Fatih Belediyesi’nden 12 bin kişilik dev iftar!

Türkiye ’de ilk olarak 2005 yılında Fatih Belediyesi tarafından başlatılan sokak iftarları geleneği, bu yıl da Ramazan ’ın ilk günü Sultanahmet Meydanı ’nda “12 bin kişilik dev İftar Buluşması” ile başladı.

Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ’ndan özel olarak getirilen tören topunun atışı ile birlikte binlerce vatandaş oruçlarını hep birlikte açtı. Fatih Belediyesi ’nin “Sokak İftarları Programı”, Ramazan ayı boyunca 15 mahallede devam edecek. Ayrıca Ramazan gezileri, lokum ve limonata dağıtımı gibi birbirinden güzel etkinlikler de İstanbulluları bekliyor.

Türkiye’de ilk kez 2005 yılında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından başlatılan sokak iftarları geleneği bu yıl da devam ediyor.

TASAVVUF EKİBİ DE SAHNE ALDI

Sultanahmet Meydanı’nda kurulan dev iftar sofrasında yerli ve yabancı çok sayıda vatandaşı konuk etti. 12 bin kişinin katıldığı dev iftar buluşması birçok televizyon ve radyo kanalı tarafından canlı olarak yayınlanırken özel olarak kurulan platformda Tasavvuf ekibi sahne aldı.

SULTANAHMET’TE ‘İFTAR TOPU’ GELENEĞİ YAŞATILDI

Tarihi top atışı Sultanahmet ’te yeniden canlandı. İlk olarak 1821 yılında Anadolu Hisarı ’nda başlayan, daha sonra Rumeli Hisarı ve Yedikule surları ile gelenekselleşen “top atışı” da Sultanahmet Meydanı ’nda yeniden canlandı. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ’ndan özel olarak gerçek bir top getirildi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ’in ateşlediği top atışının ardından yerli yabancı tüm katılımcılar birlikte iftar yaptı.

12 BİN KİŞİYE MUAZZAM İFTAR!

Dev iftar yemeğinde 12 bin kişiye 1440 kg et, 1800 kg pilav ve 1400 kg baklava dağıtıldı…
Osmanlı ’da Ramazan ayının en önemli buluşma mekânlarından biri olan Sultanahmet Meydanı, Ramazan gelmeden günler önceden hazırlanır ve insanları bir araya toplamak için en güzel şekilde donatılırdı. Cami ve meydanın bu kadar ahenkli bir şekilde yerleştirildiği şehir mimarisi insanlara hem ibadet etme, hem de iftar ve sahurlarını aynı mekanda yapabilme imkanı sağlıyordu. Meydana dev kazanlar kurulur, uzun yer sofralarında yemekler sunulurdu. Yemeklerin verilmesinde Padişah ve devletin üst düzey yetkilileri de yardımcı olurlardı.

RAMAZAN BOYUNCA 15 MAHALLEDE DEVAM EDECEK

İşte bu gelenek Fatih Belediyesi ’nin katkılarıyla Sultanahmet Meydanı ’nda Ramazan ayının ilk günü ile birlikte yeniden canlandı. 12 bin kişilik dev iftar için hazırlıklar günler öncesinden başladı. Dün akşamki iftarda verilen yemekte; 1440 kg et, 1800 kg pirinç, 1400 kg baklava kullanıldı. Fatih Belediyesi ’nin Ramazan ayı boyunca 15 mahallede sokak iftarları programı devam edecek. Ayrıca Ramazan gezileri, lokum ve limonata dağıtımı gibi birbirinden güzel etkinlikler de İstanbulluları bekliyor.

DEMİR’DEN ‘SULTANAHMET’ VURGUSU

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir iftar sofrasında misafir olan tüm vatandaşlara teşekkürlerini iletti. Fatih Belediye Başkanı Demir, “Küçüklüğümüzde iftar yapmak için top patladı mı? diye beklerdik. İstanbul ’da Ramazan ’ın topunu burada patlatacağız. Bize daima sorarlar “Neden Ramazan ’da iftar vakti Sultanahmet ’te bulunmak insanı bu kadar heyecanlandırır? Burası Mekke, Medine ve Kudüs ’ten sonra dünyadaki en manevi noktadır. Ramazan ’ın bu manevi atmosferinden bir şeyler kazanmak için insan hiç tanımadığı insanlar ile aynı sofrayı paylaşıyor” diye konuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

14 kentte eğitime “kar” molası!

Türkiye genelinde sıcaklıklar hızla düştü. Gece saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Ardahan, Ağrı, …

Bir yanıt yazın