Korona salgınında bir aylık olumlu değişim umut veriyor!

Türkiye’de koronavirüs salgınında iyileşenlerin sayısı bugün itibariyle 146 bin 839 olurken, hayatını kaybedenlerin sayısı 17 oldu. Tablodaki bir aylık olumlu yöndeki değişim gözlerden kaçmadı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçerek, koronavirüs salgınına ilişkin son değerlendirmelerini yaptı.
Alınan tedbirlerin nedenlerini sonuçlarını, ileriki günlerde virüsle mücadelenin nasıl yürütüleceğini tek tek açıklayan bakan günün verilerini de paylaştı.
17 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ
Bakan koca’nın paylaştığı tabloya göre bugün korona nedeniyle 17 kişi daha hayatını kaybetti. Böylece toplam ölü sayısı 4 bin 746 oldu.
Gün içinde yapılan 36 binden fazla test sonucu 922 vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı 173 bini geçti.
1 AY ÖNCEKİ TABLO
Bakan Koca’nın açıkladığı tablodaki vaka ve can kaybındaki gözle görülür düşüş, salgında bir ay önceki durumu akıllara getirdi. Bir ay önce günde 50’ye yakın vatandaşımızı virüse kurban verirken, günde 1500 civarında ise vaka tespit ediliyordu.
Bakan Koca’nın diğer açıklamaları şu şekilde:”Hekimlerimize hemşirelerimize riskleri göze alarak verdikleri özverili hizmet için teşekkür ediyorum… Devletimiz salgınla mücadelenin kahramanlarına gerekli imkanları sağladı. Son derece önemli bir nokta var, sizlere teşekkürlerim tam bir zaferle sona ermiş bir mücadelenin teşekkürü değildir. Birbirimize güç veren teşekkürlerdir.”
“MASKE, MESAFE, TEMİZLİK…”
“Cumhurbaşkanımız kararları dün açıkladı. Şart, koronavirüs musibetinin kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe, temizlik olarak düzenlemektir. Büyüklerimiz sabah 10 ile akşam 8 arası dışarı çıkabilecektir. Tedbir tam ise korkuya mahal yoktur. 18 yaş altı ile ilgili kısıtlamaların tümü kaldırıldı. Kısıtlar yayılıma ve kayıplara engel oldu. Umarım gençlerimiz ve büyüklerimiz bunu hak edilmiş bir teşekkür olarak görürler.”
Bugünlerin örnek genci bence maskesini takan, mesafesini koruyan gençtir. Bir ağabeyiniz olarak aklım sizde olacak. Büyüklerimiz sizlere serbestlik gelmiş olması riskin olmadığı anlamına gelmiyor. Sizden istirhamım evde geçen günleri riske atmamanız. Lütfen büyüklüğünüzü göstermeye devam edin. Salgınla mücadelede adeta pasif mücadele günlerinden, kontrollü sosyal günlerine uyarak aktif mücadele günlerine geçtik. Aktif mücadelede iki silahımız var. Biri maske diğeri ise 1.5 metre mesafedir. Elzem olan bir üçüncü husus var. El temizliğine normalden fazla önem gösterilmelidir. Etkili bir ilaç ya da aşı bulunmadı. İlaç gibi etkili tedbirler elimizde hazır bulunmaktadır.
“SALGIN TÜM HAYATA DARBE VURDU”
5 bine yakın insanımızın salgın nedeniyle aramızdan ayrıldığını hatırlayın. 10 gün önce başlayan normalleşme süreci büyük önem arz eden bir süreçtir. Salgın ölüm kalım endişesiyle insanların evlerine kapanmasına yol açmakla kalmadı, tüm hayata darbe vurdu. Türkiye bu süreci en az hasarla yaşayan ülkeler arasında. Kısmet olursa önümüzdeki hafta salgının dünyadaki seyrini anlatmaya çalışacağım.
YURT DIŞINDAN GELENLERE TEST VE KARANTİNA OLACAK MI?
Bu geçişlerin uçuşların nasıl yapılabileceği konusu çok tartışıldı. Avrupa ülkeleri bu süreçte havalimanlarında test yapılmasını önermedi. Avrupa ülkeleri bu testi önermiyor ve yapmıyor. Biz Türkiye’de turizmin yoğun olduğu bölgelerde yerleşim yerlerini sertifikalandırarak, bilgilendirerek detayları belirlemiş olduk. Biz şunu yapmak istiyoruz. Yurt dışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. Ateş yüksekse, bulgu varsa, en ufak şüphe varsa hastanede tedavisini planlıyor olacağız. Takvimle bu planlandı. Almanya’ya ne zaman açılacak… Ülkelerle görüşülerek takvimde mutabık kalındı. O ülkelerde vaka durumunu bilmek istiyoruz. Seferler yapıldığında o ülkelerde bir risk olduğunu görürsek yeniden değerlendirme süreci içinde olacağız.
ÖLÜM ORANLARI ÖNLEMLERE RAĞMEN NEDEN 65 YAŞ ÜSTÜNDE YÜKSEK ÇIKIYOR?
Bizi yanıltan oranın yüksekliği.. 1 Nisan öncesi toplam vakanın içindeki 65 yaş sütü oranı yüzde 15.7 idi. Kısıtlama sonrası bu oran yüzde 7.5’a düştü. Yani yarı yarıya düştü. 1 Nisan öncesi gibi olsaydı, bu sayı iki katına kadar çıkmış olacaktı, sayı belki 10 binlere yakın olurdu.
TOPLUM BİLİMLERİ KURULU İLK TOPLANTISINI YAPTI. KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR, HANGİ ÖNERİLERDE BULUNDULAR?
“Kontrollü sosyal hayat için çok büyük bir fonksiyon icra edecek. Bundan sonraki süreçte özellikle vatandaşımızın ki 20 yaş altı 65 yaş sütü uzun süre içeride kalmış olmaları dahil olmak üzere psikolojik ve sosyolojik etkilerini de konuşacağımız bir dönem olduğunu görüyoruz, bu kuruldan da bunları bekliyoruz. İletişim dilinin nasıl olması gerektiği de önemli. Bu çerçevede de beklentilerimiz var.”
DİYARBAKIR’DA VAKA SAYISINDA ARTIŞ VAR. VAKA SAYISI ARTAN BAŞKA İLLER VAR MI?
“Özellikle vaka sayısının yüzde 60 oranında olduğu İstanbul’u biliyoruz. İstanbul ve İzmir gibi illerde vaka sayısının azaldığını, bu illerde daha kontrollü olduğunu rahat söyleyebilirim. 1 Haziran sonrası Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Maske ve temziliğe hassasiyet göstermememizin sonucu. Dİyarbakır’da 100 vakaya varan bir artışı görüyoruz. Kültürel, nişan gibi nedenlerden dolayı artış var. Vatandaşımızın daha hassas davranması, tedbiler noktasında katı davranmamız gerekiyor. Ankara için yükseliş vardı, bugün için düşüşe geçmiş oldu. Konya’da bir fabrika ve iki yerleşim yerinde yükseliş odluğunu gördük. Bugün itibariyle Konya’da düşüş olduğunu söyleyebiliriz.”
65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN SAAT SINIRI NEDEN VAR?
“Uzun süredir içeride olmanın getirdiği sorunlar olduğunu biliyoruz. Hareketliliğin de belli saatlerle sağlanması gerekiyor.”
KISITLAMANIN KALKMASI BİLİM KURULUNUN KARARI MIDIR?
“Haftasonu kısıtlama kararı hükümetimizin kararıydı. Bilim Kurulumuzun gündemine gelmemişti. Bilim Kurulu da büyüklerimiz için hareket serbestliğini söylemişti. Daha önce alınan hükümet kararıydı, devamında toplumdaki beklentilere cumhurbaşkanımız detaylarıyla açıkladı.”
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SALDIRI
“Yüce Meclisimizin şiddet yasasını çıkardığı bir dönemde böyle bir durumu yaşamıyor olmalıydık. Ama ben yüce yargımızın bu konuda gerekeni yapacağına inanıyorum.”
İKİNCİ DÖNEMDE MÜCADELEDE DAHA AGRESİF BİR TAVIR MI SERGİLENİYOR?
Antikor çalışma çok önemsediğimiz çalışma. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü ile bir karşılıklı dönemi değerlendirme görüşmemiz oldu. Uzun süreli bir video konferans görüşmesi oldu. Bu konudan bahsettim. Avrupa’da bu denli büyük çapta çalışma olmadığını sonuçlarını merakla beklediklerini söyledi. Bu testin kimlere yapılacağı şu an belli. Sadece PCR değil kan örneklerine de bakılmış olacak. Bütün Türkiye için bu planlandı. Şu an 8 ilde başlandı, yarın 5 il planlanmış olacak. İki hafta içerisinde 81 ilde bitmiş olacak. Toplumdaki bağışıklık durumumuzun düzeyini il il, bölge bölge bitirmiş olacağız. Aktif vaka oranımızın ne olduğunu görmüş olacağız. Sürü bağışıklığının ne kadar gerçekçi olup olmadığını da görmüş olacağız. Sonuçlar çıkınca bunu daha net Bilim Kurulumuzla tartışmış oluruz. Gerçekten dünyaya örnek olacak bir çalışma olduğunu bilelim. Bunun sonuçlarını çok tartışacağımızı, yayın haline getireceğimizi söyleyebilirim.
“VİRÜSÜN AZALDIĞINA DAİR DÜNYADA ORTAYA KONMUŞ BİR ÇALIŞMA YOK”
Bilimsel veri ile tabii ki normalleşme dönemini oluşturmaya çalışıyoruz. Virülansın değişikliği ile normalleşmeye geçilecek diye bir durum yok. Vaka sayısının azalması, hastane yükünün düşmesi ve özellikle vefat sayılarının azalmış olmasıyla normalleşme dönemine geçmiş oluyoruz. Virülansın azalmış olması bizi sevindirir. Şu ana kadar virülansın azaldığına dair dünyada ortaya konmuş bir çalışma yok. Virüsün nasıl bir virüs olduğunu, bulaşıcının nasıl olduğunu, tedavide sonuç aldığımız ilaç ve benzeri yaklaşımlar olduğunu, bunlardan fayda gördüğümüzü daha önce söylemiştim. Erken dönemde ilaca ne zaman başladığını biliyoruz. Birçok tedaviyi iyi biliyoruz ve sonuç aldığımızı biliyoruz. Şu anda virülansla ilgili bir sonuç elde edilmediğini biliyoruz.
Kronik hastalarla ilgili aslında daraltılmadı. Merkezden, e-nabız üzerinden özellikle direnci düşük olan, insülün tedavisi gören, kematerapi gören hasta grubunu tanımladık. O çerçevede idari izinli sayılmalarını, 65 yaş üstü şeklinde planlamış olduk. İstismar edilmesini istemedik.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fransa’nın beslediği kargalar, şimdi gözlerini oyuyor

Terör örgütü PKK destekçisi bir kişinin Fransa’dan Türkiye’ye sınır dışı edilmesini protesto eden örgüt üyeleri, …

Bir yanıt yazın