Alt sınırı 100 bin, üst sınırı 2 milyon lira olan “Stokçulukla mücadele yasası” TBMM’de

Stok yaparak piyasaya mal vermeyen üretici, tedarikçi ve perakendecilere yönelik TBMM’ye sunulan yasada, alt sınır 100 bin lira olurken üst sınırı ise 2 milyon TL’ye çıkarılacak.

Dünya genelinde yaşanan tedarik zinciri sorunu ve enerji fiyatlarının artışı yanında Türkiye’deki kur yükselişi, zamları daha da artırdı.

Somut nedenlerle yapılan fiyat artışının yanında durumdan faydalanmak isteyen bazı fırsatçılar ise kur artışını bahane ederek ya fahiş fiyatlar uyguluyor ya da mallarını depolarında saklayarak piyasaya ürün vermiyor.

Kamuoyunda tepkilere neden olan stokçuluğa karşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti bir adım attı.

8 MADDELİK TEKLİF, TBMM’DE

Stokçulukla mücadele kapsamında uygulanan cezaların artırılmasını da içeren 8 maddelik Kanun Teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu.

CEZA ÜST SINIRI YÜKSELTİLECEK

Yasalaşacak düzenleme kapsamında, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere verilen 50 bin ila 500 bin TL arasındaki cezanın alt ve üst sınırlarını yükseltecek bir değişiklik yapılacak.

Buna göre stokçuluk yapanlara verilen para cezasının alt sınırı 100 bin olurken üst sınırı ise 2 milyon TL’ye çıkarılacak.

MALA EL KOYMA MEVCUT YASADA VAR

Bu kapsamda marketlere satış sınırı konulmasına ilişkin bir düzenlemenin gündemde olmadığına, stok mallara el konulmasına ilişkin düzenlemenin ise mevcut yasada zaten yer aldığına dikkat çekti.

Son olarak torba kanun teklifinde stokçularla ilgili tek maddelik bir düzenleme de yer alacak.

Torba kanunda ayrıca enerji alanında yatırımcının önünü açacak, yerli yatırımcıyı teşvik edecek düzenlemeye yer verilecek.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Almanya’dan savaşı körükleyecek karar!

Alman hükümeti, askeri yardım paketi kapsamında Ukrayna’ya yeni Patriot hava savunma sistemi tedarik edecek. Almanya …

Bir yanıt yazın