Ak Parti seçimlerin yenilenmesini istedi!..

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, YSK’nın kararlarına ilişkin açıklama yaptı. Büyükçekmece itirazlarını geri çekmediklerini ifade eden Yavuz, “Büyükçekmece’den yola çıkarak İstanbul’da seçimin yenilenmesini istiyoruz. Bunun için başvuru yapacağız” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un konuşmasından satırbaşları…
Biliyorsunuz İstanbul’da üç aşamalı bir çalışmamız olmuştu. Birinci maddi hata düzeltilmesi yoluyla taleplerimiz vardı. Onları büyük oranda gerçekleştirdik. Bir yandan o çalışma hala yürüyor. Çünkü maddi hata düzeltmeleri herhangi bir süreye tabii değildir.
İkincisi, geçersiz oyların sayımına ilişkin talebimiz vardı. Şu anda birçok ilçede geçersiz oylar devam ediyor. Üçüncüsü talebimiz de yeniden sil baştan sayımın gerçekleştirilmesine ilişkin idi talebimiz. Bu talebimiz 5 ilçenin haricinde tamamen kabul edilmiş değil. Ve 5 ilçede oyların tamamının sayımının cihetine gidildi. Sonuçta oyların tamamına ilişkin sadece yüzde 6 sayılmış iken, geldiğimiz noktada fark 29 binlerden 14 binlere indi. Bunu CHP’nin Sözcüsü de az önce ifade ettiler.
Zaten baktım metne, en net ve doğru ifade o kısım.
5 BİN KİŞİ YERLEŞTİRİLMİŞ
Faik Öztrak, “Bu insanları sandık başına getirenler sizin idare amirleriniz.” Biz devamlı seçim kitapçığı ile kürsüye çıkmaya çalıştık. Bu süreç hukuki bir süreçtir. O yüzden her söylediğinizin kaynağı seçim hukukunda bulunmalıdır. Bu yüzden kanun nezdinden çalışmalarımızı yaptık. Ve dedik ki, yeni sistemde (24 Haziran’ın hemen öncesinde) diyor ki; Büyükçekmece sınırları içinde ne kadar kamu görevlisi varsa mülki idare onu seçim kuruluna teslim eder. Seçim kurulu başkanı bu listeden kura çekimiyle sandık sayısının 2 katı kadar isim belirler. Engeli olanları çıkarır, kalanları sandık başına görevlendirir. Kanun bu kadar net ve açık. 13 ilçeyi inceledik. 16 bin kişi o listeden yerleştirilmişken, 5 bin kişi de dışarıdan yerleştirilmiştir.
Sayın Öztrak Büyükçekmece ile ilgili talebimizi geri çektiğimizi söyledi. Yok böyle bir şey. İtirazlarımızı yaptık, devamını da getiriyoruz. Büyükçekmece’yi ayrı tuttuk, çünkü çok daha farklı şeyler var. Siyasi anlamda kamuoyunu yanıltmak doğru değil. Sandık namus deniyorsa bu sandıkta olup biteni net bir şekilde ortaya koyma sorumluluğumuz var. İstanbul’un her yerinde organizeli bir şeyler yapılmış. O yüzden adına organize usulsüzlük dedik.
51 SANDIĞI SAYMANIN HİÇBİR ANLAMI YOKTUR
Şimdi bu kadar belgenin, bu kadar sayıda belgenin bu kadar hatalı eksik usulsüz şekilde girmesi mümkün müdür? Değil. Biz YSK’ya gittik dedik ki, bu oyların tamamı sayılsın. Sadece 5 ilçede değil tamamı sayılsın. YSK ne karar verdi? YSK da dün itibariyla oyların tamamının sayılmasına gerek yoktur diye karar verdi. 51 sandıkta oylar yeniden sayılsın şeklinde bir kararı var.
YSK’nın kararları hepimizi bağlar. Ama gerçekten anlamış değilim. 51 sandığın sayımına karar verilmesini anlamış değilim. Biz dedik ki, örnek veriyoruz şurada tutanak yapılmamış, çetele oluşturulmamış, boş bırakılmış, imzalanmamış örnekler bunlar dedik. Bu örneklerle birlikte yüzlercesi, binlercesi var dedik. Bu neyi değiştirecek? Hiçbir şey. Bu 51 sandığı saymanın hiçbir anlamı yoktur. Bizim 51 sandığı sayın diye bir talebimiz yok ortada. Dedik ki örnek gösteriyoruz size. Sizin kayıtlarınızda her şey var, onları da bir görün. YSK adım adım görüyor. Kaynak YSK’nın elinin altında. Bu birinci eleştirdiğimiz nokta.
İkinci eleştirdiğimiz nokta, İstanbul’da çok karmaşık bir durum var. bazı ilçeler sadece geçersiz oylar, bazı ilçelerde torba açılıyor, maddi usulsüzlükler varsa o bilakis sayılıyor. Birçok farklı uygulama ortaya çıkmış. YSK ne yapması gerekir? Bu kargaşayı ortadan kaldırması gerekirdi. Bu kargaşa ortadan kalkmadı, bu şüphe ortadan kalkmadı. Neden? Sayılan yerlerde gördük ki çok büyük usulsüzlükler var, bizim aleyhimize kaldırılmış.
Sadece geçersiz oyların sayımından 6 binden bahsediyoruz. Ve bir de tümünün sayımından ortaya çıkan rakamlar var. geldiğimiz nokta neresi? 14 bin fark. 29 binden 14’bine. Ne kadarı sayıldı? Yüzde 6’sı sayıldı tüm sandıkların. Yüzde 20’si sayılsa bu manzara çok net. Perşembenin geleceği Çarşamba’dan bellidir ya.
İSTANBUL’DA SEÇİMİN YENİLENMESİNİ İSTİYORUZ
Bu örneklerle birlikte çok daha yüzlercesi, binlercesi var. Bu neyi değiştirecek? Hiçbir şey. Aslında o çünkü bizim sayılsın diye talebimiz de yok ortada dedik ki ‘Bak bunları örnek gösteriyoruz size.’ Kaynak YSK’nin elinin altında bakın ve karar verin dedik. İkinci eleştirdiğimiz nokta İstanbul’da çok parçalı bir durum var. En üst merci olan YSK’nın ne yapması gerekir bu kargaşayı ortadan kaldırması gerekirdi. Ama bu şaibe ortadan kalkmadı. Sadece geçersiz oyların sayımından 6 bin rakamından bahsediyoruz. Geldiğimiz nokta neresi 14 bin fark, nereden geldi 29 binlerden… Bu manzaranın sonucu çok net. Peki, ne olacak şimdi? Elimizde yeniden kullanacağımız bir imkan var onu kullanacağız. O imkan ne? Olağanüstü itiraz… Biz de bu yolu kullanarak, dilekçemize işlemek suretiyle diyeceğiz ki seçimin sonucunu çok net etkileyecek olaylar ve haller var, o yüzden İstanbul’da seçimin yenilenmesini istiyoruz diyeceğiz.
Sadece seçmen kaydı ve sandık başkanı değil, daha büyük bir organize var. Bu kadarına pes diyoruz. Sayım cetvelleri ilk kez 3 gün boyunca sisteme girilmedi.
“SAHTEKARLIK VAR”
Son milletvekili seçiminde en fazla oy almış 5 partinin orada sandık görevlisi var. Diyorum ki, tutanak tutulmuş ama bu tutanak gelmemiş seçim kuruluna. Sayım döküm cetvelinin altına imza atılmış ama boş getirmişler. Böyle bir imkan var mı? Bu mümkün mü? Demek ki orada sandık kurulu görevlimizin ötesinde bir sahtekarlık var. Bakıyorsunuz, sayım döküm cetveline imzalar atılmış, doğru. Ama oradan sisteme girilirken orada kaydırma yapmış. Ben bunların münferit hata olarak görünmesinin imkansız bir hata olduğunu söyledim.
”İNCE BİR İŞÇİLİK YAPILDIĞI HER HALİNDEN BELLİDİR”
Son milletvekili seçiminde en fazla oy almış orada seçime girme hakkı olan 5 siyasi partinin sandıkta görevlisi var. AK Parti’nin de var. Tutanak tutulmuş bu tutanak gelmemiş seçim kuruluna. Sayım döküm çizelgesinin altına imza atılmış orada boş girmişler. Sandık başkanının onu boş getirme şansı var mı? Orada bir sahtekarlık var bir usulsüzlük var. Sayım döküm cetveline imzalar atılmış rakamlar doğru ama oradan sandık sonuç tutanağına geçirilirken orada bir kaydırma yapmış. Bunların münferit hata olarak gözükmesi imkansız ötesi bir şeydir. İnce bir işçilik yapıldığı her halinden bellidir.
YSK’nın verdiği kararlar kesindir ve hepimizi bağlar. Ama şüphe ve şaibe ortadan kalkmamış olur. Dolayısıyla 5 yıl boyunca bu şaibe bu şüphe konuşulur. Siyasal, sayısal meşruiyeti 5 yıl konuşulur.
“BİRÇOK DELİLİMİZ, BELGEMİZ VAR”
AK Partili Yavuz, bir gazetecinin “Bazı sandık başkanlarının listede olmadan sandık başkanı olduğunu söylediniz. Her sandıkta bir parti temsilcisi de mevcut. Bu sandıklarda organize bir usulsüzlük yapıldıysa, her partinin temsilcisi de var. bu usulsüzlüğe her parti temsilcisi göz mü yummuş oluyor? Yoksa burada bir ihmal mi var? Sadece sandık başkanlarıyla ilgili değişim listesi sadece İstanbul’da mı var? Buralarda da değişen sandık başkanları var mı?” şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:
Diğer illerde durum nedir bakmak faydalı olacak. Biz İstanbul’a odaklandığımız için İstanbul’a ilişkin hususları dile getiriyorum. Son milletvekili seçiminde en fazla oy almış 5 siyasi partinin sandıkta görevlisi var. fakat ben başka bir şey söylüyorum. Diyorum ki, tutanak tutulmuş, ama bu tutanak gelmemiş seçim kuruluna. Sayım döküm çizelgesinin altına imzalar atılmış önemli bir kısmının. Ama orada boş girmişler. Sandık başkanının boş getirme şansı var mı? Böyle bir imkan var mı? Bu mümkün mü? Demek ki orada bizim sandık kurulu üyemizin ötesinde bir sahtekarlık var. Bir usulsüzlük var.
Bir bakıyorsunuz sayım döküm cetveline imzalar atılmış, rakamlar doğru. Ama oradan sandık sonuç tutanağına geçirilirken bir bakıyorsunuz orada bir kaydırma yapılmış. Orada onu yapmış. Ben bunu sık sık söyledim, burada da söylüyorum. Bunların münferit hata olarak gözükmesi imkansız ötesi olarak bir şeydir. Buna çok özel çalışıldığı her halinden bellidir.
Mesela sayım döküm cetvelinde alınan oy 126. CHP 76. Vatan Partisi 0. Ama sandık sonuç tutanağına geçirilirken, AK Parti’nin aldığı oy CHP’ye, CHP’nin aldığı oy Vatan Partisi’ne geçirilmiş. Böyle örnekler var. bir koli de yanımda getirdim. Başka yerde AK Parti’nin aldığı 200 oy direkt başka partiye… Eğer AK Parti’nin aldığı oy CHP’ye, fazlaysa başka partiye. O küçük partilerin aldığı tek tük oylar da AK Parti’nin hanesine yazılmış.
İstanbul’un seçimlerinin yeniden sayılması neden önemli biliyor musunuz? Birçok delilimiz var, belgemiz var. ve bu deliller belgeler çürütülebilmiş değildir. biz dersimize iyi çalışıyoruz çünkü. Ama şuradan baktığımızda önemini anlıyorsunuz. İstanbul’da 10 milyon 570 bin. Ama Anadolu’nun birçok ilçesinde seçmen sayısını biliyorsunuz. Birçok ilçeye uyarladığımızda bunu, Karabük Ovacık’ta bir oy bile olmayacaktı arasında. Mesela Çankırı Bayramören’de 0,7. Birçok ilçede ortalama bir oy ile kaybedilmiş gibi bir durum düşünün. Nasıl partiler alarma geçer, geçersizlere nasıl odaklanılır ve seçimin yenilenmesi için nasıl bir farkındalık oluşur. Biz de bunu yapıyoruz.”
“BİRÇOK HUSUSLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”
Mülki idarenin verdiği listenin dışına çıkılmış. Hala FETÖ temizlenmemiş olabilir mi? Birilerinin orada onlardan da istifade etmek işlerine gelmiş olabilir. Birçok hususla ilgili suç duyurusunda bulunacağız.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın