Nijerya’dan Türkiye’ye davet var: Gelin ülkemizde petrol arayın

Türkiye’ye çağrıda bulunan Nijerya Petrol Kaynaklarından Sorumlu Devlet Bakanı Timipre Sylva, ülkelerindeki doğalgaz ve petrol varlıklarının Türk yatırımcılar tarafından değerlendirilmesini istedi.

Afrika’nın kalbi olarak değerlendirilen Nijerya, doğalgaz ve petrol rezervleriyle ön plana çıkan ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye ile diplomatik ilişkiler noktasında olumlu bir seyirde olan Nijerya’dan yatırım çağrısı yapıldı. Nijerya Petrol Kaynaklarından Sorumlu Devlet Bakanı Timipre Sylva, Türkiye’ye davette bulundu. Sylva, ülkesinin karadaki büyük petrol ve doğalgaz varlıklarına yatırım yapılması için Türkiye’ye  seslendi.

Petrol Bakanlığı Medya ve İletişim Kıdemli Danışmanı Horatius Egua’nın yazılı açıklamasına göre, enerji araştırma kuruluşu Cambridge Energy Research Associates’in (CERA) Teksas’ta düzenlediği programda, Sylva ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar görüştü.

Bakanı Sylva, görüşmede Nijerya’nın hidrokarbon sektöründe daha fazla Türk yatırımına açık olduğunu belirtti.

Sylva, Nijerya ve Türkiye arasındaki iş birliğinin çok önemli olduğunun altını çizerek, iki ülke ilişkilerinin enerji sektörü ve diğer ticaret alanlarına genişletilebileceğini vurguladı.

Uluslararası Petrol Şirketlerinin (IOC) Nijerya’dan çekilmesiyle iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için yeni yatırım fırsatları oluştuğuna işaret eden Sylva, şu ifadeleri kullandı:

“Artık Shell, ExxonMobil ve diğerleri gibi IOC karadaki varlıklarından ayrılmayı planladığına göre, Nijerya’da daha fazla yatırımla ilgilenen Türkiye’nin olasılıklarına bakıyoruz. Bu sektöre daha fazla yatırım yapılması Türkiye’nin Nijerya’daki yatırımlarına olan ilgisini artırması için büyük fırsat olacak.”

FIRSAT VERİLİRSE TÜRKİYE HAZIR

Sylva, yeni Petrol Endüstrisi Yasası (PIA) ile petrol ve gaz yatırımı alanındaki mevzuatın kolaylaştırıldığını kaydederek, Bayraktar’a Nijerya’daki yatırımlardan iyi getiri sağlayacağına dair güvence verdi.

Bakan Yardımcısı Bayraktar da Türkiye’nin Nijerya’nın petrol ve doğalgaz sektörünün parçası olmasını sağlamak için Sylva’nın desteğini istedi.

Bayraktar, fırsat verildiği takdirde Türkiye’nin Nijerya’daki doğalgaz yatırımlarını artırmaya hazır olduğunu ifade etti.

DÜNYA REZERVLERİNİN YÜZDE 3,1’İNE SAHİP

Tespit edilmiş petrol rezervleri yaklaşık 37 milyar varil olan Nijerya, dünyadaki rezervlerin yüzde 3,1’ine sahip. Ham petrol üretiminde dünyanın ilk 15 ülkesi arasında bulunan Nijerya, dünyada en fazla petrol rezervine sahip 8’inci ülke ve petrol ihracatı bakımından da 6’ncı sırada yer alıyor.

TAM KAPASİTELİ ÜRETİM YAPILAMIYOR

Ülkenin petrol yataklarının bulunduğu Rivers ve Delta bölgesinde günde 1,5 milyon varilden fazla ham petrol üretimi yapılabileceği ancak silahlı grupların sabotajları, çatışmalar ve adam kaçırma gibi olaylar nedeniyle en az 500 bin varillik kapasitenin kullanılamadığı söyleniyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın