2023’de asgari ücret ile emekli maaşları ne olacak?

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır,  2023’te maaşların ne olacağı konusundaki beklentilerini aktardı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarından dikkati çeken konularla ilgili bir uzman görüşü almak istedik.

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), kamu personeli sözleşmesi, taşeron işçi, asgari ücret ve memur zammı toplu sözleşme süreçlerini konuştuk.

Nayır, gelecek yılda uygulanması gereken rakamları sıralarken, bu formüllerin resmi makamlarca henüz netleştirilmediğini ve ortalama hesaplarla kendisinin öngörüsü olduğunun altını çizdi.

İşte Nayır’ın soru ve cevaplarla önümüzdeki yıl maaşların geleceği noktaya ait öngörüleri şöyle:

EYT’de 23 seneye kalın çok uzun bir zamandır beklenen aşamaya gelindi. İlk kez bu kadar olumlu sinyaller ve olumlu cümleler kuruluyor.

EYT’liler bir formül arayışından çok kanunun iptalini istiyor. EYT’de tek bir model üzerinde anlaşıldığı biliniyor. Ne Almanya ne Hollanda, yeni bir Türk modeli geliyor.

Çalışma teknik olarak tamamlandı. Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak. Formül aralıkta Meclis’e gelecek. Benim tahminim erkeklerde 9 bin kadınlarda da 7 bin 200 gün şartının getirilmesi şeklinde olacak.

Sadece EYT’liler değil staj mağdurlarından Bağ-Kur tescil mağdurlarına, doğum borçlanmalarını bekleyen annelere kadar 7’den ‘70’e kadar aslında herkesi ilgilendiren gelişmeleri bekliyor vatandaşlarımız.

Asgari Ücret Komisyonu aralık ayında toplanacak ve ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücret belirlenecek. Asgari ücretin belirlenmesinde yıl sonu enflasyonu çok önemle bir rol oynayacak.

Asgari ücretin yüzde 80-yüzde 100 artış yapılacağını duyuyorum. Bu rakamlarda çok fazla ümit var etmemek lazım. İşveren de yüksek bir asgari ücret bekliyor ancak devletin vereceği desteği de merak ediyor. Benim öngörüme göre asgari ücret yüzde 50-yüzde 60 artırılarak net 8 bin lira ila 8 bin 500 lira arasına olacak.

Kamuda sözleşmeli personele kadro verilmesi de önümüzdeki dönem giderilecek sorunlardan birisi olacak. Çok uzun süredir yapılan çalışmalar tamamlandı ve yaklaşık 516 bin kişi bu sorunun çözümünü bekliyor.

Memur zammı toplu sözleşmede belirli bir oran ve bu orana enflasyon farkının eklenmesi ile elde ediliyor. “En düşük memur maaşı şu kadar olur demek“ şu an için doğru olmaz. Ancak yüzde 67’lik yıl sonu enflasyon tahminlerine bakarak bu rakamların yüzde 50-60 zamlanacağını beklediğimizi söyleyebiliriz.

Şu anda 3 bin 500 lira olarak kullanılan SSK ve Bağ-Kur’lulara verilecek en düşük maaşın 5 bin lira ya da 5 bin 500 lira olacağını tahmin edebiliyorum.

Mert Nayır’in da açıklamalarında belirttiği gibi gelişmeleri hep birlikte takip edip, bekleyip göreceğiz.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bayraktar AKINCI’dan İHA-230 Süpersonik Füzesi ile çifte atış

Bayraktar AKINCI TİHA, Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan İHA-230 Süpersonik Füzesi ile bir …

Bir yanıt yazın