Çavuşoğlu: S-400 de geri adım yok

ABD ile yaşanan S-400 gerilimi hakkında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Erteleme ya da durdurma söz konusu değil’ şeklinde konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) tarafından Ankara TOBB’da gerçekleştirilen ‘Türkiye Bursları Türkiye Söyleşileri’ programında öğrencilere hitap etti. Çavuşoğlu, dünyanın farklı bölgelerinden eğitimleri için Türkiye’yi seçen öğrencilere teşekkür etti. Yaklaşık 150 bin öğrencinin yurt dışından gelerek Türkiye’de eğitim gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Ben de yurt dışında eğitim gördüm. Londra’da öğrencilik yaptım. New York’ta üniversiteden burs alarak eğitimimi sürdürdüm. Çok faydasını gördüm. Yurt dışındaki okumanın ne demek olduğunu gayet iyi bilirim” dedi.
‘TÜRKİYE ÇOK TARAFLILIĞI SAVUNUYOR’
Çavuşoğlu, dünyanın ilginç bir süreçten geçtiğini belirterek bu sürecin tam olarak tanımlanamadığını söyledi. “İyiye mi, kötüye mi gidiyor? Farklı ilginç gelişmeler var” diyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“Bir yandan Trump gibi tek taraflılığı, ‘ben yaptım oldu’ siyasetini güdenler var. Bir de çok taraflılığı savunmaya çalışan siyaset, siyasetçiler, ülkeler, uluslararası örgütler var. Dünyaya bakınca ciddi sınamalar var. ‘Bunun üstesinden nasıl geliriz’ diye kafa yoruyoruz. Türkiye çok taraflılığı savunuyor. Bugün çok taraflılığı savunanların zafiyeti var. Maalesef çok taraflılık tek başına olmaz. Sizin gibi düşünenlerle olur. Bunu uygulayabilecek uluslararası örgütlerin güçlü olması gerekir. Başta BM olmak üzere bu beklentileri karşılayabilecek uluslararası veya bölgesel örgüt sayısı sınırlı. Avrupa’yı birleştirmek için kurulan Avrupa Birliği ve Konseyi’nin bile Avrupa haklarını birleştirmede zorlandığını görüyoruz. Türkiye olarak AB’ye üyelik süreci dışında dünyadaki tüm örgütlere işbirliği içinde çalışmak istiyoruz. Neden bunları yapıyoruz? Çok taraflı olmak. Girişimci ve insani politikamızın yansıması olarak dünyanın her yerinde katkı sağlamak istiyoruz işbirliğine açığız. Türkiye olarak yaşanan sorunlar ve fırsatları değerlendirmek anlamında izlediğimiz politikaya girişimci ve insani politika diyoruz.”
‘IRAK’IN YENİDEN İNŞASI İÇİN EN ÇOK DESTEĞİ BİZ VERECEĞİZ’
Çavuşoğlu, Türkiye’nin girişimci politikasını eleştirenlerin olduğunu ancak eleştirenlerin ‘sizler orada var mısınız?’ sorusuna cevap veremediğini söyledi. Çavuşoğlu, “Siz orada olunca sizin politikanızda kayma oluyor mu? Hayır. Ben gidince neden zemin kayması oluyor? Bu sorgulama hakkını nerden buluyorsun? Öyle bir şey yok. Bugünkü Türkiye hiçbir yeri ihmal etmeden, proaktif bir politika izlemek zorunda. Girişimci politikamızı önümüzdeki süreçte yoğunlaştırarak devam ettireceğiz. Suriye sorunu çözmek için herkesle birlikte çalışmalıyız. Cenevre’de, Astana’da,Soçi’de Anayasa komitesinin kurulmasında, ateşkesin devam etmesi. Irak’ın yeniden inşası için en fazla biz sorumluluk üstlenmemiz gerekiyor. Bugün Irak başbakanı burada. Verdiğimiz sözleri tutarak Irak’ın yeniden inşası için en çok desteği biz vereceğiz. Diğer taraftan Libya, Yemen ve yine bölgemizdeki sorunlara baktığımız zaman hiç kimsenin duyarsız kalmaması gerek. Maalesef uluslararası toplumun kendi çıkarlarını önde tutarak sessiz kaldığını hatta zulmü yapanlara silah bile verdiğini görüyoruz” dedi.
‘ERTELEME VEYA DURDURMA SÖZ KONUSU DEĞİL’
Çavuşoğlu, açıklamasının ardından kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Çavuşoğlu, S-400’lerin ertelenmesi iddiaları ile ilgili olarak, “S-400’e ilişkin bir erteleme veya durdurma söz konusu değil. Bitmiş bir anlaşma, ertelemeyi neden konuşalım? Biz böyle bir çalışma grubu olacaksa ön şartsız başlatmak isteriz. Bu konuda yapıcı bir teklifte bulunduk. ABD’nin endişeleriyle ilgili uzmanlar karar versin. S-400 ve F-35 için komisyon kurulması için Türkiye ve ABD arasında görüş alışverişi sürüyor. ABD yapıcı ve iyi niyetliyse teklifimizi kabul eder” diye konuştu.
‘REJİMİN SALDIRGAN TUTUMU DEĞİŞMELİ BU KESİN’
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki gün önce telefonda görüştüğünü hatırlattı. İdlib konusunda çalışma gruplarının bir araya gelmesi konusunda iki liderin mutabık kaldığını kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Çabalarımızı yoğunlaştırdık. Saldırıların durması lazım. Büyük bir mesafe katetmişken rejimin saldırıları her şeyi berbat edebilir. ‘Saldırılar geliyor, gelmiyor’ diye iddialar var, bunların da masaya konulması lazım. Bizim tavrımız gayet net. Rejimin garantörleri İran ve Rusya’dır. Rejimin saldırgan tutumu değişmeli bu kesin. Ayrıca gözlem noktalarımıza da saldırılar yok. Kırgızistan’da bir FETÖ üyesinin iftara davet edilmesinden sonra Büyükelçimizin verdiği çok normaldir, ben de olsam aynısını yapardım. Doğru tutumundan dolayı tebrik etmek istiyorum.” Çavuşoğlu Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine ilişkin soruya:
“Kıbrıs konusunda önemli olan Azerbaycan’ın tutumudur. Doğu Akdeniz’le ilgili daha önce açıklamalar yaptık. Türk halkı ve KKTC’nin hakkını sonuna kadar savunacağız. BM’ye göre Türkiye kıta sınırlarını bildirmiştir.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın