İlk oylar hayırlı olsun! 14 Mayıs seçimleri için gümrüklerde oy kullanma işlemi başladı

Vatandaşlar, Avrupa’ya açılan sınır kapılarında tercihlerini kurulan sandıklara yansıtıyor. Yurt dışına kayıtlı seçmenler için İstanbul Havalimanı’nda da oy verme işlemi için düğmeye basıldı.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, bugünden itibaren sandığa gitmeye başladı. Gurbetçiler, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için tercihlerini sandığa yansıtıyor.

SINIR KAPILARINDA OYLAR KULLANILIYOR

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan sınır kapıları Kapıkule, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Dereköy​​​​​​​’de yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar oy kullanabiliyor.

Kapıkule’ye giriş, çıkış ve gar olmak üzere 3, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Dereköy sınır kapılarına ise 1’er sandık kuruldu.

SINIRDA 24 SAAT ESASLI UYGULAMA

Bir başkan, bir kamu görevlisi üye ve son genel seçimde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdiği kişilerden oluşan yurt dışı sandık kurulları sınır kapılarındaki oy verme alanlarındaki yerlerini aldı.

Sınır kapılarındaki oy verme işlemi 24 saat esasıyla gerçekleşecek ve 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’da sona erecek.

SINIR KAPILARINDA OY KULLANMA AŞAMALARI

Gümrükte oy kullanmak isteyen yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen, sınır kapılarında belirlenen perona gelerek oy kullanmak istediğini bildirecek.

Sandık kurulu başkanı, Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinden seçmenin, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığını kontrol edecek, kayıtlı ise oy kullanıp kullanmadığını sorgulayacak.

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA SANDIK KURULDU

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy verme işleminin saat 08.00’de başlamasının ardından İstanbul Havalimanı’nda da oy verme işlemleri başladı.

Sandık görevlilerinin seçim yemini etmesi sonrası ilk oyu Avusturalya Sidney’den 61 yaşındaki Ferhat Topuz kullandı.

73 ÜLKEDE SANDIK KURULDU

Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş oy pusulası ve zarfıyla mührü alarak, kapalı oy verme yerine gidecek ve oyunu kullanacak.

Öte yandan, Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 73 ülkede ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu.

YURT DIŞINDA KAYITLI SEÇMEN SAYISI

Yurt dışı seçmen için bugün başlayan oy verme işlemleri, yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs’a kadar sürecek. 3 milyon 416 bin 98 seçmen, yurt dışında kayıtlı olarak bulunuyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Gabar petrolünün ekonomiye katkısı günlük 40 bin varil!

Gabar’ın Türkiye’de Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi olduğunun altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı …

Bir yanıt yazın