Gelibolu Yarımadası ateş altında!

Ormanlık alanda çıkan yangının söndürülmesi için karadan müdahaleler devam ederken, 20 helikopter ve 2 uçak ile havadan da müdahale ediliyor.
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınındaki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Yangın, köyün yakınlarındaki ayçiçeği tarlasına da sıçrarken, tarım alanlarının da zarar gördüğü öğrenildi.
SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Rüzgar sebebiyle büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için bölgeye ekipler sevk edildi.
Çevre illerden de bölgeye giden çok sayıda itfaiye ekibi, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.
TARIM VE ORMAN BAKANI BÖLGEYE GİDİYOR
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ise Manisa’daki son programını iptal ederek, yangın bölgesine hareket ettiği öğrenildi.
Havadan ve karadan müdahale edilen yangına ilişkin açıklamada bulunan Bakan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:
“Yangına 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personel tarafından müdahale ediliyor. Söndürme çalışmalarına 20 helikopter ve 2 uçak katılıyor.”
ÇEVRE KÖYLER BOŞALTILDI
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da ekiplerin, alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.
Yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirten Aktaş, “Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda Yalova köyünü tedbir amaçlı boşaltabiliriz.” dedi.
Yalova köyü muhtarı ise çevre köylerdeki evlerin boşaltıldığını belirtti.
“RÜZGAR MÜDAHALEYİ GÜÇLEŞTİRİYOR”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da şiddetli rüzgar sebebiyle söndürme çalışmalarının engellendiğini belirterek, “Çok yoğun bir rüzgar var. Rüzgar nedneiyle helikopterler su alırken zorlanıyor. Ilgardere, Kumköy ve Yalova’da yoğun bir çalışma var, gerekli görürlerse köyler boşaltılır. Bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Mühim olan yangının ileriye sıçramaması.” dedi.
“YANGIN BÖLGESİ TARİHİ ALANIN SINIRINDA”
Gelibolu Belediye Başkanı Münir Mustafa ise şu açıklamalarda bulundu:
“Yangın Kumköy’e doğru ilerliyor. Yangın bölgesi tarihi alanın hemen sınırında. Poyraz olmasaydı söndürme çalışmaları daha kolay yapılabilirdi. Rüzgar müdahaleyi zorlaştırıyor. Hedefimiz karanlık olmadan yangını kontrol altına almak.”
GEMİ TRAFİĞİ DURDURULDU
Öte yandan, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı’nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.
Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’den Çanakkale’deki yangınla ilgili bir açıklama daha geldi.
Bakan Pakdemirli şu ifadeleri kullandı:
“300 HEKTAR ALANI KAYBETTİK”
”Bir ağaç bile çok önemli. Öyle görülüyor ki mücadele gece de devam edecek. Rüzgar kontrol altına almamızı zaman zaman güçleştiriyor. Ama benim tahminimden daha iyi durumda. rüzgar sürekli yön değştiriyor.
Şu anda Türkiye’deki hava araçları filosunun hemen, hemen tamamı şu anda burada. 300 hektar alanı kaybetmiş olduğumuzu görüyoruz. Yerleşim alanları ile ilgili şu anda bir problem gözükmüyor.”
TARIM BAKANINDAN AÇIKLAMALAR
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yangına müdahale faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Ana amacımız sabaha kadar kara ekiplerimizle tabiri caizse yangını dövmek, akabinde sabahın ilk ışıklarıyla hava araçlarıyla beraber artık neredeyse söndürme faaliyetlerine veya soğutma faaliyetlerine geçmek.”
“Tüm teknolojileri kullanıyoruz. Yani tabiri caizse uzay aracı hariç, uzay mekiği hariç tüm teknolojileri kullanıyoruz. İHA’lar var, buradan birazdan dronelar havalanacak ama en önemli silahımız insan, orman teşkilatımızın değerli mensupları.”
“YANGINLARIN 10’DA 9’U İNSAN HATASINDAN”
Pakdemirli, yangınla ilgili tecrübeli tüm personelin sahada olduğunu vurgulayarak, “Yüzlerce araçla, onlarca dozerle müdahale ediyoruz. 500’ün üzerinde personelimiz şu anda sahada savaş veriyor. İnşallah bu savaşı kazanacağız. Sebebi bilinmeyen bir yangınla karşı karşıyayız ama yangınların istatistiksel olarak baktığımız zaman da 10’da 9’u insan hatasından çıkıyor. Burda şu an, şu dakikada her şeyi söndürmüş olsak, binlerce ağacımız ne yazık ki kül oldu. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. O yüzden çok daha dikkatli olmamız lazım.” ifadesini kullandı

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın