HDP’den açıklama: Özdağ ile yapılan protokol kayyum maddesi ilkelere aykırıdır

28 Mayıs seçimleri öncesi anlaşan Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun imzaladığı protokol metnindeki kayyum atamalarına ilişkin madde HDP’yi rahatsız etti.
Seçime sayılı günler kala ittifaklar son kez şekillendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, girdiği bir seçimden daha galip çıktı.

Öyle ki rakiplerine açık ara fark atarak, büyük bir destek aldı.

Ancak sonuçlar, Cumhurbaşkanı adayını belirlemeye yetmedi. Ardından gözler ikinci tura çevrildi.

Bu süreçte ise ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın hangi adaya destek vereceği merakla bekleniyordu.

Oğan, yaptığı basın toplantısında desteğinin Erdoğan’a olduğunu açıkladı.

Ardından bugün de Zafer Parti Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması geldi.

Bu durum ise Millet İttifakı’nın ortağı HDP’yi rahatsız etti.

Kılıçdaroğlu, HDP’ye yönelik sert tavrı ile sık sık gündem olan Özdağ ile anlaşarak destekçilerinden tepki görmeye başladı.

Söz konusu anlaşmaya ilişkin sosyal medyada yazılı açıklama yapan HDP, Kılıçdaroğlu’na adeta gözdağı verdi.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

HDP Merkez Yürütme Kurulları bugün olağanüstü toplanarak son gelişmeleri değerlendirmiştir.

1- Ülkemizde yaşanan sorunların temelinde demokrasi ve hukuk açısından evrensel ilkelere uymayan uygulamalar bulunduğunu uzun zamandan bu yana ifade ettik, etmeye de devam ediyoruz. Özellikle seçim hukuku ve halk iradesini, yerel demokrasiyi yerle bir eden kayyım politikaları bu uygulamaların başında gelmektedir. Halkın iradesini gasbeden kayyum atamaları demokrasi ve hukuk açısından kabul edilemez ve bu konudaki yaklaşımımız değişmezdir.

2-Sayın Kılıçdaroğlu’nun bugün açıkladığı protokoldeki bu konuyla ilgili belirlemeler evrensel demokratik ilkelere aykırıdır. Tutumumuz ve eleştirimiz net ve açıktır. Kayyum uygulamaları sadece Diyarbakır’ın değil İstanbul’un ve bir bütün olarak hepimizin sorunudur.

3-Demokrasi ve hukukun evrensel ilkelerine sahip çıkmak ve bu konuda ilkesiz duruşlara taviz vermemek hepimizin görevidir. Bunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bizler demokrasi, hukuk ve adalet mücadelesinin kararlı öznesi olmayı sürdüreceğiz.

4-Ülke için bir referanduma dönüşmüş 28 Mayıs seçimleri ve sonrası için oynanan oyunların ve kurulan tuzakların farkındayız. Bugün başlattığımız değerlendirmelerimize partilerimizin bileşenleri ve kurulları ile devam ediyoruz. Değerlendirmelerimiz sonucu nihai kararımızı, seçimlerdeki tutumumuzla ilgili açıklamamızı yarın (25 Mayıs 2023) halklarımızla paylaşacağız.

Yeni Haber Başlığı

 

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın