Kafkaslardaki, Şuşa Beyannamesi’nin kâğıt üzerinde mi kalacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ermenistan ile ilgili önümüzdeki günlerde yeni adımların atılacağını açıklamasının ardından, bu hamlelerin neler olabileceği gündeme geldi.

Türkiye Gazetesi atılacak muhtemel adımları, bölgeyi en iyi bilen isimlerden Prof. Dr. Toğrul İsmayıl’a sorduğu haberde dikkat çeken başlıklar ön plana çıktı..

Azerbaycan ile Türkiye’nin ortak hareket edeceğine dikkat çeken İsmayıl şunları söyledi: Hem Türkiye hem Azerbaycan bölgeye barış teklif ediyor.

Ermenistan’ın kalıcı barış anlaşmasını imzalamasını talep ediyorlar. Bu hamleler bölgedeki diğer güçlerin etkisini azaltacak hamleler olacaktır.

44 gün süren savaşın ardından gelen zaferin kazanımlarını pekiştirmek hedeflenecektir. Şuşa Beyannamesi’nin kâğıt üzerinde kalmaması gerekiyor. Bununla ilgili bir takım hamleler var.

Ortak güvenlik toplantılarının yapılması, ortak dış politika hedeflerinin belirlenmesi gibi. Bunun dışında siyasi, ekonomik ve teknolojik adımların atılacağını düşünüyorum.

Jeopolitik önem taşıyan hamleler gerçekleştirilecektir. Azerbaycan-Türkiye ilişkilerini bir üst seviyeye taşıyacak, Azerbaycan’ın Güney Kafkasya’da etkisini artıracak hamleler olabilir.

Gürcistan’da burada rol oynayabilir. Havaalanların açılması bu hamlelerin en önemlilerinden birisidir. Stratejik önem taşır. Siyasi, ekonomik ve teknolojik hamleler gerçekleştirilecektir.

ERDOĞAN İLE PAŞİNYAN  PRAG’DA GÖRÜŞEBİLİR

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikola Paşinyan’ın 6-7 Ekim’de Çekya’nın başkenti Prag’da yapılacak Avrupa Siyasi Topluluğunun ilk liderler zirvesinde görüşmesi de gündemde.

Zirveye 27 AB üyesinin yanı sıra aralarında Türkiye ve Ermenistan’ın da bulunduğu 17 ülke davet edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Prag’daki zirveye katılmamız hâlinde, Paşinyan’ın oraya gelme durumu var.

‘Orada görüşebilir miyiz?’ diye de bir düşüncesi olmuş galiba. Belki orada kendisiyle bu konuları ayrıca bir görüşme durumumuz olabilir” açıklamasını yapmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’e çirkin saldırı!

Hollanda’da İslam karşıtı ırkçı grubun lideri Edwin Wagensveld, Kur’an-ı Kerim’e yönelik çirkin saldırısı nedeniyle gözaltına …

Bir yanıt yazın