Türkiye’nin yıllarca gizli tuttuğu yerli balistik füzesi: BORA (Khan)

Türkiye son yıllarda savunma sanayinde tüm dünyayı kıskandıran müthiş bir ivme yakaladı. 20 yıl önce yüzde 20’lerde olan yerlilik oranı şuan yüzde 70’in üzerine çıktı. Savunma Sanayi Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre; 2020 yılında 1500’e yakın şirketin faaliyet gösterdiği savunma sanayiinde yürütülen proje sayısı ise 700’e yükseldi. İşte bu projelerden biri de BORA’ydı. Diğer bir adıyla KHAN projesi.

Türkiye için jeopolitik ihtiyaçlarını karşılayacak bir füze geliştirilmesi, bölgesel tehdit ortamı da göz önüne alındığında oldukça önemli. Bu ihtiyacını yerli bir sistemle gidermek için kendi mühendislerine güvenen Türkiye ilk hamlesini 2009 yılında yaptı. Yerli Balistik füze için Savunma Sanayi Başkanlığı ile Roketsan arasında imzalar atılarak zorlu mesai başlamış oldu.

Yıllar süren çalışma sonrası Bora’nın resmi tanıtımı ROKETSAN tarafından 2017’de, IDEF savunma sanayi fuarında yapıldı. Fuara gidenler için büyük bir sürpriz olan Bora füzesi, devasa boyutu ve özellikleri ile herkesi heyecanlandırmıştı. Mayıs 2017’de de Sinop’ta denemesi yapılan füzenin ihraç versiyonuna ise “Khan” ismi verildi.

➤ Şimdi gelin hep beraber BORA FÜZESİ’nin hikâyesine yakından bakalım.

• Bora balistik füzesi, Türk-Çin savunma iş birliğinden doğan, Çin’in B-611 ana serisinden ilham alan bir ürün.

• 280 km menzile sahip olan BORA’da GPS/INS güdüm sistemleri bulunuyor ancak Çin B-611’in 50 metrelik olan isabet oranını Türk mühendisler 10 metreye kadar düşürmeyi başardı.

• 2,5 ton ağırlığında BORA, 70 kg harp başlığın sahip ve 7/24 Her Türlü Hava Ve Arazi Şartında görev yapabiliyor. Ülkemizin gelecekteki 1000km’den fazla menzilli füze hedefleri doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olan Bora, Roketsan’ın elde ettiği bilgi birikimini de gözler önüne seriyor.

• TSK’nın envanterinde kaç adet olduğu gizli tutulan BORA füzesi, İlk kez Pençe operasyonunda kullanıldı ve hedefini başarıyla imha etti.

Bora füzesinin ilk atışından sonra Yunan basınında yapılan yorum ise BORA’yı kısaca özetliyor: “Türkiye, Atina’yı vuracak güce ulaştı” Türkler Yunan topraklarını açıkça tehdit eden silahlarla üstünlüğü ele geçirmişse, yurt dışından gelecek hiçbir yatırım veya destek bizi kurtarmayacaktır”

Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konum düşünüldüğünde BORA’nın taarruza yönelik caydırıcılık kapasitesi daha iyi anlaşılabiliyor.

Şuan ekranda gördüğünüz haritada BORA Füzesinin, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden fırlatıldığı taktirde ulaşabileceği angajman menzillerini görüyorsunuz.

Ancak Burada bir noktaya dikkat çekmek gerekiyor, neden 280 km…
Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi’ne göre üye ülkeler, 300 kilometreden fazla menzil ve 500 kilogramdan ağır harp başlığına sahip silah sistemlerinin kritik bileşenlerini yabancı bir ülkeden tedarik edemiyor. Bu yüzden BORA 300 km’nin altında bir menzilde tutuldu ancak Türkiye bu kıskacı da yakında kırıp atacak.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bayburtlu “Pala Dayı” bir gurbetçinin 4 bin euroluk teklifini ret etti!

Bayburt’ta ‘Pala Dayı’ lakabıyla tanınan Bayram Aslanhan’a, bir gurbetçi vatandaş bıyıklarını kesmesi için 4 bin …