Asya’da tırmanan krize Çavuşoğlu’ndan itidal çağrısı!

Hindistan ve Pakistan arasında gerilim tırmanıyor. Hindistan Hava Kuvvetlerine ait savaş uçağı Cammu Keşmir bölgesinde düştü. Pakistan ordusundan, hava sahalarına giren 2 Hint savaş uçağının vurulduğunu ve birinin düştüğü bildirildi. Hindistan medyası ise, Hint ordusunun bir Pakistan savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi. Son gelişmelerle birlikte iki ülkede çok sayıda kentte havaalanları kapatılarak sivil uçuşlar durduruldu. Pakistan, tüm hava sahasını kapattı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu gerilimle ilgili, “Gerginlikten endişe duyuyoruz, taraflara sağduyu ve itidal çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Hindistan Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağının Cammu Keşmir’in Budgam bölgesinde düştüğü bildirildi.
PTI haber ajansı, Garend Kalaan Köyü yakınlarında, yerel saatle 10.00 civarında açık bir araziye düşen uçağın ikiye ayrıldığını ve alev aldığını belirtti.
Olayda 2 pilot ve bir sivilin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.
PAKİSTAN ORDUSUNDAN AÇIKLAMA
Pakistan ordusu, hava sahalarına giren 2 Hint savaş uçağının vurularak düşürüldüğünü ve Pakistan kontrolündeki bölgeye düşen uçağın pilotun yakalandığını açıkladı.
Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Pakistan Hava Kuvvetlerinin, hava sahasına giren Hint savaş uçaklarına engelleme yaptığını, Pakistan uçaklarının 2 Hint uçağını vurduğunu, uçaklardan birinin Pakistan kontrolündeki bölgeye, diğerinin ise Hindistan kontrolündeki bölgeye düştüğünü bildirdi.
Sözcü Gafur, Pakistan tarafına düşen uçağın bir pilotunun Pakistan ordusu tarafından yakalandığını belirtti.
Sözcü paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Pakistan Hava Kuvvetlerinin bu sabah yaptığı saldırılara karşılık olarak, Hint Hava Kuvvetleri Keşmir Kontrol Hattını geçmiştir. Pakistan Hava Kuvvetleri 2 Hint uçağını Pakistan hava sahası içinde vurmuştur. Uçaklardan biri (Pakistan kontrolündeki) Azad Keşmir bölgesinde, diğeri ise Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir bölgesine düşmüştür. Pakistan tarafına düşen uçağın pilotu yakalanmıştır.”
‘HER DURUMA HAZIRIZ’
Diğer yandan Pakistan Dışişleri Sözcüsü Muhammed Faysal da resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, Pakistan Hava Kuvvetleri’nin KeşmirKontrol Hattına harekatın amacının savunma olduğunu vurgulayarak, “Tüm amacımız kendimizi savunma konusundaki kararlılık ve kabiliyetimizi ortaya koymaktır. Gerilimin tırmanmasını istemiyoruz, ama böylesi bir duruma da hazırız.” ifadelerini kullandı.
‘PAKİSTAN UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ’
Hindistan medyası ise Hint ordusunun bir Pakistan savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi.
​Hindistan basınında yer alan haberlere göre, Pakistan Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 tipi üç savaş uçağının sabah saatlerinde Hindistan’ın Cammu Keşmir’in Novşera bölgesinde uçtuğu tespit edildi.
​Yetkililer, Hindistan savaş uçaklarının yaptığı önlemenin ardından uçakların Pakistan tarafına döndüğü belirtildi.
SİVİL UÇUŞLAR DURDURULDU
Hindistan haber ajansı Press Trust India’da yer alan habere göre, Hindistan Havaalanı İdaresi, Cammu Keşmir bölgesindeki Srinagar, Cammu ve Leh havaalanları ile Haryana ve Pencap eyaletlerinin ortak merkezi Çandigarh, Pencap eyaletindeki Amritsar havaalanlarının tüm sivil uçuşlara kapatıldığını bildirdi.
Öte yandan, Pakistan basınında yer alan habere göre, Pakistan ve Hindistan hava sahasını kullanacak sivil uçakların ya çıkış havalimanlarına döndüğü ya da alternatif rotalara yöneldiği belirtildi.
Benzer şekilde Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi de ülkenin Lahore, Multan, Faysalabad, Sialkot ve başkent İslamabad olmak üzere beş havalimanında uçuşların durdurulduğunu duyurdu.
‘SAVAŞA DOĞRU GİTMEK İSTEMİYORUZ’
Pakistan ordusundan yapılan yeni bir açıklamada da “Her şeyi yapabilecek kapasitedeyiz ancak (Hindistan’la) tansiyonun yükselmesini istemiyoruz, savaşa doğru gitmek istemiyoruz” denildi, 2 Hint pilotun ellerinde olduğu belirtildi.
HİNDİSTAN DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA
Pakistan-Hindistan arasındaki gerilime ilişkin basın toplantısı düzenleyen Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Raviş Kumar, sabah saatlerinde Pakistan savaş uçaklarının Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağını vurduğunu söyledi.
Pakistan’daki “terör gruplarının” dün Hindistan’a yönelik saldırı hazırlığında olduğunu ve buna karşı önleyici saldırı gerçekleştirildiğini aktaran Kumar, “Pakistan Hava Kuvvetleri de Hindistan’ın terörle mücadele operasyonuna karşılık askeri noktalarımızı vurmak istedi. Hindistan uçakları da hemen karşılık vererek, Pakistan’ın bir uçağını vurdu.”
Vurulan uçağın Pakistan topraklarına düştüğünü belirten Kumar, “Bizim de hava angajmanı sırasında bir Mig-21 uçağımız düştü ve bir pilotumuz kayıp. Pakistan kendi ellerinde olduğunu söylüyor. Ancak doğrulamaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
TÜRKİYE’DEN İTİDAL ÇAĞRISI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iki ülke arasında gerilime ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:
“Gerginlikten endişe duyuyoruz, taraflara sağduyu ve itidal çağrısında bulunuyoruz. Türkiye olarak gerginliğin azaltılmasında her zaman katkı yapma arzusundayız.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın