Başkan Erdoğan: İlerleyen dönemlerde Türkiye’nin önüne yeni kapılar açılacak

NATO Zirvesi dönüşünde gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin önüne yakın zamanda yeni kapılar açılacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi dolayısıyla gerçekleştirdiği Belçika ziyareti dönüşünde Türkiye ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Geçtiğimiz günlerde birçok ülke lideriyle peş peşe bir araya gelerek yoğun bir diplomasi trafiği yaşayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeler üzerine ülkemiz için yeni müjdelere kapı aralanacağını söyledi.

Erdoğan, ana başlığın ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna olduğu bu ziyaretlerde ikili ilişkileri masaya yatırma fırsatı da bulduklarını vurguladı.

“BÖLGESEL MESELELER DE MASADAYDI”
Gelen ülkelerle bölgeye dair sorunları da masaya yatırdıklarını belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Mesela Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kardeşimin günübirlik ziyaretinde ana başlığımız Rusya ve Ukrayna oldu. Kendisi de Rusya’yı en iyi tanıyan liderlerden biri. Sayın Putin ile olan ilişkileri malum. Bu savaşı da en iyi analiz edenlerden biri. Bunları kendisiyle çok açık, net konuşma fırsatımız oldu. Polonya Cumhurbaşkanı Duda da burada hakikaten takdire şayan birisi. Polonya bölgede 2 milyon civarında mülteciye ev sahipliği yapıyor. Diğer taraftan şu anda Ukrayna’dan sonra Rusya’nın hedefinde olabileceğini düşünüyor. Onun için de tabii kendine göre bütün tedbirlerini alıyor, almak durumunda. Örneğin bugün, Biden Polonya’ya gidiyor.

Tabii Ukrayna bir NATO ülkesi değil ama Polonya aynı zamanda bir NATO ülkesi. Polonya’nın bizimle olan diyalogları da ileri derecede. Bu özelliği de var. Dolayısıyla onunla olan münasebetlerimizde öncelikli Rusya-Ukrayna olayı var ama bunun yanında da tabii Polonya ile ilgili savunma sanayiine yönelik ilişkilerimizi, ekonomik alandaki ilişkilerimizi görüşme fırsatımız oldu.”

YUNANİSTAN AÇIKLAMASI: GÖRÜŞMELER ARACILARLA DEĞİL DİREKT OLMALI
Yunanistan’ın ziyaretinde ise Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki malum sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yönelik ne gibi adımlar atabileceklerini görüşme imkanı bulduklarını dile getiren Erdoğan, “Bundan sonraki süreçte aracılarla değil biz direkt olarak kendimiz görüşmelerimizi yapalım, özel temsilcilerimiz vasıtasıyla görüşmelerimizi yapalım, böyle sürdürelim diyoruz.” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE İSRAİL İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR SÜREÇ BAŞLAYABİLİR”
En önemli ziyaretlerden bir tanesinin de İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un ziyareti olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu süreçte İsrail Başbakanı Bennett’in de gelme durumu söz konusu. Onun da gelişiyle birlikte Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir süreci başlatma durumumuz olabilir. Bunun Filistin meselesine de olumlu yansımaları olacağına inanıyoruz. Burada tabii daha çok Doğu Akdeniz ile ilgili birlikte neler yapabiliriz konusu var. İkili ilişkilerde birlikte atabileceğimiz en önemli adımlardan bir tanesi olarak öyle zannediyorum ki burada yine doğalgaz konusu öne çıkabilir. Bunların değerlendirmeleri için önce Dışişleri Bakanı’mı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’mı taraflar tarih belirledikten sonra İsrail’e göndereceğiz. Bu görüşmeleri Dışişleri Bakanı’mızın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’mızın İsrail’de yapacakları çalışmayla başlatmış olacağız.” dedi.

“ENERJİDE FARKLI ALANLAR AÇILACAK”
Krizlerin dünyada güç dengelerini değiştirdiği belirtilerek “Dünyada bir enerji sıkıntısı yaşanırken liderlerin Türkiye’ye ziyaretleri, bunların hepsini bir araya getirecek olursak Türkiye’nin ‘enerji hub’ı olma hedefi vardı, bu hedefte mesafenin azaldığını söyleyebilir miyiz?” sorusunu da yanıtlayan Erdoğan, şunları söyledi:

“İnşallah bu önümüze yeni kapılar açacak. Şu anda açıklamayacağım. İnşallah bu yaptığımız görüşmelerle birlikte önümüze enerjide çok daha farklı alanlar açılacak.

“DUYDUĞUNUZDA ‘BU DA NEREDEN ÇIKTI’ DİYECEKSİNİZ”

Bunu duyduğunuzda ‘Bu da nereden çıktı?’ diyeceksiniz. Bu görüşmelerden inşallah şöyle dört dörtlük bir sonuç çıkacak. İlk görüşmeleri yaptık, inşallah arkadaşlarımız da görüşmeleri devam ettirecekler, bu görüşmelerin devamında da biz bunun açıklamasını yapacağız.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’e çirkin saldırı!

Hollanda’da İslam karşıtı ırkçı grubun lideri Edwin Wagensveld, Kur’an-ı Kerim’e yönelik çirkin saldırısı nedeniyle gözaltına …

Bir yanıt yazın