Astana’da görüşen Erdoğan ile Putin’den ilk görüntüler, ilk mesajlar!

Kazakistan’daki ikili görüşmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan Akkuyu’nun dünyada ses getireceğini belirtirken, Putin de Türkiye’yi gaz merkezi haline getirmek istediklerini söyledi.

Rusya-Ukrayna arasında 24 Şubat tarihinde başlayan savaş 8’inci ayında devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, arabuluculuk rolünü üstlenmeye devam ediyor.

8 aylık süreçte ‘barış’ için birçok girişimde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke lideri ile iletişim halinde olan tek lider…

Gerek telefon görüşmesi gerekse yüz yüze görüşmelerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin, bu kez Astana’da bir araya geldi.

İki lider baş başa görüşmeye geçmeden önce basının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

İkili ilişkilerdeki konu başlıklarına değinen liderlerden Putin, Türkiye’nin doğalgaz merkezi olması yönündeki tekliflerini detaylandırdı.

Putin konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Nükleer santral çalışması planlandığı gibi gidiyor. Gaz tedarikinde Türkiye en güvenli güzergah haline geldi şu an. Avrupa’dan çok daha güvenli güzergah haline geldi. Türkiye, Avrupa Birliği’ne gaz sağlamanın en güvenilir yolu olabileceğini kanıtladı.

Dün Rusya Enerji Haftası’nda enerji bakanınız ve BOTAŞ ile müzakereler yaptık. Bir gaz boru hattı daha inşa etme niyetimiz var. Türkiye’yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline getirme niyetimizi belirledik.

Şu an fiyatlar uçtu. Türkiye’nin gaz merkezi olması halinde fiyatlar kontrol altına alınarak daha makul seviyelere inebilir.

Tahılın hala küçük bir kısmı en fakir ülkelere gidiyor. İstanbul anlaşması kapsamında Ukrayna tahılını alan ülkeler, Erdoğan’a minnettar olmalı.”

“Tahıl koridoru konusunda kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ikili görüşme öncesinde Türkiye’nin öncülüğünde oluşturulan tahıl koridoruna dikkat çekti.

Erdoğan, “Tahıl nakilinde gerek gübre gerek tahıl… İstanbul Mutabakatını güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız. Bu ülkelerin isimlerini belirlemede de çalışma yapabiliriz.

Fakir ülkeler bizim gözetmemizdedir. Türkiye ve Rusya’nın atacağı adımlar belli çevreleri rahatsız ederken az gelişmiş ülkeleri mutlu edecektir.” dedi.

“Akkuyu dünyada ses getirecek”

Mersin’de devam eden Akkuyu Nükleer Enerji Sanstarli ve bu konudaki yeni çalışmalara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, santralin açılmasının dünyada ses getireceğini söyledi.

Erdoğan, “Akkuyu’nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop’la ilgili bir adım atılabilirse bu tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır.” diye konuştu.

Görüşme 1.30 saat sürdü

Erdoğan ve Putin arasındaki 4’üncü görüşme, zirvenin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşti. İki liderin saat 13.00 sularında başlayan görüşmesi ise 1.30 saat sürdü.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Haydi 20-21 Nisan’da kafe ve restoranlara boykota

Restoran ve kafelerdeki fiyatların fahiş oranda artmasına tepki yağıyor. Sosyal medyada dile getirilen tepkiler dalga …

Bir yanıt yazın