Sri Lanka’da terör dalgası mabette katliama dönüştü: 207 ölü 450 yaralı var

Terör, kanlı yüzünü bu kez Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da gösterdi. Bu defa hedef Paskalya yortusunu kutlayan Hristiyanlardı. Aralarında üç kilisenin de olduğu 8 hedefe düzenlenen bombalı saldırılarda 207 kişi hayatını kaybetti 450’den fazla kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerden ikisi Türk.
Sri Lanka’da Paskalya ayninin düzenlendiği üç kilise ve üç otelli de hedef alan sekiz patlamada en az 207 kişi hayatını kaybetti, 400’den fazla kişi yaralandı, 7 kişinin saldırılarla bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi. Asya’nın doğusundaki 20 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka, Hrıstiyanların Paskalya Bayramı’nı kutladığı bugün kana bulandı.
Ülkede sabah saatlerinde Kochchikade’de St. Anthony’s, Katana’da St.Sebastian ve Batticaloa’da bir kilise ile başkent Colombo’da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlendi. Bu saldırıların ardından başkent Colombo’nun banliyösü Dehiwala’da hayvanat bahçesi yakınında, yine Colombo’nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana geldi. Başkent Colombo’da aralarında üç kilise ile üç otelin de hedef alındığı saldırılarda 27’si yabancı 207 kişi öldü 400’den fazla kişi de yaralandı. Patlamanın etkisiyle Negombo kentindeki St Sebastian’s Kilisesi’nin tavanının bir kısmının çöktü.
Bir polis yetkisilisi sadece burada en az 67 kişinin öldüğünü belirtti. Batticaloa’daki sağlık görevlileri de en az 27 ölü olduğunu söyledi.
En az ikisinin intihar saldırısı olduğu sanılan saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Ancak Sri Lanka Savunma Bakanı Ruwan Wijewardane, saldırılarla bağlantılı olarak 7 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi. Patlamalar üzerine ülkede yerel saatle 18.00’den yarın sabah 06.00’ya kadar 12 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sri Lanka hükümeti ayrıca asılsız haberlerin yayılmasını önlemek amacıyla Facebook ve Instagram dahil sosyal paylaşım sitelerini geçici engelleme kararı aldı. Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, ‘bu komplonun sorumlularına karşı güçlü biçimde harekete geçilmesi’ talimatı verdiğini bildirdi. Sirisena, vatandaşlara da sükunetle davranmaları ve söylentiler ile asılsız haberlere itibar etmemeleri çağrısında bulundu. Ülkede ikinci bir emre kadar üniversiteler de kapalı olacak.
PATLAMA ANI KAMERADA
Paskalya Bayramı nedeniyle pazar ayinlerinin normalden daha kalabalık olduğu belirtiliyor.
POLİSE 10 GÜN ÖNCE UYARI GİTMİŞ
BBC terör saldırısının çok iyi organize edildiğini ve bunun hiç kimse tarafından beklenmediğini duyurdu. Saldırıların niteliği henüz bilinmezken Sri Lanka polisinin intihar saldırıları konusunda 10 gün önceden uyarıldığı ortaya çıktı. Henüz saldırıları üstlenen olmadı. Ancak ülkeye geri dönen IŞİD militanlarının güvenlik tehdidi oluşturabileceği endişesi dile getiriliyordu.
Öte yandan Sri Lanka’ya saldırı sonrası bir çok liderden destek mesajı geldi. Ancak bunlar arasında en anlamlısı geçtiğimiz ay cami saldırılarında elli kişinin hayatını kaybettiği Yeni Zelanda başbakanınkiydi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern “Yeni Zelanda aşırıcılığın her türünü reddetmektedir, inanç özgürlüğü ve güven içinde ibadetten yanadır” diye konuştu.
İÇ SAVAŞ SONRASI EN BÜYÜK KATLİAM
2012’deki nüfus sayımına göre Hristiyanlık ülkenin 4. büyük dini. Çoğunluğu Budist olan ülkenin nüfusunun yalnızca yaklaşık yüzde 6’sı Hristiyan. Sri Lanka ordusunun ayrılıkçı Tamil Kaplanları örgütünün yenildiğini ilan etmesiyle 1983’te başlayan ve iç savaşın sona erdiği 19 Mayıs 2009’dan bu yana ülkede bu denli büyük saldırılar yaşanmamıştı. Çoğunluğu Budist olan ülkede Müslümanlar ile Budistler arasında da zaman zaman gerilimler yaşanıyor. Ülkede geçen yıl Budistlerin camii ve Müslümanların iş yerlerini hedef alan saldırıları ardından bazı yerlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. İç savaşta yaklaşık 40 bini azınlık Tamillerden olmak üzere 70 bin ila 80 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
İKİ TÜRK MÜHENDİS OTELDE ÖLDÜ
Ülkeyi kana bulayan saldırılarda Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş adlı iki Türk vatandaşı da hayatını kaybetti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaşamını yitiren Türk vatandaşlarına Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileklerini ilettiğini belirterek “Aileleriyle temas halindeyiz, cenazelerin ülkemize süratle getirilmesini sağlayacağız” bilgisini verdi. Türkiye’nin Kolombo Büyükelçisi Tunca Özçuhadar, Kolombo’daki bir otelde maydana gelen patlamada ölen 2 Türk vatandaşının mühendis olduğunu söyledi. Büyükelçi Özçuhadar, patlamalarda yaralı bir Türk vatandaşının olup olmadığı noktasında kendilerine bilgi ulaşmadığını belirtti, hayatını kaybeden Türklerin ailelerine bilgi verileceğini söyledi.
Başkent Colombo’daki St. Anthony Kilisesi’nde meydana gelen patlama sonrası çevrede güvenlik önlemi alındı.
SRİ LANKA’DA 8’İNCİ PATLAMA
Sri Lanka polisi, 6 patlamanın ardandan başkent Colombo’nun banliyösünde hayvanat bahçesi yakınında bir patlamanın daha meydana geldiği duyurdu.
Yerel Daily Mirror gazetesinin polise dayandırdığı haberine göre, Dehiwala’da bir hayvanat bahçesi yakınında patlama yaşandı. 7’nci patlamanın ardından saat 12. 18 itibarıyla başkentte 8’inci bir patlama haberi daha geldi. Bu arada ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Sri Lanka Savunma Bakanı, ülkede saat 18:00 – 06:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca sosyal medya ağlarına ve mesajlaşma hizmetlerine de erişim kısıtlandı. En az ikisinin intihar saldırısı olduğu sanılan saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.
DEVLET BAŞKANI’NDAN TALİMATLAR
Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, ülkede kilise ve otelleri hedef alan saldırılar ile ardından meydana gelen iki patlama üzerine terör olaylarının sorumlularına karşı güçlü biçimde harekete geçilmesi talimatı verdi. Maithripala Sirisena, tüm emniyet ve savunma birimlerinden, kanun ve nizamın sürdürülmesi için tüm adımları atmasını, bu adi saldırıların hızla soruşturulmasını ve sorumluların yakalanmasını istediğini söyledi.
Başkan Sirisena vatandaşlara da sükunetle davranmaları ve söylentiler ile asılsız haberlere itibar etmemeleri çağrısında bulundu.
Yerel Daily Mirror gazetesi de ülkede Sirisena’nın talimatı olan sokağa çıkma yasağının yerel saatle 18.00’den yarın sabah 06.00’ya kadar geçerli olacağını yazdı. Gazetenin haberinde 8. patlamanın da başkent Colombo’nun Dematogoda banliyösünde konutlara yakın bir bölgede meydana geldiği belirtildi.
Sri Lanka hükümetinin ayrıca asılsız haberlerin yayılmasını önlemek amacıyla Facebook ve Instagram dahil sosyal paylaşım sitelerini geçici engelleme kararı aldığı kaydedildi.
BBC’nin haberine göre hayatını kaybedenler arasında en az 9 yabancı uyruklu kişi var.
Sri Lanka halkı, eş zamanlı terör saldırı ile dehşeti yaşadı, birçok kişi patlamaların ardından gözyaşlarına boğuldu.
Diğer yandan başkent Colombo’nun banliyösü Dematagoda’da şüphelileri yakalamak için bir eve düzenlenen operasyonda 3 polis memurunun hayatını kaybettiği açıklandı. Son iki patlamanın, polisin Dematagoda’ya operasyon için sevk edilmesinin ardından meydana geldiği ifade edildi.
Ülkede üç kilise ile üç otelin yanı sıra bir misafirhaneyi hedef alan saldırılarla bağlantılı 7 kişi gözaltına alındı.
SAVUNMA BAKANI: AŞIRILIKÇILARI DÜZENLEDİĞİ TERÖR SALDIRI
Sri Lanka Savunma Bakanı Ruwan Wijewardena, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamaları ‘aşırılıkçılar tarafından düzenlenen terör saldırısı’ olarak nitelendirdi.
Başbakan Ranil Wickremesinghe de şiddetin, ülkede ve ekonomide istikrarsızlığa yol açabileceğinden duyduğu endişeyi dile getirerek, saldırıların sorumlularına karşı eyleme geçmek için “savunma birliklerini gerekli tüm güçlerle yetkilendireceklerini” söyledi.
İKİSİ KATOLİK, BİRİ PROTESTO KİLİSESİ
Otellerle neredeyse eş zamanlı saldırıya uğrayan ibadethanelerden birinin, başkent Colombo’da tanınmış bir Katolik kilisesi, diğerlerinin Colombo’nun kuzeyinde Negombo’daki St. Sebastian kilisesi ve doğuda Batticaloa’da yer alan Protestan kilisesi olduğu ifade edildi.
Sri Lanka Dışişleri Bakanlığı, saldırılarda hayatını kaybedenlerin 27’sinin yabancı uyruklu kişiler olduğunu bildirdi.
Güney Asya’da, Hindistan’ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu’nda bulunan ada ülkesi olan Sri Lanka, farklı kültür ve inanışların iç içe yaşadığı ülkeler arasında önemli konumda bulunuyor. Çin’in Hint Okyanus’una açıldığı bölgede bulunan ülke stratejik öneme sahip.
İnsanlığın ‘baba yurdu’ olarak rivayet edilen, Güney Asya’nın yeşile bürünmüş tropikal ormanları, çay tarlaları, baharat bahçeleri, pirinç tarlaları ve kauçuk ağaçlarıyla bilinen Sri Lanka, eşsiz güzellikleri ve farklı kültürü ile dikkati çekiyor. Ülkede Budist, Hristiyan ve Müslümanlar ile birçok etnik ve dini gruba mensup topluluklar yaşıyor.
Sri Lanka’nın nüfusu, yüzde 70,2 Budist, yüzde 12,6 Hindu, yüzde 9,7 Müslüman ve yüzde 7,2 Hristiyan dini inanca sahip.
SALDIRI TÜM İNSANLIĞA KARŞI YAPILMIŞTIR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Sri Lanka’da Paskalya Bayramı’na denk getirilen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Bu saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm Sri Lanka halkına şahsım ve milletim adına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Bu barbarca saldırı, terörün her türüyle kararlı bir mücadelenin gereğini bir kez daha ortaya koymuştur. İnsanlığın ve küresel barışın ortak düşmanı olan teröre karşı Sri Lanka ile dayanışma içindeyiz.”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Faillerin hakkettiği cezayı alacağını umuyorum: “Paskalya kutlamaları sırasında işlenen bu gaddarca suçun emrini verenlerin ve faillerinin hak ettikleri cezayı alacaklarını umuyorum. Rusya’da hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralıların bir an önce iyileşmelerini diliyoruz.”
ABD Başkanı Donald Trump: Sri Lanka’ya yardıma hazırırız: “Sri Lanka’da kilise ve otelleri hedef alan terör saldırılarında 138 kişi yaşamını yitirdi ve 600’den fazla kişi yaralandı. ABD Sri Lanka’ya yardımcı olmak için hazırız”
İngiltere Başbakanı Theresa May: Dayanışma içinde olmalıyız: May Saldırı korkunç. Hiç kimsenin ibadetini ederken bir daha korku duymaması adına dayanışma içinde olmalıyız.”
Almanya Başbakanı Angela Merkel: Dini nefret galip gelmemeli: Merkel, “Paskalya Bayramı’nı kutlamak için bir araya gelen insanların bu sinsi saldırıların bilinçli hedefi olmasının şok edici. Bugün korkunç şekilde açığa çıkan dini nefret ve hoşgörüsüzlük galip gelmemeli. Geride kalanlarla birlikte yas tuttuyoruz.”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: İğrenç saldırıyı kınıyorum: Macron, “Sri Lanka’da otel ve kiliselere düzenlenen terör saldırılarından derin üzüntü duyuyorum. Bu iğrenç saldırıları şiddetle kınıyoruz. Sri Lanka halkıyla dayanışma içerisindeyiz ve Paskalya’da düşüncelerim hayatını kaybedenlerle beraber.”
Papa Franciscus: Herkes için dua ediyorum: “Paskalya gününde, Sri Lanka’da bulunan bazı kilise ve diğer yerlere acı ve yas getiren saldırıların haberini üzüntü ve acıyla öğrendim. Dua ederken vurulan ve bu şekilde acımasız bir şiddete maruz kalan diğer tüm kurbanlara, Hristiyan toplumuna samimi yakınlığımı ifade etmek istiyorum. Hayatını kaybedenler ve dramatik olayda yaralanan herkes için dua ediyorum.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın