Rusya, Avrupa Konseyi’nden çıktı

Rusya, çıkarılması için yapılacak oylamaya 2 saat kala Avrupa Konseyi’nden çıktığını duyurdu.

Rusya-Ukrayna savaşında 20’inci gün geride kalırken, Batılı ülkelerin Moskova’ya yönelik yaptırım dalgası da devam ediyor.

Her geçen gün genişletilerek artan yaptırımlar; finans, enerji, ulaşım ve ticaret alanlarını kapsıyor.

Bu yaptırımlardan bir tanesi de Rusya’nın Avrupa Konseyi’nden çıkarılmasıydı.

RUSYA, OYLAMAYA 2 SAAT KALA AVRUPA KONSEYİ’NDEN ÇIKTI

Çıkarılması için yapılacak oylamaya 2 saat kala, Rusya’dan son dakika hamlesi geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Avrupa Birliği’nin (AB), kendilerine karşı aldığı yaptırım kararları ve önlemlere karşılık olarak Rusya, Avrupa Konseyi üyeliğinden ayrıldığını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, “NATO ve Avrupa Birliği’ne üye devletler, Avrupa Konseyi’ndeki çoğunluklarını kötüye kullanarak bu örgütü sürekli olarak Rusya karşıtı bir politika aracına dönüştürüyor. Eşitlikçi diyaloğu Pan-Avrupa ilkelerine dayandırarak reddediyor. 25 Şubat’ta Rusya’nın, Avrupa Konseyi’nin yasal organlarında temsil hakkını askıya almak için ayrımcı bir karar aldılar” denildi.

Kararın Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne iletildiği vurgulanan açıklamada, “Bu şartlar altında ülkemiz Avrupa Konseyi’nde kalmayacak. 15 Mart’ta Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric’e, Rusya Federasyonu’nun örgütten çekildiğine dair bildirimde bulunuldu” ifadeleri kullanıldı.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde imzalanan ana evrensel uluslararası insan hakları anlaşmalarına taraf olduğu hatırlatılan açıklamada, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve diğer sözleşmelere uyulduğu belirtilerek, Rusya Federasyonu Anayasası’na aykırı olmadığı takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) halihazırda kabul edilmiş kararlarına uymaya devam edileceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, ayrımcılık içeren kararlar aldığı gerekçesiyle Rusya’nın aldığı karardan Avrupa Konseyi’nin sorumlu olduğunun altı çizildi.

RUSYA, KATILMAYACAĞINI BELİRTMİŞTİ

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya’ya düşmanca davranan Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkelerinin “Avrupa Konseyi’nin çizgisini ve Avrupa’da ortak insani hukuk alanını ihlal etmeye devam ettiği” ifade edilmiş,  Rusya’nın Avrupa Konseyi’ne katılmayacağının belirtilmişti.

Açıklamada ayrıca “Rusya, örgütün Batı üstünlüğü ve narsisizm platformuna dönüşmesinde yer almayacak” ifadeleri kullanılmıştı.

İLK ADIMI AVRUPA KONSEYİ ATMIŞTI

25 Şubat’ta Avrupa Konseyi’nden yapılan açıklamada, Bakanlar Komitesi’nin, Konseyin tüzüğüne uyumlu şekilde Rusya’nın Komite ve Parlamenterler Meclisi’nde temsil hakkını askıya almaya karar verdiği belirtilmişti.

Açıklamada Rusya’nın Avrupa Konseyi üyeliğinin ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) tarafı olmaya devam ettiği ifade edilmiş, Rusya adına AİHM’e seçilen hakimin mahkeme üyeliğinin sürdüğü kaydedilmişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Haydi 20-21 Nisan’da kafe ve restoranlara boykota

Restoran ve kafelerdeki fiyatların fahiş oranda artmasına tepki yağıyor. Sosyal medyada dile getirilen tepkiler dalga …

Bir yanıt yazın