Jens Stoltenberg: Finlandiya ve İsveç NATO’nun yakın ortaklarıdır

Jens Stoltenberg ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı, Finlandiya ve İsveç’in NATO kararına olumsuz bakan Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Finlandiya hükümeti, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesiyle NATO sinyalleri vermeye başladı.

Kendini güvence altına almak isteyen Finlandiya, ‘yeni bir çağ’ olarak adlandırdıkları hamleyle NATO üyeliğine başvuru kararı aldı.

Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö, resmi başvuruda bulunacaklarını belirtirken Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den destek açıklamaları geldi.

“Türkiye zorlayıcı olabiliyor”
Bakan Jean Asselborn, “Türkiye bazen zorlayıcı olabiliyor. Biz de bazen zorlayıcı olabiliriz. Türkiye’nin pes edeceğine eminim.” ifadelerine yer verdi.

“İki ülke de NATO’nun yakın ortakları”
NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın ardından konuşan Jens Stoltenberg de “NATO’ya katılmak isteyip istemediklerine karar vermek onlara kalmış. Alacakları karara saygı duyacağız çünkü tüm egemen uluslar, kendi yollarını seçme hakkına sahiptir. Finlandiya ve İsveç, NATO’nun en yakın ortaklarıdır. Başvurmaya karar verirlerse, bu tarihi bir an olacaktır. NATO’ya üyelikleri ortak güvenliğimizi artıracak, NATO’nun kapılarının açık olduğunu ve saldırganlığın fayda etmediğini gösterecek.” dedi.

“Türkiye ile uzlaşacağız”
Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu dile getiren Stoltenberg, İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki endişelerini gidermek için masaya oturulacağını ve uzlaşılacağını söyledi.

Toplantı kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü aktaran Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç’in üyelik için başvuruda bulunması halinde hızlı bir şekilde ilerleyebileceğimizi umuyorum. Türkiye, niyetinin üyeliği engellemek olmadığını açıkça belirtti. Bu nedenle Türkiye’nin dile getirdiği endişeleri, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim.” değerlendirmesinde bulundu.

NATO’ya katılmanın Finlandiya, İsveç ve Avrupa için tarihi bir an olacağını söyleyen Stoltenberg, “Tüm müttefikler, NATO’nun açık kapı politikasını desteklediği için İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine hak kazandığı konusunda hemfikirdir. ” diye konuştu.

ABD: Fikir birliğine varılacak
Öte yandan başka bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’dan geldi.

Antony Blinken, şunları söyledi:

“Putin’in saldırganlığı ve ortaya çıkan diğer tehditler karşısında, ittifakın güvenliğini nasıl sürdüreceğini ve güçlendireceğini ortaya koyan yeni bir stratejik konsept yayınlayarak, NATO’nun doğusundaki duruşumuzu güçlendirmeye yönelik çabalarımıza devam edeceğiz. Türkiye, Finlandiya ve İsveç konusunda devam eden bir görüşme var. Sonuç şu ki NATO’ya üyelik süreci söz konusu olduğunda, fikir birliğine varacağımızdan eminim.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi heykel açılışı yaptı

CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi, 10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda meydana gelen patlama nedeniyle hayatını kaybedenlerin …

Bir yanıt yazın