Paşinyan geri adım atarak, “Karabağ’da silahları bırakıyoruz vurmayın”

Rus basınının aktardığı bilgiye göre Karabağ Ermenileri, Azerbaycan’ın çatışmayı durdurma ve silah bırakma talebini kabul etti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, saat 12.00 itibarıyla ateşkesin sağlandığını açıkladı.
Ermenistan provokasyonlarıyla bardağın son damlasını taşırırken, Azerbaycan dün Karabağ’da antiterör operasyonu başlattı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, operasyon sürecine ilişkin, “Karabağ’daki Ermeni güçlerinin silah bırakması halinde terörle mücadele tedbirleri durdurulacak” tavrını ortaya koydu.

Ermeni provokasyonları

Yasa dışı yönetim, son günlerde kontrolündeki topraklarda Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri, sabotaj girişimleri gibi provokasyonlarda bulundu.

Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya, arazilere mayın döşemeye devam etti.

Azerbaycan’dan gelen sözde rejimin feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda 9 Eylül günü sözde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması, tansiyonu artıran önemli etkenlerden biri oldu.

60’dan fazla askeri mevzi Azerbaycan’ın kontrolüne geçti

Bir diğer yandan operasyonun ilerleyen saatlerinde Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’da 60’dan fazla askeri mevzinin Azerbaycan askerlerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu.

Ermenistan ateşkesi kabul etti

Operasyon tüm hararetiyle sürerken Ermenistan geri adım attı.

Rus basını; Karabağ Ermenilerinin, Azerbaycan’ın çatışmayı durdurma ve silah bırakma talebini kabul ettiğini duyurdu.

Azerbaycan ordusunun antiterör operasyonunda hedefleri vurduğu an

Türkiye saati ile 12.00’de operasyon durdurma kararı verildi

Bir diğer yandan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’daki terörle mücadele operasyonlarının Türkiye saati ile 12.00 yerel saatle 13 itibariyle ateşkesin sağlandığını açıkladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, “Karabağ’da ateşkes anlaşması Rus barış gücünün de katılımıyla gerçekleşti.” ifadelerini aktardı.

Ermenilerle toplantı düzenlenecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan’ın teklifi üzerine Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarına uygun olarak entegrasyon konularını görüşmek üzere 21 Eylül 2023 tarihinde Karabağ’ın Ermeni sakinlerinin temsilcileriyle Yevlah kentinde bir toplantı düzenlenecek.

Azerbaycan’ın kabul edilen talepleri

Karabağ’ın Ermeni sakinlerinin temsilcilerinin Rus barışı koruma birliği aracılığıyla talebi dikkate alınarak, 20 Eylül 2023 günü saat 13.00’te aşağıdaki koşullar altında yerel terörle mücadele tedbirlerinin askıya alınması konusunda anlaşmaya varıldı:

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetleri ve yasa dışı Ermeni silahlı gruplarının oluşumları silahlarını bırakır, savaş mevzilerini ve askeri mevzilerini terk eder ve tamamen silahsızlandırılır.

Ermeni silahlı kuvvetlerinin birlikleri Azerbaycan topraklarını terk eder, yasadışı Ermeni silahlı grupları serbest bırakılır. Buna paralel olarak tüm silahlar ve ağır ekipmanlar teslim edilir.

Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus barış gücü birliği ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Haydi 20-21 Nisan’da kafe ve restoranlara boykota

Restoran ve kafelerdeki fiyatların fahiş oranda artmasına tepki yağıyor. Sosyal medyada dile getirilen tepkiler dalga …

Bir yanıt yazın