Bakan Şimşek’in kritik ‘rasyonel zemin’ mesajına piyasalardan ilk tepki

Bakan Şimşek’in rasyonel zemine dönüş sinyali sonrası piyasalar yeni haftaya hareketli başladı. Borsa haftaya yükselişle başlarken, Dolar kuru haftanın ilk gününe yükselişle 21,12 TL’den başladı.

Devir teslim töreninde açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, rasyonel bir zemine dönme mesajına piyasaların vereceği ilk tepki merak ediliyordu. Bakan Şimşek “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır. Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır.

Küresel zorlukların, jeopolitik gerginliklerin arttığı bir konjonktürde kurumsal kalite ve kapasitemizi güçlendirerek makro-finansal istikrarı önceliklendireceğiz. Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarımıza başlayacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır.

Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla, Merkez Bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır.” demişti.

DOLA/TL’DE YENİ ZİRVE

Dolar kuru haftanın ilk gününe yükselişle 21,12 TL’den rekor seviyeden başladı. Euro kuru ise 22,6021 TL’den başladı.

BORSADA YÜKSELİŞ DEVAM

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 2,31 artışla 5.233,23 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 118,26 puan ve yüzde 2,31 değer kazanarak 5.233,23 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 3,57 ve holding endeksi yüzde 2,14 artış kaydetti. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran bankacılık oldu.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Altın ABD’de borç tavanı krizinin çözülmesinin ardından değerli metalin cazibesini kaybetmesi ve yatırımcıların hisse senetlerindeki yükselişe odaklanmasıyla yatay seyretti. Spot altın ons başına 1.943 dolar seviyelerinden işlem görürken ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre gram altın ise Cuma günü 1.332 TL ile rekor kırması sonrası 1.320 TL seviyelerinde.

Gram altın: 1321 TL
Çeyrek altın: 2256 TL

700 seviyesine kadar çıktıktan sonra geçtiğimiz hafta 600 bandına kadar inen CDS’ler (Risk primi)  545 seviyesine kadar geriledi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

MHP Lideri Bahçeli: DEM’in kapatılması vatana ve millete namus borcudur

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle mesaj yayınlayan Devlet Bahçeli, sert ifadeler kullanarak …

Bir yanıt yazın