilk haftasında 12 bakanlığın bütçesi, ikinci haftada da 5 bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülecek.  Görüşmeler sırasında ilgili bakanlar TBMM’de hazır bulunacak.

Meclis’e ziyaretçi alınmayacak

Bütçe görüşmeleri sürecinde başka kanun gündeme alınmayacak, siyasi partilerin grup toplantıları yapılmayacak. Bütçe görüşmelerinin yapılacağı 11-24 Aralık tarihleri arasında TBMM’ye ziyaretçi de alınmayacak.

Görüşme takvim

2024 yılı bütçesinin Genel Kuruldaki görüşme takvimi şöyle;

  • 12 Aralık Salı: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı
  • 13 Aralık Çarşamba: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı
  • 14 Aralık Perşembe: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
  • 15 Aralık Cuma: Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
  • 16 Aralık Cumartesi: Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı
  • 17 Aralık Pazar: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı
  • 18 Aralık Pazartesi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı
  • 19 Aralık Salı: Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
  • 20 Aralık Çarşamba: Hazine ve Maliye Bakanlığı
  • 21 Aralık Perşembe: Cumhurbaşkanlığı ve Gelir Bütçesi
  • 22 ve 23 Aralık: 22 ve 23 Aralık’ta 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin maddeleri görüşülecek.

Bütçenin büyüklüğü

Genel Kurul’a gelmeden önce 2024 yılı bütçesi, Komisyon’da 36 gün boyunca görüşülmüştü. 2024 bütçesinde 8 trilyon 437 milyar TL gelir, 11 trilyon 89 milyar TL gider öngörülüyor.

En büyük pay eğitime

Merkezi Yönetim Bütçesi’nde yüzde 14,6 oranıyla en büyük payın eğitime ayrıldığı görüldü. Böylece 2023 yılı bütçesinde 887 milyar TL olan eğitim harcamalarına ayrılan kaynak 1 trilyon 615 milyar TL’ye çıkarılıyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın