AB’nin Rusya ile olan vize kolaylığı antlaşması askıya alındı

AB ülkeleri, Rusya ile daha önce imzalanan vize kolaylığı anlaşmasını askıya alma konusunda uzlaştı. Borrell, “Birçok Rus’un, savaş yokmuş gibi seyahat ettiğini gördük” dedi.
Rusya-Ukrayna Savaşı’yla başlayan Batılı yaptırımlar, ekonomiden turizme hemen her alanı etkiliyor.

Batı ve Moskova yönetimi arasında iplerin tamamen gerildiği bu dönemde enerjide yaşanan sıkıntılara seyahat sorunu da eklendi.

2007 yılında Avrupa Birliği (AB) ve Rusya arasında yapılan vize kolaylaştırma anlaşmasının askıya alınacağına ilişkin tartışmalar, son dönemde kıta gündemini meşgul etti.

Vize kolaylığı anlaşması askıya alındı
AB ülkeleri arasında konuya ilişkin görüşmelerde karara varıldı. Buna göre birlik üyesi ülkeler, Rusya ile vize kolaylığı anlaşmasını askıya alma konusunda anlaştı.

Birliğin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Prag’da iki günlük dışişleri bakanları toplantısının sonunda düzenlediği basın toplantısında şu açıklamayı yaptı:

Ruslara verilen vizelerin sayısı önemli ölçüde azalacak
“Avrupa Birliği-Rusya vize kolaylaştırma anlaşmasının tamamen askıya alınması konusunda anlaştık. Bu, AB üye ülkeleri tarafından verilen yeni vizelerin sayısını önemli ölçüde azaltacaktır. Daha zor olacak, daha uzun sürecek.”

Bu arada konuyla ilgili diplomatlar, üye ülkeler arasında tam mutabakat olmadığı için AB dışişleri bakanlarının Ruslara yönelik kapsamlı bir seyahat vizesi yasağı konusunda hemen anlaşamayacağını belirtti.

Borrell: Ukrayna’da savaş yokmuş gibi seyahat ediyorlardı
Borrell, yaptığı açıklamada, temmuz ortasından bu yana Rusya’dan komşu ülkelere yapılan sınır geçişlerinde önemli bir artış olduğuna dikkati çekti.

Aynı AB yetkilisi, “Bu durum, komşu devletler için bir güvenlik riski haline geldi. Buna ek olarak, birçok Rus’un Ukrayna’da savaş yokmuş gibi eğlence ve alışveriş için seyahat ettiğini gördük.” diye konuştu.

“Kendimizi savaşa karşı çıkanlardan ayrı tutmak da istemiyoruz”
Bundan sonra yapılacak başvuruların ciddi incelemeden geçeceğini kaydeden Borrell, “Kendimizi Ukrayna’daki savaşa karşı çıkanlardan, Rus sivil toplumundan ayrı tutmak da istemiyoruz.” diye konuştu.

Tam vize yasağını savunanlar ve karşı çıkanlar
Baltık ülkeleri, Polonya, Finlandiya, Çekya gibi bazı AB üyeleri, Rus vatandaşlarına toptan vize yasağı getirilmesini istiyordu.

Ancak bu öneriye Fransa, Almanya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi üyeler karşı çıkıyordu.

Bazı pasaportlar tanınmayacak, milyonlarca vize incelenecek
AB dışişleri bakanlarının uzlaşısıyla Kırım gibi Ukrayna’ya ait ancak Rusya’nın işgali altında bulunan topraklarda verilen Rus pasaportları da tanınmayacak.

Bunların dışında bugünkü toplantıdan çıkan karara göre, AB ülkelerince daha önce Rus vatandaşlarına verilmiş mevcut vizelerin durumu incelenecek ve bunların ne olacağına ilişkin çalışma yapılacak.

Bakanlar, yaklaşık 12 milyon geçerli vizeyi kapsayan “bu karmaşık durum” için AB Komisyonu’nu çalışma yürütmeye ve bir kılavuz oluşturmaya davet etti.

Rusya’dan AB ülkelerine geçişlerde artış

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Suphiye Orancı’nın cezaevi arkadaşı tek tek itiraf etti

Duygu Nebioğlu’nun Metin Akpınar’a açtığı babalık davasının ardından anne Suphiye Orancı sessizliğini korurken o dönem …

Bir yanıt yazın