Türkiye, sağlıkta 31 ülkeye kapısını açıyor!

Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs salgınında normalleşme sürecinde sağlık turizmi kapsamında, 20 Mayıs’tan itibaren 31 ülkeden gelecek hastaların kabul edileceği bildirildi.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Tekin imzalı “Kovid-19 Pandemisi Süresince Uluslararası Sağlık Turizmi Kapsamında Ülkemize Gelecek Hasta ve Hasta Yakınları Hakkındaki Tedbirler”i içeren resmi yazı, Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) ile Türkiye genelinde tüm valiliklere gönderildi.  Resmi yazıda, Kovid-19 ile mücadele süresince uluslararası sağlık turizmi kapsamında Türkiye’den sağlık hizmeti almak isteyen hastaların kabul şartları, ülkeye girişleri, hastaneye yatış, tedavi, taburculuk ve izolasyon kuralları ile hasta ve refakatçilere yönelik alınacak tedbirlerin belirlendiği ifade edildi.
İŞTE O ÜLKELER
Buna göre, uluslararası sağlık turizmi kapsamında, 20 Mayıs 2020’den itibaren Irak, Libya, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, Cibuti, Cezayir, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Moldova, Somali, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Almanya, İngiltere, Hollanda, Pakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelecek hastalar kabul edilecek.
Ortopedi ve travmatoloji, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, üroloji, göz hastalıkları, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, cerrahi onkoloji, jinekolojik onkoloji cerrahisi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, beyin ve sinir cerrahisi, hematoloji, yoğun bakım ile üremeye yardımcı tedavi uygulamaları, organ nakli ve kemik iliği nakli alanlarında hasta alınacak.
HASTALAR TÜRKİYE’YE NASIL GELECEK
Kabul edilecek hastalar, USHAŞ’ın hasta takip sistemine kaydedilecek ve ön onay sonrasında ilgili birimlere izin yazıları yazılacak. Ön onay için istenen bilgi ve belgeler USHAŞ tarafından yayımlanacak.
EN FAZLA İKİ REFAKATÇİ
Bir hasta ile birlikte en fazla iki refakatçinin ülkeye girişine izin verilecek. Hasta ve refakatçileri seyahat, ülkeye giriş, transfer ve izolasyonu gibi konularda belirlenen kurallara uyacak.
Hasta ve refakatçileri, hava yolu ile İstanbul Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan, kara yolu ile Kapıkule Hudut Kapısı ve Sarp Hudut Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapabilecek.
Hasta ve refakatçilerine ücret karşılığında havaalanları ve hudut kapılarında Kovid-19 PCR testi yapılacak veya PCR testi için numune alınacak.
Hasta ve refakatçilerinin hastane yatış işlemleri, tedavi protokolü ve taburculuk işlemleri, “Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kovid-19 (Sars-Cov-2 Enfeksiyonu) Rehberi”nda yer alan ve belirlenen kurallara riayet edilerek gerçekleştirilecek.
Hasta ve refakatçilerinin kabul edileceği hastaneler, Bakanlıkça düzenlenmiş Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip olacak. Bünyesinde Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) bulunacak. Ruhsatında ve faaliyet izin belgesinde, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji branşları yer alacak. Üçüncü basamak erişkin yoğun bakım ünitesi olacak.
Hastanenin müstakil bir katı veya koridor ve diğer alanlarından başka hasta veya refakatçisinin temas etmeyeceği şekilde müstakil bir servisi yurt dışından gelecek uluslararası sağlık turizmi hastaları için ayrılacak.
KARA YOLU İLE GELENLER KABUL EDİLMEYECEK
Gümrük kontrolü kapsamında da ülkeye gelmeden önceki son 48 saat içinde yapılmış ve sonucu negatif çıkmış Kovid-19 PCR testi sonuç belgesi ve Uluslararası Sağlık Turizmi kapsamında Türkiye’ye davet edildiklerini gösteren belgeler ibraz edilecek.
Türkiye’ye girişlerdeki ara bölgelerde Kovid-19 PCR testi yapılacak veya PCR numune alınacak. Hasta ve yakınlarının ateş ve Kovid-19 hastalık belirti kontrolleri yapılacak. Gümrük kontrolleri sırasında da yolcuların tıbbi maskesi takılı olacak. Kara yolu ile sınıra gelenlerin araçları yurda alınmayacak. Yapılan PCR testinin pozitif çıkması durumunda uçak ya da otobüs yolcuları ve personeli Kovid-19 rehberine göre temaslı algoritmasına göre yönetilecek.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın