Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic, Türkiye’nin İsveç tavrını değerlendirdi

Milanovic, Türkiye’nin, kendisi için önemli olan noktalar üzerinde durduğunu söyledi. Hırvat lider, “Türkiye, taleplerinden kesinlikle vazgeçmez” dedi.
İsveç’in NATO’ya katılmak istemesine ilişkin Türkiye’nin tutumuna Hırvistan’dan yorum geldi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, İsveç’in askeri ittifaka üyelik sürecini değerlendirdi.

“Türkiye’nin haklı talepleri var”
Milanovic, Ankara’nın İsveç’ten NATO üyeliği konusunda haklı taleplerinin bulunduğunun altını çizdi.

Bu durumun, İsveç’in üyeliğini zora soktuğunu, Stockholm yönetiminin bu talepleri karşılayıp karşılayamayacağından emin olmadığını dile getiren Milanovic, “İsveç, Türkiye’nin isteklerini yerine getirirse artık eski İsveç olmayacak. NATO’ya girerse de eskisi gibi bir ülke olmayacak.” dedi.

“Türkiye, kendisi için önemli olan şeyleri talep ediyor”
Milanovic, “İsveç’in Türkiye’nin taleplerini karşılamanın ‘itibarını’ sarsacağını düşüneceğini, Türkiye’nin de taleplerinden kesinlikle vazgeçmeyeceğini” belirterek, “Türkiye, kendisi için önemli olan şeyleri talep ediyor. İsveç’i dost görmüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ciddi devletlerin işleyişini ortaya koydu”
Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelikleri konusunda sergilediği tutumun, “ciddi devletlerin” işleyişini ortaya koyduğuna işaret eden Milanovic, Hırvatistan’ın da Bosna Hersek’teki Hırvatların statüsü konusunda benzer bir tavır sergilemesi gerektiğini kaydetti.

“Bu, Hırvatların Bosna Hersek’teki durumunun tam aksine, Türk onurunun bir örneği. Bizler de kendi çıkarlarımız için mücadele etmeliyiz.” ifadelerini kullanan Zoran Milanovic, “Burada zarara uğrayan taraf, Türkiye olmayacak.” diye konuştu.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği süreci Hırvatistan’da tartışma yarattı
Hırvatistan’da Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği süreci, Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ve hükümet arasında tartışmaya neden olmuştu.

Milanovic, Hırvatistan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olmalarını veto etmemek için tek şartlarının, Bosna Hersek’te bir sonuca bağlanamayan “seçim yasası reformunun” çözüme kavuşturulması olduğunu söylemişti.

Hırvatistan Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic ise Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini veto etmenin, ülkenin uluslararası konumuna ve itibarına zarar vereceğini, bunun Bosna Hersek’teki Hırvatlara hiçbir faydasının olmayacağını dile getirmişti.

Bosna Hersek’te seçim yasası reformu müzakereleri
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da, Avrupa Birliği (AB) delegasyonu eşliğinde başlatılan seçim yasası reformu müzakereleri sonuç alınamadan sonlanmıştı.

Seçim yasası reformu görüşmelerine Bosna Hersekli siyasi parti temsilcileri, arabulucu olarak da AB Dış İlişkiler Dairesi (EEAS) Direktörü Angelina Eichhorst ve ABD’nin Saraybosna Büyükelçisi Michael Murphy katılmıştı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic, bunun üzerine Dayton Barış Anlaşması’nın aslının anlaşılmadığını savunarak, “Her üç milletin de kurucu ve eşit olduğunu kabul etmiyorlar, Hırvatların, Bosna Hersek devlet sistemindeki meşru temsilini kabul etmek istemiyorlar.” ifadesini kullanmıştı.

Bosna Hersek’te seçim reformu talebi
Cumhurbaşkanlığının biri Boşnak, diğeri Hırvat halkından olmak üzere iki üyesi, Bosna Hersek Federasyonu’ndaki vatandaşlar tarafından, üçüncü üye Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nde yaşayan vatandaşlar tarafından seçiliyor.

Son Devlet Başkanlığı Konseyi seçimlerinde Zeljko Komsic’e karşı kaybeden Dragan Covic, Komsic’in Bosna Hersek Federasyonu’ndaki Boşnakların oylarıyla seçildiğini iddia ederek ülkede yeni bir seçim reformu talebinde bulunmuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Valilik açıkladı: 75 kişi gözaltına alındı

Yenikapı’da DEM Parti mitinginde PKK/KCK silahlı terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posterini açan ve yasa …

Bir yanıt yazın