İngiliz Medyası: Amerika’nın arka bahçesinde kontrol Çin’de

Mail, Asya ülkesinin, Latin Amerika ve Karayipler’deki limanlara, yollara ve enerji santrallerine 140 milyar dolar harcadığını yazdı.

Haberde, Küba’nın enerji nakil hatları şebekesini iyileştirmek için Çin ile yeni bir anlaşmaya vardığı, Çinli firmalara yatırım ve inşa faaliyetleri konusunda davette bulunulduğu kaydedildi.  Öte yandan Küba hükümetinin Washington’ın diplomatik ve ekonomik ambargolarıyla karşı karşıya kaldığı hatırlatıldı.

Yatırım haritasında Çin’in, ABD’nin yanı başındaki ülkelerde varlığını artırdığına dikkat çekildi. 2000 yılında kıtada neredeyse varlık göstermeyen Çin’in 2019 yılında geniş bir alana yayıldığı gösterildi.  ABD Başkanı Joe Biden’a işaret edilerek, haritalara ilişkin, “Amerika’nın arka bahçesindeki Çin ekonomik egemenliğinin herhangi bir başkanın uykusuz geceler geçirmesine neden olacak tablosu.” görüşüne yer verildi.

Çin’in 2005’ten bu yana Latin Amerika’ya nükleer santrallerden barajlara, kara yollarından demir yollarına, limanlara ve telefon ağlarına kadar birçok proje için yaklaşık 140 milyar dolar borç verdiği ifade edildi.  Çin’in ticaret verileri de paylaşılarak, söz konusu bölge ile 2000 yılında 12 milyar dolar olan ticaret hacminin 2020’de 315 milyar dolara yükseldiği belirtildi.

Bununla birlikte Paraguay, Venezuela ve Ekvador gibi ülkelerin Çin’e Gayri Safi Yurt İçi Hasılalarının (GSYİH) yüzde 10’undan fazla borcunun olduğu bilgisine yer verildi.  Aralarında Grenada ve Dominik Cumhuriyeti’nin de bulunduğu birkaç Karayip ülkesinin, projeler için ekonomilerinin üzerinde krediler alarak benzer durumda olduklarının düşünüldüğü bildirildi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın