Antik limanla 2 bin yıl önceye yolculuk

Urla’da yapılacak “Roma Limanı”nda tarihin çeşitli dönemlerinde kullanılan gemilerin birebir kopyaları ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

İZMİR – Tolga Albay

Dünyanın en eski açık deniz gemisi Uluburun’un birebir kopyasını yaparak adını duyuran, antik çağ savaş teknesi Kybele ile Marsilya’ya giderek uluslararası tanınırlığını artıran ‘360 Derece Tarih Araştırmaları Grubu’, yeni bir deneysel arkeoloji projesine başlıyor.

AA muhabirine açıklama yapan 360 Derece Grubu Başkanı Osman Erkurt, bir süredir, antik çağın en canlı deniz trafiğinin yaşandığı Anadolu kıyılarında bu zenginliğin daha somut biçimde anlatılacağı bir liman projesi üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Urla’da bir Roma Limanı kurulması projesinde artık son aşamaya gelindiğine işaret eden Erkurt, şu bilgileri verdi:

‘Roma’nın en canlı limanlarına ev sahipliği yapan Urla kıyılarında bir limanın canlandırılmasına çalışacağız. Limantepe Sualtı Kazıları’na başkanlık eden Prof. Dr. Hayat Erkanal ile birlikte yürüteceğimiz projeyle denizlerimizde Roma döneminde kullanılmış gemilerin birebir kopyalarını üreteceğiz.

Limanda, o dönemde kullanılan yükleme vinçler, mancınıklar ve diğer donanımlar da sergilenecek. Roma dönemini seçmemizin nedeni, o döneme ilişkin tüm deniz araçları ve donanımların ölçülerinin kayıtlı olması. Bu ölçülere göre yapılacak gemilerle tarihi gerçekçi olarak yeniden canlandırabiliriz. Bir kültür merkezi şeklinde yapılanacak olan liman, kendi içinde bir birim olacak. Bunu başarırsak örnekleri çoğaltacağız. İleriki dönemlerde müze haline getirilmesini de planlıyoruz.’

Urla Belediyesi tarafından Çeşmealtı’nda tahsis edilen bölgede hayata geçirilmesi planlanan projeye bu yıl içinde başlanmasının öngörüldüğünü anlatan Erkurt, projede aksilik yaşanmaması halinde bir yıllık süreçte güzel sonuçlar elde edebileceklerini belirtti.

Kaynak: AA

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Rusya’daki vahşi saldırının şifreleri Netanyahu’nun şiirinde saklı!

Güvenlik Politikaları Uzmanı Abdullah Ağar Rusya’da gerçekleşen saldırıda İsrail detayına dikkat çekerek, “Ruslar, saldırının faillerini …

Bir yanıt yazın