İmamoğlu’na Alevilerden tepki yağdı: Bizim dinimiz İslamdır, dava açacağız

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 23 Nisan’da çocuklara gönderdiği kitapçıkla ilgili, “Alevi vatandaşlarımız Müslümandır, Aleviliğin İslam dışı başka bir din olarak görülmesini kesinlikle kabul etmezler. Alevi de biziz, Sünni de biziz, hepimiz Türk milletiyiz. Bu bir Amerikan projesidir” ifadesini kullandı. Ayrıca skandala alevi dernekleri de tepki gösterdi.
Perinçek, Erkem İmamoğlu’na da çağrı yaparak “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Aleviliği ayrı bir din gösteren o fitneci resmi derhal toplamalı ve kamuoyu önünde düzeltme yapmalıdır” dedi.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İBB’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklara gönderdiği kitapla ilgili yazılı açıklama yaptı.
‘BU BİR AMERİKAN PROJESİDİR’
“Alevi vatandaşlarımız Müslümandır, Aleviliğin İslam dışı başka bir din olarak görülmesini kesinlikle kabul etmezler. Alevi de biziz, Sünni de biziz, hepimiz Türk milletiyiz. Bu bir Amerikan projesidir.” ifadesini kullanan Perinçek, Alevi vatandaşların Muhammedi ve Müslüman olduğunu vurguladı.
İBB’nin konuya ilişkin açıklama yapması gerektiğini ifade eden Perinçek, bunların hiçbirinin çocuklara hitap etmediğini belirtti.
Perinçek, “Sonuç itibarıyla Türkiye’nin içine girdiği bu koşullarda, ABD’nin hesabına bazı sonuçlar üretme hayalleri var, planlar var, fesatlar ve fitneler var. Türkiye bugün ayrışmayacaktır, kenetlenecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Bunu ‘en çok Almanya’ istiyor deyip duyurdu! ‘CHP ve HDP kadrolarındalar’
TÜRKMEN ALEVİ BEKTAŞİ DERNEĞİ: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ
Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Başkanı Özdemir Özdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesince 23 Nisan’da çocuklara gönderilen hediye kolileri içindeki kitapta Aleviliğin ayrı bir din gibi resmedilmesinin, Alevileri incittiğini belirtti. Özdemir, vakıf olarak pazartesi günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına, Ekrem İmamoğlu hakkında halkı kin ve nefrete sürüklediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Özdemir, vakıf olarak pazartesi günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına, Ekrem İmamoğlu hakkında halkı kin ve nefrete sürüklediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
“Bir din alimi değil, bir Alevi dedesi değil. Şu zor günlerimizde, bütün insanlarımızın evde oturduğu dönemde herkes sağlığıyla uğraşırken, bu yapılanlar çok yanlıştır” diye konuşan Özdemir, bu ülkede yaşayan Alevilerin de ülkenin sahipleri olduğunu ifade etti.
Özdemir, CHP yetkililerinden gerekeni yapmalarını, İmamoğlu’ndan ise Alevilerden özür dilemesini beklediklerini belirtti.
Genel Başkan Özdemir, tüm İslam aleminin ramazan aynını tebrik ettiğini de vurguladı.
“KIBLESİ, KİTABI, PEYGAMBERİ BİR OLAN KİTLELERİ FARKLI OLARAK GÖSTERMEYE ÇALIŞMAK TOPLUMU BÖLMEKTİR”
Prof. Dr. Kerim Buladı: Alevilik müstakil bir din değildir. Bir mezheptir. Biraz daha alanı daraltırsak bir yoldur. İslam’ın içerisinden çıkan bir fırkadır. Kelimenin anlamını da düşününce “Hz. Ali taraftarı, Hz. Ali’yi sevenler” demektir. Bu çerçevede ele alırsak Hz. Ali (R.a) efendimiz, peygamber efendimizin (S.A.V.) damadıdır. Cennetle müjdelenenlerin başında gelir. Efendimizin, kendisi hakkında çokça övgüsü vardır. Hz. Ali efendimizin ayrı bir inancı yok ki Aleviliği ayrı bir din olarak düşünelim.
Alevilik ya da daha genel anlamda Şia, İslam içerisinde bir mezheptir. Ayrı bir konu ama bunun siyasi tarafı da vardır.
Aleviler namaz kılar, Hz. Muhammed’i peygamber olarak kabul eder, Kur’an-ı Kerim’i kitap olarak tanır. Hiçbir Alevi de zaten “Bize ayrı kitap geldi” diye bir iddiada bulunamaz. Bunun farklı olduğunu söylemek, toplumu da bölmektir. Alevilik İslam medeniyetinin şemsiyesi altındadır. Kıblesi, kitabı, peygamberi bir olan kitleleri farklı olarak göstermeye çalışmak toplumu bölmek manasına gelir.
“ALEVİ KANAAT ÖNDERLERİ, KURULUŞLARI, ALEVİ CANLAR ALEVİLİĞİN İSLAM DIŞI OLDUĞUNU REDDEDİYOR”
Prof. Dr. İlyas Üzüm: Alevilik, sözlük anlamı itibariyle “Ali taraftarlığı” demektir. Hz. Ali ise herkesin bildiği gibi İslam Peygamber’inin birçok hadisinde övdüğü damadı olup Müslümanların dördüncü halifesidir.
Terim olarak ise Alevilik, X. yüzyıldan itibaren İslam’ı kabul etmeye başlayan göçebe Türkmen oymaklarının, bu yeni din ile birlikte eski inançlarını “mezc ettikleri” gayr-ı sünnî, tasavvufî öğeler taşıyan bir anlayıştır.
Bu anlayış tarih boyunca kendisini, samimi olarak “Müslümanlık” üst kimliği ile sunmuştur. Bu yapının gerek inanç ve anlayışları gerek kaynakları, gerekse temsilcileri aynı şekilde İslam üst kimliğine vurgu yaparak kendisini ifade etmiştir.
Mesela bu yapının inançlarını ifade eden “Hak-Muhammed-Ali” üçlerindeki “Hak”, İslam’daki uluhiyeti, “Muhammed” sözcüğü Hz. Peygamber’in risaletini, “Ali” de Hz. Ali’nin velayetini ifade eder.
Aleviliğin bütün erkanlarına nüfuz etmiş olan bu üçler kimi defa “Lâ ilahe illallah, Muhammedün resulullah, Aliyyun veliyullah” şeklinde ifade olunarak İslamî tevhidi ifade etmiştir.
Öte yandan başta, temel erkan kitabı “Buyruk” olmak üzere bütün kaynaklar bu üçlere yapılan vurgularla doludur. Alevi ozanlarının tamamı bu üçlere dair deyişler söylemişlerdir.
Yine mesela Aleviliğin sembol isimlerinden Pir Sultan Abdal bir deyişinde,

“Muhammed dinidir, bizim dinimiz
Tarikat altından geçer menzilimiz
Cibril-i emindir, rehberimiz
Biz müminiz, mürşidimiz Ali’dir”
diyerek, din olarak “Muhammed dinine” yani İslama mensup olduklarını dile getirmiştir.
Bununla birlikte son yıllarda, başka arka plan çalışmalara bağlı olarak geliştiği anlaşılan ve “Aleviliği İslam dışı” gören ve görmek isteyen birtakım çevrelerin olduğu aşikardır. Bu kesimler Aleviliğin İslamla ilgisi olmadığını ve kendine mahsusu bir inanç olduğunu iddia ediyorlarsa da bu iddialar kahır ekseriyeti itibariyle gerek Alevi kanaat önderleri gerek Alevi kuruluşları ve gerekse Alevi canlar tarafından reddedilmektedir.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın