İşte Çin’in yeni uzay istasyonu taykonot ekibi!

Çin, Dünya yörüngesinde kurmaya başladığı uzay istasyonuna göndereceği ikinci insanlı sefere katılacak taykonotların tanıtımını yaptı.

Çin, 15 yıl boyunca görev yapacak uzay istasyonunun çekirdek modülünü geçtiğimiz aylarda uzaya fırlatmıştı. Ardından kargo ikmal uzay aracı Tianzhou-2’yi fırlatarak çekirdek modüle entegre eden Çin, ardından Shenzhou-12 uzay aracıyla istasyona 3 taykonot fırlatmıştı. Çin haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) Başkan Yardımcısı Lin Şiçiang düzenlediği basın toplantısında, “Shenzhou-13” uzay görevi ile yörüngeye gönderilecek 3 kişilik ekibi kamuoyuna açıkladı.

Uzay istasyonuna düzenlenecek ikinci insanlı sefer olan göreve, taykonotlar Cai Cigang, Vang Yaping ve and Yı Guangfu’nun yer alacağı bildirildi.  Seferin komutanlığını üstlenecek Cai, daha önce 2008’de Dünya yörüngesini kateden “Shenzhou-7” görevinde Çin adına ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştiren taykonot olmuştu. 55 yaşındaki Cai’ye uçuşun ardından “uzay seferi kahramanı” unvanı verilmişti.

Ekibin ikinci kıdemli üyesi kadın taykonot Vang ise 2013’te Dünya yörüngesini kat eden ve uzay istasyonunun ilk prototipi niteliğindeki “Tiengong-1” modülüne demirleyen “Shenzhou-10” seferine katılarak, 2012’de “Shenzhou-9” görevinde yer alan Liu Yang’ın ardından, uzaya çıkan ikinci Çinli kadın olmuştu.Shenzhou-13 uzay mekiği, 16 Ekim’de yerel saatle 12.23’te (TSİ 07.23) fırlatılacak.

Taykonot ekibi, Çin uzay programı için rekor 6 aylık süre boyunca yörünge kalarak istasyonda görev yapacak.  Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle 2022’ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşacak istasyon, Çin’in uzaydaki en büyük kozlarından biri olacak.  Uluslararası Uzay İstasyonu’nun görevinin 2024’te sona ermesiyle Çin Uzay İstasyonu, yörüngedeki tek uzay istasyonu olacak.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın