Dağtekin: TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları emekliyi ölüm sınırına itiyor

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli zamları da belli oldu. Emekliler ise zam oranına tepkili. Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkanı adayı gazeteci-yazar Aziz Dağtekin, “Memur emeklisine yüzde 7.36, işçi emeklisine yüzde 8.36 zam yapıldı. Bu zamlarla açlığa mahkum edilen emekliyi, açlık ve yoksulluk krizinden çıkaramamıştır.” açıklamasında bulundu.
Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkanı adayı gazeteci-yazar Aziz Dağtekin, emeklilerin hiçbir zaman refah payı almadığını işçi emeklisinin yüzde 8.36 zam ile açlığa mahkum edildiğini belirterek, “TÜFE’ye dayalı zamlar, maaşı düşük olanları zor durumda bırakıyor. Ülke gelişiyor ve kalkınıyorsa, bu mutluluktan emekli de kendine düşen payı almalı. Aynı ülkede yaşıyoruz. Aynı fırına, pazara gidiyoruz. Bir tarafa yüzde 20-25 verirken, diğer tarafa yüzde 7-8 verirseniz orada adaleti sağlayamazsınız. Yüzdeli zamlar, fakiri daha fakir, zengini daha zengin yapıyor. TÜFE’ye dayalı zamlar, maaşı düşük olanları zor durumda bırakıyor. Makas çok açılıyor.” Dedi.
TÜFE’ye dayalı zamların emeklinin ölüm fermanına davetiye çıkardığını belirten Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkanı adayı gazeteci-yazar Aziz Dağtekin, “Emeklinin birisi 100 lira alırken, diğeri 600 lira alırsa bu makas her zaman kapanmamak üzere açık kalır. Emekliler hiçbir zaman refah payı almadı. Ülke gelişiyor ve kalkınıyorsa, bu mutluluktan emekli de kendine düşen payı almalı. Kalkınmada ülkenin çalışanına nasıl bir pay veriliyorsa, emeklisine de pay verilmeli. Kimseyi kıskanmıyoruz, kimsenin aldığında gözümüz yok ama biz ülkenin büyükleri olarak, ülkeyi yönetenlerin ve yönetimine talip olan herkesin bize sahip çıkmasını istiyoruz. İnsan annesine, babasına sahip çıkar. Biz emekliler olarak ülkenin hem annesi hem de babasıyız. Eli öpülesi büyükleriyiz.” şeklinde konuştu.
AÇIKLANAN ENFLASYON RAKAMLARINA İNANMIYORUM
Emekli maaşlarına yapılan yüzde 8 gibi zammın kabul edilemez olduğunu, emeklinin asgari ücrete yapılan zam oranında bir beklentisinin olduklarını vurgulayan Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkanı adayı gazeteci-yazar Aziz Dağtekin, açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, İğneden ipliğe zam geldiğini belirerek, “Açıklanan enflasyon rakamlarına inanmıyorum. Yaşadıklarımızla hiç uyuşmuyor. Asgari ücrete yapılan zammı da emeklilere yapılan zammı da az buluyorum. En düşük emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı. Gecen yıl emeklinin maaşı ile eşitlenen asgari ücret, son zamla en düşük emekli maşından 350 Türk lirası daha fazla. Emeklinin Temmuz ayında yüzde 8.5 daha zam yapılsa bile asgari ücretin 150 Türk lirası altında kalıyor. Yani emekli maaşı her yıl daha aşağı çekiliyor” dedi.
EMEKLİLER YAŞAM SAVAŞI VERİYOR
“Bu zam emeklilere yeterli değil. Emekliler çok zor durumda, yaşam savaşı veriyor. Bu pandemi sürecinde dengeli beslenemiyor. Emekli maaşları gıda, kira, elektrik, su, yakıta yetmiyor. Açıklanan enflasyon rakamları gerçek değil. Çıkıp marketleri gezsinler, pazar yerlerini gezsinler. Geçtiğimiz yıl ile bu yılki fiyatları bırakın, son iki aylık sürede artan fiyatlara baksınlar. Emeklinin dar gelirlinin yaşamasını istemiyorlar. Asgari ücretin de emekli maaşlarının da en az 4 bin 500 lira olması gerekir” sözlerine yer veren Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkanı adayı gazeteci-yazar Aziz Dağtekin şunları söyledi:
“Marketlerde satılan gıdadan tutun da temizlik maddesine kadar her şey neredeyse her gün zamlanıyor. Pazar fiyatları da el yakıyor. Sebze-meyve almış başını gidiyor. Bu durumda emekliler olarak nasıl geçineceğimizi bilemiyoruz. Bizim hükümetten beklentimiz, en az asgari ücret kadar zam yapılmasıydı. Yapılan yüzde 8’lik zam bu yaşam koşullarında hiçbir şey ifade etmiyor. Emeklinin sesini duyan yok. Bir an önce emeklilere de insanca yaşayacağı zammı yapsınlar. Gerek emekli maaşları gerekse açıklanan asgari ücretler açlık sınırı altında bir ücret. Şu an zam yağmuru devam ediyor. 2021 yılında daha çok büyük zamlar bekleniyor. Enflasyonun kontrol altında olmadığı, mevduat faizlerinin, bankaların kredi faizlerinin nasıl yükseldiği çok açık ortada. Elektriğe, doğalgaza, devletin kendi ürettiği ürünlere yapılan zamlar yüzde 25, 30, 40’larla devam ederken emekliyi yüzde 8.36’lık enflasyona inandırmaya çalışıyorlar. Bunlar gerçek değil.
4 KİŞİLİK AİLE İÇİN AÇLIK SINIRI 2 BİN 590 TL
Ayrıca ülkede dört kişilik bir aile için açlık sınırı 2 bin 590 lira ve yoksulluk sınırı 8 bin 436 lira iken asgari ücretlilere yapılan zam ve TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere yapılan zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceği açıktır. Birileri, işçi sınıfının, kıt kanaat geçinerek patronlara, hükümete boyun eğmesini istemektedir! Birileri, emeklilerin evlerinde, üstelik böylesi zorlu bir pandemi sürecinde, ellerine geçmeden eriyen üç kuruş ile ölümü beklemesini istemektedir! İlan ediyoruz; biz hem asgari ücretli işçilere yapılan hem de bize reva görülecek olan bu insanlık dışı zamların karşısında yılgınlığa kapılmayacağız. Meşru ve demokratik zeminde hak mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …