Kayıkçı döğüşü bir saat sürdü! ABD’den Rusya’ya: Çekilmezsen bedelini ödersin

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmede, her senaryo için hazırlıklı olduklarını söyledi.
Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim savaş çanlarını çaldırmaya başladı. Uzun süredir diplomatik adımlarla gerilim düşürülmeye çalışılırken son bir haftada yaşananlar savaş beklentilerini artıdı. Yaşanan gerilimin ardından dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bugün telefon görüşmesi gerçekleştirileceği açıklanmıştı. Söz konusu görüşme sona erdi.
“HER SENARYO İÇİN HAZIRIZ”
Beyaz Saray’dan kritik görüşmeye ilişkin açıklama geldi:”Başkan Joe Biden, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya’nın Ukrayna sınırlarında artan askeri yığınağı hakkında görüştü.  Başkan Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı daha fazla işgal etmesi halinde, ABD’nin Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte kararlı bir şekilde yanıt vereceği ve Rusya’ya hızlı ve ciddi maliyetler getireceğini açıkça ifade etti.  Başkan Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı daha fazla işgal etmesinin insani acılara yol açacağını ve Rusya’nın itibarını azaltacağını yineledi.”
Açıklamada ayrıca, “Biden Putin’e, ABD’nin diplomasi ve ‘diğer senaryolar’ için hazır olduğunu, eğer Rusya Ukrayna’yı işgal ederse kararlı ve hızlı bir karşılık olacağını söyledi. Biden, ‘Ukrayna’nın işgali büyük acılara yol açar ve Rusya’nın politik duruşunu zayıflatır.’ dedi.” ifadelerine yer verildi.
“RUSYA’NIN DİPLOMASİ Mİ GÜÇ KULLANIMINI MI SEÇECEĞİ HALA BELİRSİZ”
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi, Biden Putin görüşmesine ilişkin değerlendirme yaptı: “Görüşme profesyoneldi ve inamiklerde değişiklik yok. Rusya’nın diplomasi mi güç kullanımını mı seçeceği hala belirsiz. Onları caydırmaya devam edeceğiz. 3 bin asker Polonya’ya doğru yolda.”
“RUSYA KENDİSİNİ GİDEREK ÇİN’E DAHA BAĞIMLI BULUYOR”
“NATO daha güçlü ve daha amaçlı. Rusya şimdiden kendisini dünyadan giderek daha fazla izole edilmiş ve Çin’e daha bağımlı buluyor.  İki Başkan, heyetlerin önümüzdeki günlerde angaje olmaya devam etmesi konusunda anlaştı. Tabii bu süreçte Rusya her halükarda askeri harekata devam edebilir. Gerçekten de bu belirgin bir olasılık, eğer öyleyse, Ukrayna’ya, Avrupa güvenliğine zararı olacak.”
GÖZLER BU GÖRÜŞMEDEYDİ
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın dünkü “Rusya Ukrayna’da işgale her an başlayabilir.” açıklamasının ardından gözler bugün Biden ile Putin arasındaki görüşmeye çevrilmişti. ABD yönetimi, Ukrayna’daki zorunlu olmayan diplomatik personelin ülkeyi terk etmesi talimatını vermiş, ayrıca ülkedeki 160 askerini de geri çekme kararı almıştı.
Görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov’dan açıklama geldi.
“RUSYA’NIN ULUSAL GÜVENLİĞİNE DAİR SORUNLARI ÇÖZME ZAMANI”
Başkan Yardımcısı Uşakov iki liderin görüşmesini özetleyerek, “Ukrayna çevresindeki gergin durum bağlamında beklendiği gibi, Başkan Biden, Rusya karşıtı yaptırımlardan bahsetti. Ancak görüşmede bu konu üzerinde durulmadı. Başkan Putin, Rus tarafının yaklaşımlarından ayrıntılı olarak bahsetti. Rusya’nın ulusal güvenliğine dair sorunları çözme zamanının geldiğini açıkladı” ifadelerini kullanırken, Başkan Biden tarafından dile getirilen kaygıların Rusya tarafından dikkate alınacağını söyledi.
“HİSTERİ ZİRVEDEYDİ”
Ayrıca Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov görüşme ile ilgili “Histeri zirveye ulaştı ancak Cumhurbaşkanları temasları sürdürme konusunda anlaştılar” dedi. Öte yandan Başkan Yardımcısı Uşakov görüşmede, Rus donanması tarafından Kuril Adaları açıklarında müdahale edilen ABD denizaltısı ile ilgili konunun gündeme gelmediğini söyledi.
“AMERİKALILAR YAPAY İŞGAL YARATIYORLAR”
Uşakov şunları kaydetti:”Amerikalılar, Rusya’nın sözde planlı işgalinin etrafındaki histeriyi yapay şekilde büyütüyor, işgalin tarihlerini bile söylüyor ve buna paralel olarak müttefikleri ile birlikte Ukrayna’nın kaslarını geliştiriyorlar ve Ukrayna ordusunun güçlendirilmesi amacıyla finans kaynakları sağlıyor ve Ukrayna’ya gönderilen askeri eğitmen sayısını yükseltiyor. Sözde işgal iddiasıyla birlikte Ukrayna silahlı kuvvetlerinin olası kışkırtıcı eylemleri için ön koşullar yaratılıyor. Bu durumu böyle değerlendiriyoruz.”
Yuriy Uşakov, Putin ile Biden’ın temasları farklı seviyelerde sürdürülmesi konusunda mutabık kaldığını aktardı.
Kremlin’den ise, “Putin, Biden’a Ukrayna’yı işgal konusunda bile bile neden önceden yalan bilgi verdiğini anlamadığını söyledi” açıklaması yapıldı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Işıkhan: CHP’li belediyeler iflas bayrağını çekmiş durumda

Keçiören’de konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK’ya en borçlu 5 belediyenin tamamının …

Bir yanıt yazın