Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Ankara’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun arasındaki görüşmeden iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkartılması mutabakatı çıktı.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye’ye geldi.

Dün Ankara’ya inen Tebun’u, Esenboğa Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay karşıladı.

Tebun’un bugünkü Anıtkabir ziyaretinin ardından adresi ise Külliye oldu.

Resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tebbun’u resmi törenle karşıladı. Karşılamada iki lider arasındaki samimi görüntüler dikkatlerden kaçmadı.

Karşılamanın ardından liderler ikili ve heyetler arası görüşmelere geçti.

Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı
Bu kapsamda Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı, Erdoğan ve Tebbun’un başkanlığında yapıldı.

Türkiye-Cezayir ilişkilerinin tüm yönleriyle gözden geçirildiği toplantıda ikili işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alındı.

Anlaşmalar imzalandı
Liderler görüşmelerin ardınan imza törenine katıldı.

Törende, iki ülke arasından birçok anlaşma, protokol ve mutabakat metinleri de imzalandı.

Hedef 10 milyar dolar
İmaza töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tebbun açıklamalarda bulundu.

İki ülke arasındaki ticaret hacmine dikkat çeken Erdoğan, “Gerek ikili, gerek uluslararası platformlarda dayanışmamızı artırarak sürdürme kararlılığımızı vurguladık. Ticaret hacmimizi salgın şartlarına rağmen bir önceki yıla oranla yüzde 35 artırarak 4.2 milyar dolar düzeyine ulaştırdık. Bugün çıtayı yükseltip hedef belirledik, o da 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Cezayir Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 60. yılını tebrik ediyorum. Vatanlarının bağımsızlığı uğruna can veren kahramanları rahmetle yad ediyorum. Bu sene diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 60. yılına tekabül ediyor. İkili ilişkilerimizi yeni zemine taşıyan yüksek düzeyli iş birliğinin kuruluşunun 2020 yılında Cezayir ziyaretimde kararlaştırmıştık.

İlk toplantımızı gerçekleştirmek bugüne nasip oldu. İş birliğimizi daha da ileriye taşıma kararlılığımızı karşılıklı olarak bir kez daha teyit ettik.

Cezayir’in birçok alanda siyasi, askeri,ekonomik, ticari, kültürel, turistik; bütün bu alanlarda Türkiye-Cezayir olarak geleceğe çok daha emin adımlarla yürüyeceğiz. Türkiye olarak her konuda Cezayirli kardeşlerimizin yanındayız. Yatırımcılarımızla bu süreci yakından takip ediyoruz. Cezayir’i üretim üssü olarak gören yatırımları ülkenize yönlendiren firmalarımıza desteğinizi sürdüreceğinizden eminim. Yarın iş forumunun karşılıklı ticaretimizin ve yatırımlarımızın artırılmasına katkıda bulanacağı muhakkaktır.

“İşbirliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz”
Enerji ve madencilik alanlarındaki çalışmalarımız ülkelerimizin refahını artıracaktır. Bugün aynı zamanda ortak coğrafyamız olan Afrika ve İslam dünyasındaki meseleleri ele aldık. Cezayir kıtanın lider ülkelerinden biridir. Cezayirli kardeşlerimizin kıtanın kuzeyi başta olmak üzere Afrika’nın tamamında oynadığı rolü takdirle karşılıyoruz. Türkiye olarak kazan kazan ve eşit ortaklık temelinde işbirliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Libya ve Somali, kıtanın ekonomik kalkınmasına ve sosyal barışına verdiği önemi gösteren iki örnektir. Somali’deki seçimin sonuçlarını Somali halkı için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Türkiye’nin yeniden ayağa kalkmasına katkı sağladığı Somali’de Cumhurbaşkanlığı seçimin başarıyla tamamlanmasından ayrıca memnuniyet duyuyorum. Cumhurbaşkanı sayın Hasan Şeyh Mahmud’u tebrik ediyorum. Açılacak başkonsolosluğumuz iki ülkenin gayretlerine destek verecektir. Türkiye Maarif Vakfı, Cezayirli gençlere kaliteli eğitim imkanı sunacaktır. Karşılıklı olarak açacağımız kültür merkezleriyle daha da kuvvetlendirilmesini hedefliyoruz. Biraz önce imzaladığımız anlaşmalarla ilişkilerimizin ahdi zemini tahkim ettik. Tüm alanlarda atılabilecek somut adımları ilgili bakanlarımız değerlendirmeye ve hayata geçirmeye devam edecektir.

“Görüşmeler iki ülke için de hayırlı olacaktır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından sözü alan Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, şu ifadeleri kullandı:

“Tarihi ayrıcalıklı ilişkilerimize katma değer sağlayan ziyaretimizle birlikte siyasi, ekonomik, kültürel ve her alanda olanaklar çerçevesinde ilişkilerimizi geliştirme fırsatı bulduk. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapmış olduğum ikili görüşme gerçekten kapsamlı ve verimliydi. 2 yıl önce bir araya gelmiştik Cezayir’de. 2020 yılında sayın Cumhurbaşkanı ülkemizi ziyaret ettiğinde bir dizi iş birliği anlaşmasına imza atmıştık. O sırada sayın cumhurbaşkanı Türk yatırımlarının Cezayir’deki hacminin 5 milyar dolara ulaştığını ifade etmişti. Ben şu an inşallah bu yatırım oranını yakın zaman içinde 10 milyar ve üzerine ulaştıracağımıza inanmaktayım. Siyasi ve ekonomik strateji bağlamında çok önemli ve verimli görüşmeler gerçekleştirdik. İki ülke halkları ve ülkelerinin faydalarına olacaktır.

“Teröre karşı işbirliğinden bahsettik”
Aynı bağlamda 2 yıldan beridir ortaya koyduğumuz yol haritasının ne aşamaya geldiğine bakmış olduk. Şüphesiz o ziyaretin çok önemli meyveleri oldu. Bunlar arasında tekstil sektörünü söyleyebilirim. Demir ve çelik alanında orada bir yatırım yaptı. Bu yıl itibariyle Cezayir’den 1 milyar dolarlık bir ihracat da gerçekleştirmiştir. Tüm alan, sektörler ilişkilerimizin geliştirilmesi ve bütüncül bir işbirliğinin tesisi için bütün potansiyellere ve olanaklara sahiptir diyebilirim. Bizler iş birliğimizi geliştirebiliriz. Daha güçlü köprüler kurabiliriz. Beklediğimiz dinamizmi tarihi ilişkilerimize de katarak iki kardeş ülkeyi çok d aha iyi noktalara beraberce ulaştırabiliriz. Görüşmelerimiz sırasında ortak meselelere de değinmiş olduk. Filistin halkına karşı işlenen suçlar ve ihlallerle ilgili olarak ortak görüşümüzü beyan ettik. Bu konuda tam bir mutabakat halindeydik. Libya konusuna değindik. Libya’da da Libya halkına söz verilmesi, seçimleri Libya halkı tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını beraberce çizdik. Libya ve Filistin meseleleriyle ilgili önemli sonuçları beraberce belirlemiş olduk. Sahil bölgesi ve Afrika’yı tehdit eden terör yuvalarının kurutulmasıyla ilgili olarak ortak işbirliği yapabileceğimizden bahsettik. İnşallah bu operasyonu beraber yapabiliriz. Önemli olan çok sayıda anlaşmaya imza atıldı. İki ülke arasında tam bir koordinasyon ve tamamlayıcılıkla birlikte inşallah önümüzdeki yıl yüksek düzeyli işbirliği konseyi bir araya geldiğinde çok daha iyi sonuçları görmüş olacağız. Teşekkür ederim.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın