Merkel’den ılımlı Türkiye mesajı!

AB zirvesinde Türkiye’ye yaptırım tehditleri savurulmasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel’den tansiyonu düşürmeye yönelik sözler geldi. Merkel, “Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın haklarına saygı duyulması gerektiğini açıkça belirttik ama Türkiye’yle yapıcı ilişkilerimiz olmalı” dedi.

Belarus’taki siyasi kriz, Doğu Akdeniz gerilimi ve Dağlık Karabağ’da yaşananlar gibi yoğun bir gündemle bir araya gelen AB liderleri, zirvenin ikinci gününde açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Türkiye’yi hedef alan açıklamalarının ardından söz sırası Almanya Başbakanı Angela Merkel’e geldi.

Basın mensuplarının karşısına geçen Merkel, Michel ve Von der Leyen’in aksine daha ılımlı ifadeler kullandı. Merkel, “AB-Türkiye anlaşmasını müzakere etmek istiyoruz. Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın haklarına saygı duyulması gerektiğini açıkça belirttik ama Türkiye’yle yapıcı ilişkilerimiz olmalı. AB-Türkiye arasında pozitif bir gündem olması için her şeyi yapmak istiyoruz” dedi.

Merkel, AB’nin Belarus’a getirdiği yaptırımların demokrasinin karşısında duranlara önemli bir mesaj olduğunu da belirtti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise yaptırım seçeneklerinin masada olduğunu söylerken, “Türkiye ile olumlu ve yapıcı bir ilişki kurmak istiyoruz. Bunun Ankara’nın da çıkarına olduğuna inanıyoruz. Ancak provokasyonlar ve baskılar durduğunda bu gerçekleşebilir. Bu yüzden Türkiye’nin tek taraflı eylemlerden vazgeçmesini bekliyoruz. Bu hareketlerin Ankara tarafından tekrarlanması halinde AB tüm mevcut araçları ve seçenekleri kullanacaktır” demişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın